Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διαφορά της ετικέτας «χωρίς λακτόζη» με την ετικέτα «χωρίς πρωτεΐνη γάλακτος»

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΗ διαφορά της ετικέτας «χωρίς λακτόζη» με την ετικέτα «χωρίς πρωτεΐνη γάλακτος»
spot_img

Πρωτεΐνες γάλακτος και λακτόζη.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει διαφορά στην ετικέτα «χωρίς λακτόζη» με την ετικέτα «χωρίς πρωτεΐνη γάλακτος». Η απάντηση είναι πως σαφώς υπάρχει διαφορά καθώς η αλλεργία στο γάλα είναι μια αντίδραση στις πρωτεΐνες σε αντίθεση με τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπου το σάκχαρο του γάλακτος, δηλαδή η λακτόζη προκαλεί τα προβλήματα.

Τα άτομα με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος πρέπει να αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν τυρί καθώς και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος

Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος είναι μια σοβαρή κατάσταση. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, από έκζεμα, έμετο και πόνο στο στομάχι, έως άσθμα και συστηματικό αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες πρωτεϊνών γάλακτος/γάλακτος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαισθητοποιημένα άτομα.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος) είναι ένα φυσικό συστατικό σε όλα τα είδη γάλακτος. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν μειωμένα επίπεδα ενός ενζύμου, της λακτάσης, που απαιτείται για την υδρόλυση της λακτόζης στο λεπτό έντερο. Η ανεπάρκεια λακτάσης επιτρέπει στη λακτόζη να φτάσει στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας λακτάσης είναι διάταση στομάχου/εντέρου που συνοδεύεται από πόνο, μετεωρισμό και διάρροια. Η ατομική ευαισθησία στη λακτόζη ποικίλλει, αλλά τα περισσότερα άτομα ανέχονται μικρές ποσότητες λακτόζης, που αντιστοιχούν σε περίπου 100 ml γάλακτος την ημέρα.

Ετικέτες

Η παρουσία του γάλακτος και των προϊόντων του, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης στα τρόφιμα πρέπει πάντα να δηλώνεται στην ετικέτα. Τα προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς…” για κάποιο αλλεργιογόνο αναφέρονται σε ομάδες καταναλωτών με ιδιαίτερη ιατρική ευαισθησία σε τέτοια συστατικά. Η επισήμανση είναι εθελοντική αλλά πρέπει να είναι σχετική (όχι παραπλανητική). 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο