Γιατί τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη είναι καλύτερα από αυτά που περιέχουν τεφλόν;
Η τεχνολογική εξέλιξη έχει προσφέρει πολλά στο χώρο της μαγειρικής. Οι παλαιότερες γενιές από εμάς, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο (ή κοινώς μαντέμι), συγκεκριμένα για περισσότερα από 500 χρόνια. Η κατάσταση άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 50, όταν εφευρέθηκαν τα σκεύη αλουμινίου με επίστρωση τεφλόν. Τα σκεύη αυτά γρήγορα μπήκαν σε κάθε σπίτι και έκαναν τη ζωή των νοικοκυριών πιο απλή, με το μικρότερο βάρος τους, τη γρήγορη μετάβαση από το ζεστό στο κρύο και -φυσικά- τη λεία και αντικολλητική επίστρωσή τους, με την οποία το ατελείωτο τρίψιμο έγινε παρελθόν.
Αλλά, όλα τα καλά πράγματα έρχονται με κάποιο τίμημα. Συγκεκριμένα, το τίμημα αυτό ονομάζεται PFA και αφορά ορισμένες πολύ τοξικές, χημικές ουσίες που βρίσκονται σε χιλιάδες μορφές τους σε χιλιάδες προϊόντα, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι και ρούχα. Στα PFAS, σύμφωνα με μελέτες, ανήκει και το τεφλόν.
Πλεονεκτήματα μαντεμένιων σκευών
Δεν είναι λίγοι όσοι συνειδητά και για να αποφύγουν τα αρνητικά του τεφλόν, επιστρέφουν στα παραδοσιακά, μαντεμένια τηγάνια. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι, φυσικά, πως ο σίδηρος γενικότερα δεν είναι τοξικό υλικό, άρα δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο από αυτόν. Πέρα από το ότι αποτελούν μια υγιεινή και ασφαλή επιλογή για μαγείρεμα, τα σκεύη από χυτοσίδηρο δεν κολλάνε, σε αντίθεση με την άποψη της κοινής γνώμης για αυτά. Αρκεί να έχει ζεσταθεί καλά το λάδι πάνω σε αυτό πριν χρησιμοποιηθεί. Ιδανικές επιλογές για ορισμένα μαντεμένια σκεύη που μπορείτε να έχετε στην κουζίνα σας είναι ένας ολλανδικός φούρνος, ένα γουόκ από χυτοσίδηρο και φυσικά ένα μαντεμένιο τηγάνι, για να καλύπτετε κάθε σας ανάγκη για φαγητό.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο είναι ότι μαγειρεύουν ομοιόμορφα το φαγητό, γεγονός που τα τοποθετεί αρκετά ψηλά στις μαγειρικές προτιμήσεις αρκετών επαγγελματιών και σεφ. Είναι, επίσης, μια καλή επιλογή αν θέλετε να μαγειρέψετε σε γκαζάκι ή σόμπα, για παράδειγμα σε ένα κάμπινγκ ή μια εκδρομή, καθώς το μαντέμι προσφέρει τη δυνατότητα μαγειρέματος πάνω σε φλόγα. Η υψηλή αντοχή τους στη θερμοκρασία οφείλεται στο ότι ο σίδηρος είναι μια πολύ ανθεκτική πρώτη ύλη, κάτι που τα καθιστά ανθεκτικά και στο χρόνο. Βέβαια, το καλύτερο χαρακτηριστικό τους αφορά το χαμηλό κόστος τους, σε σύγκριση με τα τηγάνια τέφλον.