Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Και άλλα δημοφιλή σαμπουάν και αφρόλουτρα, στη “Λίστα κινδύνου” της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΥγείαΠροσοχή: Και άλλα δημοφιλή σαμπουάν και αφρόλουτρα, στη "Λίστα κινδύνου" της ΕΕ
spot_img

309 ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RAPEX τον Αύγουστο για επικίνδυνα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.

Από την 1η Αύγουστου έως και χθες 23 του μήνα, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης των χωρών μελών της ΕΕ, για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα δημοσίευσε τον εκπληκτικό αριθμό των 309 προϊόντων (σαμπουάν, αφρόλoυτρα, καλλυντικά, κολόνιες, αρώματα, αποσμητικά κα) που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά λόγω “χημικού κινδύνου” καθώς περιέχουν την επικίνδυνη ουσία Butylphenyl ethylpropional (BMHCA).  Η ουσία αυτή που μπορεί να αναγράφεται και ως Lilial, έχει απαγορευτεί από το 2022 στην ΕΕ και έχει γίνει αιτία για χιλιάδες ανακλήσεις καλλυντικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τελευταίες ενημερώσεις έχουν μάλιστα συμπεριλάβει και αντηλιακά που περιέχουν την απαγορευμένη ουσία.

Η ουσία BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Πολλές χώρες ενημερώνουν το κοινό για αυτά τα προϊόντα με την Ελλάδα να… εξαιρείται. Για παράδειγμα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, ενημέρωσε το κοινό με δύο ανακοινώσεις στα μέσα Αύγουστου για τα προϊόντα που αποσύρθηκαν και περιέχουν butylphenyl methylpropional. «Το Δίκτυο Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX), στην τελευταία γνωστοποίησή του, ενημερώνει τα Κράτη Μέλη, ότι στην Ευρώπη έχουν εντοπισθεί και αποσυρθεί τα πιο κάτω καλλυντικά προϊόντα» αναφέρει η ανακοίνωση. Δείτε τις ανακοινώσεις της Κύπρου ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Σύμφωνα με την λίστα της Φαρμακευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας Κύπρου που προτρέπει το κοινό σε περίπτωση που τα έχει στην κατοχή του, να διακόψει τη χρήση τους, πρόκειται για σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και μάσκες μαλλιών, αφρόλουτρα σώματος, υγρά σαπούνια χεριών, κρέμες σώματος, γυναικεία και αντρικά αρώματα καθώς και αποσμητικά μασχάλης γνωστών εταιρειών, τα οποία έχουν αποσυρθεί.

Όπως προαναφέρθηκε μόνο τον Αύγουστο εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την Ευρωπαϊκή αγορά 309 καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μεταξύ των οποίων και πολύ δημοφιλείς στην Ελλάδα, μάρκες. Το Cibum σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης, τόσο των καταναλωτών όσο και της πολιτείας συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα και σήμερα παραθέτουμε μερικές μόνο, από τις τελευταίες ειδοποιήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ενημέρωσης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα τον Αύγουστο. Πατώντας πάνω στα λινκ θα μπείτε στο σύστημα Rapex και θα ενημερωθείτε για αριθμούς παρτίδας και κωδικούς των προϊόντων που περιέχουν το Lilial.

Τα παραπάνω καλλυντικά όπως και όλα τα προϊόντα που περιέχουν την απαγορευμένη ουσία και μπορείτε να να δείτε ΕΔΩ, είναι (ελπίζουμε) παλιές συσκευασίες που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους. Πολλές από αυτές τις μάρκες, πωλούνται και στην Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιέχουν και την επικίνδυνη ουσία, χωρίς όμως και να αποκλείεται, καθώς παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες λένε ότι δεν την χρησιμοποιούν ίσως έχουν ξεμείνει στα ράφια παλιές παρτίδες.

Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο