Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και για όσους προγραμματίζουν μια ρομαντική βραδιά με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη, μάλλον θα πρέπει να δράσουν άμεσα γιατί διαφορετικά ενδέχεται να απογοητευτούν αφού παρατηρείται συνεχής έλλειψη σαμπάνιας.
«Οι περισσότεροι οίκοι σαμπάνιας δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση και από την ίδρυσή μας από περισσότερα από 20 χρόνια πριν, ποτέ ξανά δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο», λέει ο Paul Higgins, διευθυντής της Sparkling Direct, ο οποίος προειδοποιεί ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι σαμπάνιας έχουν «πολύ περιορισμένα αποθέματα» από ροζέ και Brut σαμπάνιες.
Ο Higgins εξηγεί ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία επηρεάζονται από τα lockdown, τα logistics και το Brexit, «μπορεί να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν» κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προειδοποιεί ότι «η ροζέ σαμπάνια θα συνεχίσει να είναι σε έλλειψη φέτος στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».
Έλλειψη σαμπάνιας γύρω στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αναφέρθηκε ήδη από τον Αύγουστο του 2021, όταν σχετική πρόβλεψη έκανε λόγο για ανησυχητική πτώση στις αποστολές της τάξης του 18%, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια μπουκάλια.
Την άποψη ότι η αγορά της σαμπάνιας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δε συμμερίζεται ο Andrew Hawes, πρόεδρος της Ένωσης Αντιπροσώπων της Σαμπάνιας της χώρας, ο οποίος δήλωσε στο The Drinks Business:
«Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά είχε πτωτική πορεία, δεν ήταν τόσο πεσμένη όσο μπορεί να νομίζουν μερικοί. Οι καθιερωμένοι premium οίκοι είχαν μια καλή χρονιά, όπως για παράδειγμα ο οίκος Bollinger, ο οποίος έκανε τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από ποτέ».
Ο Harvey Uppal, διευθυντής και κύριος αγοραστής της VIP Bottles, ανέφερε στη βρετανική HuffPost UK ότι είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ελλείψεις, λόγω της πραγματικής αύξησης των πωλήσεων σαμπάνιας μέσω διαδικτύου στο αποκορύφωμα της πανδημίας όταν όλα τα μπαρ και εστιατόρια ήταν κλειστά οπότε ο κόσμος έπινε σπίτι.
«Είδαμε τις online πωλήσεις σαμπάνιας να αυξάνονται κατά πάνω από 50% το 2020. Σε συνδυασμό με τους περιορισμούς του lockdown και τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού στη Γαλλία, βλέπουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα και συνεπώς, την τρέχουσα έλλειψη. Από όλα όσα γνωρίζουμε από τους προμηθευτές μας, αυτό πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι το 2022», εξήγησε ο Uppal. Πάντως, προσθέτει ότι – προς το παρόν – οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν σαμπάνια, απλά είναι βέβαιο ότι θα δούμε ακόμα περισσότερες αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα της προβληματικής σχέσης ζήτησης – προσφοράς. Ήδη έχουν γίνει αυξήσεις και όσο θα συνεχίζονται οι ελλείψεις, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι τιμές.