Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ
spot_img

Καλά νέα για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ημέρα χωρίς το πρωινό καφεδάκι τους: μια μακροπρόθεσμη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων καφέ μπορεί να σας κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διερεύνησαν κατά πόσον η πρόσληψη καφέ επηρέασε το ποσοστό γνωστικής παρακμής περισσότερων από 200 Αυστραλών σε μια δεκαετία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Samantha Gardener δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ του καφέ και αρκετών σημαντικών δεικτών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

“Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς προβλήματα μνήμης και με υψηλότερη κατανάλωση καφέ στην αρχή της μελέτης, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης σε ήπια γνωστική εξασθένηση – η οποία συχνά προηγείται της νόσου του Αλτσχάιμερ – ή ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της μελέτης”, ανέφερε.

Η κατανάλωση περισσότερου καφέ έδωσε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με ορισμένους τομείς της γνωστικής λειτουργίας, συγκεκριμένα την εκτελεστική λειτουργία που περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τον αυτοέλεγχο και την προσοχή.

Η υψηλότερη πρόσληψη καφέ φάνηκε επίσης να συνδέεται με την επιβράδυνση της συσσώρευσης της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που είναι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Gardener είπε ότι, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η μελέτη ήταν ενθαρρυντική, καθώς έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

“Είναι ένα απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν”, είπε.

“Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής παρακμής, αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα.

“Ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κάποιες σαφείς κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι στη μέση ηλικία και ελπίζουμε ότι θα μπορούσε στη συνέχεια να έχει μόνιμο αποτέλεσμα”.

Τώρα, αν επιτρέπετε στον εαυτό σας μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, η μελέτη δείχνει ότι ίσως είναι καλύτερα να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα επιπλέον φλιτζάνι, αν και δεν καθορίστηκε από την τρέχουσα μελέτη ένας μέγιστος αριθμός φλιτζανιών την ημέρα που θα είχε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.

“Εάν ο μέσος όρος καφέ που παρασκευάζεται στο σπίτι είναι 240 γραμμάρια, η αύξηση σε δύο φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική παρακμή κατά 8%  μετά από 18 μήνες”, δήλωσε ο Δρ Gardener.

“Θα μπορούσε επίσης να δει μια μείωση 5% στη συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο κατά την ίδια χρονική περίοδο.”

Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, το αμυλοειδές συσσωρεύεται, σχηματίζοντας πλάκες που είναι τοξικές για τον εγκέφαλο.

Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ καφέ με καφεΐνη και decaf, ούτε τα οφέλη ή τις συνέπειες του τρόπου παρασκευής του (μέθοδος παρασκευής, παρουσία γάλακτος ή/και ζάχαρης κ.λπ.).

Ο Δρ Gardener είπε ότι η σχέση μεταξύ του καφέ και της λειτουργίας του εγκεφάλου αξίζει να συνεχιστεί.

“Πρέπει να αξιολογήσουμε εάν η πρόσληψη καφέ θα μπορούσε μια μέρα να προταθεί ως παράγοντας τρόπου ζωής με στόχο την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ”, ανέφερε.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ακριβώς ποια συστατικά του καφέ βρίσκονται πίσω από τις φαινομενικά θετικές επιπτώσεις του στην υγεία του εγκεφάλου.

Αν και η καφεΐνη έχει συνδεθεί με τα αποτελέσματα, προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας για την πιθανή καθυστέρηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η «ακατέργαστη καφεΐνη» είναι το υποπροϊόν του decaf καφέ και έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό στη μερική πρόληψη της βλάβης της μνήμης σε ποντίκια, ενώ άλλα συστατικά του καφέ όπως πχ η καφεστόλη, έχουν επίσης παρατηρηθεί ότι επηρεάζουν τη γνωστική εξασθένηση των ζώων σε διάφορες μελέτες.

Πηγή: Science Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα