Οι γιορτές έχουν σχεδόν φτάσει και αν μη τι άλλο τα ποτά θα έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι, με το κρασί να προτιμάται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό.
Για όσους θέλουν να του προσθέσουν μια ακόμα πιο εορταστική νότα, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν το ζεστό κρασί, το οποίο δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου είναι ό,τι πρέπει. Μια ανάλυση του Google Trends δείχνει ότι το “Glühwein” (το λεγόμενο «κρασί που σιγοκαίει», είναι δημοφιλές στις γερμανόφωνες χώρες και στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία και είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που προσφέρεται συνήθως τις γιορτές των Χριστουγέννων) αναζητείται στο διαδίκτυο δύο φορές πιο συχνά από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Τα ζεστά κρασιά φαίνεται να είναι μοντέρνα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Επειδή πολλοί το έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία, να ξέρετε δεν είναι δύσκολο, απλά χρειάζεται τον τρόπο του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φτάσετε στην τέλεια απόλαυση:
Επιλέγουμε το κρασί προσεκτικά
Το «προσεκτικά» δε σημαίνει να επιλέξουμε κάποιο ακριβό κρασί ίσα ίσα τα κρασιά σε προσιτή τιμή είναι ότι πρέπει στην προκειμένη περίπτωση.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
Αποφεύγουμε να αυξήσουμε τη θερμόκρασία στο κρασί όσο ζεσταίνεται. Εάν αυτό αχνίζει, είναι αρκετά ζεστό. Το κρασί είναι ευαίσθητο. Εάν το ζεστάνουμε πολλή ώρα ή σε πολύ ψηλή θερμοκρασία, θα γίνει πολύ πικάντικο, σιροπιαστό και με γεύση σα σταφίδα, ενώ το αλκοόλ θα εξατμιστεί.
Με μέτρο τα μπαχαρικά
Αρκεί να προσθέσουμε λίγα μπαχαρικά, αλλά να είναι δυνατά. Ίσως, με την πρώτη γουλιά, να θεωρήσουμε ότι το κρασί μας θέλει και άλλα, όμως, δεν πρέπει να παρασυρθούμε γιατί είναι πολύ πιθανό μια δεύτερη γουλιά να μας αλλάξει γνώμη.
Συστατικά ζεστού κρασιού
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα συστατικά πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα για μεγαλύτερες ποσότητες. Ένα μπουκάλι κρασί θα δώσει πέντε ποτά (αρκετά για δύο έως τέσσερα άτομα), δύο μπουκάλια δίνουν 10 ποτά κλπ.
Κόκκινο κρασί
Το κρασί αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτής της συνταγής, επομένως, φυσικά, η επιλογή κρασιού είναι σημαντική. Μερικά κόκκινα κρασιά που απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου δεν θα έχουν τόσο ωραία γεύση όταν ζεσταθούν. Δε χρειάζεται να πάρουμε κάποιο ακριβό κρασί στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Απλώς επιλέγουμε ένα ποιοτικό κρασί και δίνουμε προσοχή στην ποικιλία του κρασιού που θα επιλέξουμε.
Ενδεικτικά μερικά κόκκινα κρασιά που προσφέρονται για την περίσταση είναι το Merlot, το Zinfandel ή το Garnacha (ονομάζεται επίσης Grenache). Αυτά τα κρασιά είναι σκούρα, φρουτώδη και μπορούν να υποστηρίξουν όλες τις γεύσεις που θα τους προσθέσουμε.
Καλό είναι να αποφεύγουμε κόκκινα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες ή κρασιά που μπορούμε να καταλάβουμε τη γεύση της δρυός, καθώς επίσης τα πολύ ανοιχτά κόκκινα κρασιά, όπως το Pinot Noir επειδή – λόγω υφής – δεν προσφέρονται για να αναμειχθούν με μπαχαρικά.
Προσθέστε λίγο Κονιάκ
Το κονιάκ ενισχύει λίγο την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά δεν πρέπει να βάλουμε πολύ. Χρησιμοποιείται περισσότερο για να προσθέσει στη γεύση του ζεστού κρασιού, αλλά μπορούμε και να το παραλείψουμε.
Φρέσκα πορτοκάλια
Θα στίψουμε λίγο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που θα ρίξουμε στο μείγμα και μετά θα κόψουμε το υπόλοιπο σε λεπτές ροδέλες. Δύο μικρά πορτοκάλια είναι ό,τι πρέπει ή ένα μεγάλο και, ίσως πρέπει να κόψουμε τις ροδέλες στη μέση.
Ολόκληρα Μπαχαρικά
Θα χρειαστούμε ολόκληρη κανέλα, γλυκάνισο και γαρύφαλλο. Τα ολόκληρα μπαχαρικά – και όχι αλεσμένα – είναι βασικά για το ζεστό κρασί. Τα καλά νέα είναι ότι τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται περισσότερο από τα αλεσμένα μπαχαρικά (ακόμα και μερικά χρόνια).
Σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
Η γεύση του οινοπνεύματος γίνεται πιο έντονη όταν θερμαίνεται, επομένως, θα απαλύνουμε τη γεύση με μια ή δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Οι λάτρεις του κρασιού θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή ζεστού κρασιού με φυσικά γλυκά γιατί δεν είναι πολύ γλυκιά.
Γαρνιτούρες
Προκειμένου το ζεστό κρασί να φαίνεται ακόμα πιο εορταστικό, μπορούμε να ρίξουμε μια χούφτα φρέσκα cranberries στην κατσαρόλα πριν το σερβίρουμε ή μπορούμε να σερβίρουμε μεμονωμένες μερίδες με επιπλέον φέτες πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλας και γλυκάνισο.
Όσον αφορά το εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φούρνο που να είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει πολλές μερίδες ταυτόχρονα και πρωτίστως, να διατηρούν καλά τη θερμότητα. Εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε το κρασί μας στο μάτι της κουζίνας αλλά σιγά σιγά. Απλώς συνδυάζουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε και βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει το κρασί (περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα).
Μόλις ζεσταθεί επαρκώς, μειώνουμε και άλλο τη φωτιά, ώστε το κρασί να μη γίνει πολύ πικάντικο, ενώ το σερβίρουμε με μια κουτάλα σε κούπες.
Η Συνταγή για το Κλασικό Ζεστό Κρασί σε 15 λεπτά!
Η συνταγή αντιστοιχεί σε 1 φιάλη (περίπου 5 μερίδες).
Συστατικά
2 μικρά πορτοκάλια ή 1 μεγάλο
1 μπουκάλι Merlot, Zinfandel ή Garnacha (ή αλλιώς Grenache)
¼ φλιτζάνι κονιάκ
1 έως 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, για γεύση
2 ολόκληρα ξυλάκια κανέλας
γλυκάνισο
4 ολόκληρα γαρίφαλα
Προαιρετικές γαρνιτούρες: φρέσκα ολόκληρα κράνμπερι (περίπου ¼ φλιτζάνι), ξυλάκια κανέλας, επιπλέον ροδέλες πορτοκάλι ή κομμένες στη μέση
Οδηγίες
Για να ετοιμάσουμε τα πορτοκάλια, αν χρησιμοποιήσουμε δύο μικρά, κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε ροδέλες και το άλλο στη μέση. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο πορτοκάλι, το κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε ροδέλες. Τις τοποθετούμε σε μια μεσαία κατσαρόλα και στύβουμε το χυμό από τα υπόλοιπα πορτοκάλια στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα και μετά το κονιάκ. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας γλυκαντικό. Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας, το γλυκάνισο και το γαρύφαλλο.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει (περίπου 5 λεπτά) και προσέχουμε, ώστε όταν δούμε πολύ μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, να μειώσουμε τη θερμότητα στο χαμηλότερο βαθμό.
Δοκιμάζουμε προσεκτικά και προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας γλυκαντικό εάν δεν είναι ήδη αρκετά γλυκό. Εάν πάλι δεν είναι αρκετά πικάντικο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 έως 10 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε σε κούπες με τις γαρνιτούρες που θέλουμε. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε cranberries, μπορούμε να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα για να φαίνεται πιο γιορτινό.
Εάν πρόκειται να το καταναλώσουμε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και μάλιστα, θα γίνει ακόμα πιο πικάντικο με το πέρασμα της ώρας.
Διαφορετικά, το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το ξαναζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά αν χρειαστεί. Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες, σκεπασμένα. Τέλος, το αδειάζουμε σε σουρωτήρι αν δεν θέλουμε να γίνει πιο πικάντικο από ό,τι είναι ήδη).
Επιλογή αργού ψησίματος: Ανακατεύουμε το μείγμα στην ηλεκτρική κουζίνα, το σκεπάζουμε και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει, περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα.