Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοσκόπηση: Οι καταναλωτές θεωρούν τα εστιατόρια πιο επικίνδυνα για τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΔημοσκόπηση: Οι καταναλωτές θεωρούν τα εστιατόρια πιο επικίνδυνα για τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Τι ψάχνουν στις ετικέτες – Ποια τρόφιμα θεωρούν πιο επικίνδυνα

Ο FDA ολοκλήρωσε την ανάλυση δεδομένων δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες ανησυχούν περισσότερο μην πάθουν τροφική δηλητηρίαση από τα φαγητά των εστιατορίων παρά από τα σπιτικά.  

Έκθεση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αποκάλυψε πληροφορίες από την ετήσια Έρευνα Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής (FSANS) του 2019 σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή.

Στην έρευνα συμμετείχαν ενήλικες άνω των 18 ετών. Συνολικά συλλέχθηκαν 4.398 απαντήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019.

Τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πάθουν μια τροφική ασθένεια από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε ένα εστιατόριο παρά από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι. Λίγοι ερωτηθέντες, το 15%, θεώρησαν ότι είναι «πολύ συχνό» να συμβεί  τροφική δηλητηρίαση λόγω του τρόπου παρασκευής του φαγητού στο σπίτι, σε σύγκριση με το 29% που πιστεύει ότι είναι «πολύ συνηθισμένα» τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης σε εστιατόρια.

Οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για το ωμό κοτόπουλο και το ωμό βοδινό κρέας παρά για τα ωμά λαχανικά ή τα φρούτα που έχουν μολυνθεί. Περισσότεροι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι το ωμό κοτόπουλο (το 93%), και το ωμό βοδινό κρέας (66%) είναι «πιθανόν ή πολύ πιθανό» να έχουν μικρόβια, σε σχέση με τα ωμά λαχανικά, (9%) και τα φρούτα(6%).

Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα μικρόβια ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του μικροβίου. Η ευαισθητοποίηση είναι υψηλή για τη Salmonella στο 97% και το E. coli στο 88%, αλλά συγκριτικά χαμηλή για το Campylobacter που κυμάνιηκλε στο 7% και το Vibrio στο 4%.

Οι πρακτικές πλυσίματος των χεριών ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση. Οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να πλένουν τα χέρια με σαπούνι αφού αγγίξουν ωμό κρέας, (76%), παρά πριν από την προετοιμασία του φαγητού (68%) ή μετά το σπάσιμο των ωμών αυγών, (39%).

Βασικά ευρήματα από τις διατροφικές ερωτήσεις

Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με την ετικέτα Nutrition Facts, με το 87% των ερωτηθέντων να έχουν εξετάσει το NFL σε συσκευασίες τροφίμων. Τα τέσσερα κορυφαία είδη που αναζητούν οι καταναλωτές στην ετικέτα είναι οι θερμίδες, η συνολική ζάχαρη, το νάτριο και το μέγεθος μερίδας. Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν την ετικέτα πιο συχνά για να δουν «πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τροφή σε πράγματα όπως θερμίδες, αλάτι, βιταμίνες ή λίπος», «για να αποκτήσουν μια γενική ιδέα για το διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων» και «για να συγκρίνουν διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους.»

Οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με τους ισχυρισμούς των συσκευασιών τροφίμων. Περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων έχουν δει ισχυρισμούς όπως «Χωρίς προσθήκη ζάχαρης», «Δημητριακά ολικής αλέσεως», «Βιολογικά», «Χωρίς γλουτένη», «Χαμηλά λιπαρά», «Χωρίς τεχνητά συστατικά, “Χαμηλή ζάχαρη” και “Χωρίς τεχνητά χρώματα”.

Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν δει ετικέτες μενού σε εστιατόρια. Το 70% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν δει πληροφορίες για τις θερμίδες στα μενού και τους πίνακες μενού. Από εκείνους που έχουν δει τέτοιες πληροφορίες, το 53% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τις πληροφορίες θερμίδων για να αποφύγει την παραγγελία πιάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο