Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απομίμηση σοκολάτας: Πως θα καταλάβετε ότι η σοκολάτα σας δεν είναι “αληθινή”

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑπομίμηση σοκολάτας: Πως θα καταλάβετε ότι η σοκολάτα σας δεν είναι "αληθινή"
spot_img

Ποια γλυκίσματα είναι πιο πιθανό να περιέχουν απομίμηση σοκολάτας Οι διαφορές γεύσης και απόλαυσης της γνήσιας σοκολάτας με τις απομιμήσεις.

Η σοκολάτα κυκλοφορεί σε τρεις βασικούς τύπους, μαύρη, γάλακτος και λευκή, με πολλές διαφοροποιήσεις για όλα τα γούστα. Τι είναι όμως η απομίμηση σοκολάτας που συναντάμε ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά σνακ; Ποιες οι διαφορές μεταξύ των προϊόντων απομίμησης σοκολάτας και της πραγματικής σοκολάτας;

Είναι γεγονός πως πολλοί παραγωγοί ειδών ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας επιλέγουν να αντικαταστήσουν το βούτυρο κακάο με φυτικά λίπη για να μειώσουν το κόστος, καθώς συστατικά όπως το λάδι καρύδας είναι φθηνότερα από το αυθεντικό βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο δίνει στην πραγματική σοκολάτα την πλούσια, βελούδινή της υφή. Το βούτυρο κακάο λιώνει στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, περίπου 37°C, γεγονός που δίνει μια αίσθηση τήξης στο στόμα και απογειώνει τη γευστική εμπειρία κατανάλωσης σοκολάτας. Τα φυτικά λίπη στη απομίμηση σοκολάτας έχουν ελαφρώς υψηλότερο σημείο τήξης. Τα εναλλακτικά φυτικά λιπαρά που χρησιμοποιούνται λιώνουν γύρω στους 45℃, με αποτέλεσμα να χρειαστεί καλό μάσημα – ή λίγη υπομονή – πριν λιώσει στο στόμα. Το θετικό στα προϊόντα απομίμησης σοκολάτας είναι ότι θα παραμείνουν σταθερά ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιότητα χρήσιμη για το ελληνικό καλοκαίρι!

Η απομίμηση σοκολάτας είναι όμως και πιο εύχρηστη και λιγότερο περίπλοκη στην παραγωγή αλλά και την διαχείρισή της, καθώς δεν απαιτεί σκλήρυνση (διαδικασίας προσεκτικής θέρμανσης και ψύξης) για να της δώσει το γυαλιστερό φινίρισμα που είναι επιθυμητό στις σοκολατένιες επικαλύψεις. Η διαδικασία της σκλήρυνσης είναι απαραίτητη στην πραγματική σοκολάτα για να πάρουμε προϊόντα σοκολάτας με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το βούτυρο κακάο αποτελείται από σύνθετους κρυστάλλους που πρέπει να σκληρυνθούν. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και προσοχή, αλλά η σωστά σκληρυσμένη σοκολάτα είναι γυαλιστερή, σπάει με χαρακτηριστικό τρόπο και λιώνει απαλά στη γλώσσα. Η διαδικασία σκλήρυνσης αποτρέπει επίσης τo φαινόμενο «blooming» στην σοκολάτα, όπου το βούτυρο κακάο ανεβαίνει στην επιφάνεια, προκαλώντας μια ματ, θολή, λευκή εμφάνιση.

Οι ‘’τεχνικές αρετές’’ της απομίμησης σοκολάτας την καθιστούν δημοφιλή επιλογή σε προϊόντα με επικάλυψη όπως κέικ, μπάρες, παγωτά, προφιτερόλ, μπισκότα, χαλβάς, κλπ, καθώς θα σκληρύνει για να σχηματίσει ένα κέλυφος γύρω από τα προϊόντα που καλύπτει.

Υπάρχει διαφορά στην γεύση

Η θερμοκρασία τήξης του βουτύρου κακάο όχι μόνο δίνει στη πραγματική σοκολάτα λεία υφή, αλλά ενισχύει και τις απαλές γεύσεις και τα αρώματα της ζαχαροπλαστικής.

Η απομίμηση σοκολάτας έχει λιγότερο πολύπλοκη και συναρπαστική γεύση από την πραγματική σοκολάτα και τείνει να περιέχει περισσότερη ζάχαρη. Αυτό την κάνει πιο γλυκιά, αλλά μειώνει το βάθος της γεύσης της σοκολάτας. Η πραγματική σοκολάτα έχει πολλές και ποικίλες γευστικές νότες που δεν τις βρίσκει κανείς στις απομιμήσεις. Ανάλογα με την προέλευση και την επεξεργασία, κάθε καρπός κακάο μπορεί να δώσει λεπτές γεύσεις εσπεριδοειδών, νότες από κόκκινα μούρα ή νότες καφέ και βύνης. Η απομίμηση σοκολάτας δεν χαρίζει τέτοιες γευστικές εμπειρίες.

Τι περιέχει η απομίμηση σοκολάτας

Η απομίμηση σοκολάτας περιέχει σκόνη κακάο και γλυκαντικά, μαζί με πρόσθετα φυτικά έλαια, όπως:

  • σογιέλαιο
  • βαμβακέλαιο
  • λάδι καρύδας
  • φοινικέλαιο (φοινικοπυρηνέλαιο)

Συχνά, αυτά τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται. Αυτό διατηρεί τα έλαια σε στερεή μορφή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η απομίμηση σοκολάτας συνήθως περιέχει τα ακόλουθα συστατικά σε ποικίλες αναλογίες:

  • Σκόνη κακάο (8% έως 18%),
  • Λίπος (35% έως 40%), με τη μορφή φυτικών ελαίων (έλαια σόγιας, βαμβακόσπορου, καρύδας ή φοινικέλαιου).
  • Γλυκαντικά (40% έως 55%), με τη μορφή ζάχαρης, σιροπιού καλαμποκιού, σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή άλλων συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Γαλακτοματοποιητές (σε μικρή ποσότητα), με την μορφή λεκιθίνης σόγιας, ηλίανθου ή αυγού.
  • Άρωμα (σε μικρή ποσότητα), με τη μορφή βανίλιας (που βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης σοκολάτας), βανιλίνης ή άλλων αρωμάτων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα