Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωστά μαλακτικά μαλλιών με επικίνδυνα συστατικά – Έρευνα

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓνωστά μαλακτικά μαλλιών με επικίνδυνα συστατικά - Έρευνα
spot_img

Αμφισβητούμενα φίλτρα UV, επικίνδυνα συντηρητικά και αρώματα και επιβλαβή για το περιβάλλον πλαστικά.

Μπορεί το καλοκαίρι να ταλαιπώρησε τα μαλλιά σας – κυρίως αν είναι ήδη ταλαιπωρημένα από τις βαφές – και τώρα να προστρέχετε σε εντατικές θεραπείες με μαλακτικά και κρέμες για να τους δώσετε πίσω τη χαμένη τους ενυδάτωση, λάμψη και λείανση… Ωστόσο, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάνουν όσα υπόσχονται;

Τα συστατικά των μαλακτικών περιποίησης υποτίθεται ότι έχουν στόχο να επαναφέρουν την κατεστραμμένη επιφάνεια των μαλλιών, ενώ τα φίλτρα UV αποτρέπουν το ξεθώριασμα του χρώματος στον ήλιο. Είναι όμως τα συστατικά αυτά συμβατά με την υγεία των μαλλιών και της κεφαλής;

Το γερμανικό oekotest δοκίμασε 30 επώνυμα μαλακτικά μαλλιών για βαμμένα μαλλιά στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα; Τα μισά από τα προϊόντα έλαβαν καλή βαθμολογία. Τα άλλα μισά όμως, έμειναν… «μεταξεταστέα».

Συγκεκριμένα, τέσσερα κοντίσιονερ, κρίθηκαν «ανεπαρκή» ή «κακά» καθώς περιέχουν ύποπτα συστατικά.

Πολλά μαλακτικά για βαμμένα μαλλιά βασίζονται σε χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας για την προστασία του χρώματος των μαλλιών από το ξεθώριασμα. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά πρότυπα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι προβληματικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, το φίλτρο Μεθοξυκινναμικό αιθυλεξύλιο (συντομογραφία: EHMC), που εντοπίστηκε στο εργαστήριο είναι προβληματικό όπως έχει αποδειχθεί σε πειράματα σε ζώα.

Τα καλλυντικά προϊόντα με βάση το νερό είναι επιρρεπή σε μόλυνση. Για να διατηρηθεί ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών υπό έλεγχο, απαιτείται και η χρήση συντηρητικών. Ωστόσο, δύο από αυτά σε συνδυασμό η χλωρομεθυλισοθειαζολινόνη (CIT) και η μεθυλισοθειαζολινόνη (MIT) είναι επικίνδυνα. Ειδικά η CIT αποτελεί ισχυρό αλλεργιογόνο.

Το μείγμα CIT και MIT έχει απαγορευτεί σε προϊόντα όπως κρέμες για το δέρμα από το 2015. Σε αυτά που ξεβγάζονται όπως είναι τα μαλακτικά μαλλιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι μια ορισμένη συγκέντρωση που όμως δεν τηρείται.

Κατά τον έλεγχο των μαλακτικών μαλλιών για βαμμένα μαλλιά, εντοπίστηκαν και άλλα ανεπιθύμητα συντηρητικά, όπως:

  • Διγλυκονική χλωρεξιδίνη : Η ουσία ανήκει επίσης στην ομάδα των οργανοαλογονικών επικίνδυνων ενώσεων
  • Προπυλπαραμπέν:  Αυτά τα παραμπέν είναι ύποπτα ότι δρουν σαν ορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό με αναπαραγωγικές – τοξικές ιδιότητες σε πειράματα σε ζώα.

Και επικίνδυνα αρώματα

Ένα ευχάριστο άρωμα ολοκληρώνει ένα καλλυντικό προϊόν και αποτελεί σημαντικό κριτήριο αγοράς για πολλούς πελάτες – οι κατασκευαστές το γνωρίζουν αυτό. Ωστόσο, μερικά από τα συστατικά των αρωμάτων στα μαλακτικά μαλλιών για βαμμένα μαλλιά περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ουσίες:

  • Γαλαξολίδη (Galaxolide – HHCB) και τοναλίδη (ACETYL HEXAMETHYL TETRALIN – AHTN): Οι πολυκυκλικές ενώσεις αυτές συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), υπάρχουν υποψίες ότι επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος αξιολογούνται εκ νέου. Το γαλαξολίδιο θεωρείται ήδη επικίνδυνο για το νερό. Πειράματα σε ζώα παρέχουν επίσης στοιχεία για ηπατική βλάβη.
  • Cashmeran: Το συνθετικό άρωμα συσσωρεύεται επίσης στον λιπώδη ιστό και είναι δύσκολο να διασπαστεί στο περιβάλλον.
  • Hydroxycitronellal: Αυτό το άρωμα συγκριτικά συχνά προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Και οι επικίνδυνες ουσίες δεν τελειώνουν εδώ: Οι ενώσεις PEG, οι οποίες βρίσκονται σε ορισμένα μαλακτικά για βαμμένα μαλλιά μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο διαπερατό από ξένες ουσίες και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Επικίνδυνες για το περιβάλλον πλαστικές συσκευασίες

Σχεδόν στο ένα τρίτο των μαλακτικών μαλλιών για βαμμένα μαλλιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο, βρέθηκαν πλαστικές ενώσεις και σιλικόνες που είναι δύσκολο να αποδομηθούν στο περιβάλλον αν και η βιομηχανία καλλυντικών γνωρίζει από καιρό ότι πρέπει να πορεύεται χωρίς αυτά τα συστατικά.

Οι κατασκευαστές μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος όσον αφορά τη συσκευασία χρησιμοποιώντας μπουκάλια και σωληνάρια από ανακυκλωμένο πλαστικό. Δυστυχώς, τελικά αυτό δεν ισχύει ακόμη για όλα τα προϊόντα.  

Τα μαλακτικά που συμμετείχαν στον εργαστηριακό έλεγχο:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο