Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σάλτσα Worcestershire: Το συστατικό που περιέχει και προκαλεί αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΣάλτσα Worcestershire: Το συστατικό που περιέχει και προκαλεί αντιδράσεις
spot_img

Τι περιέχει η δημοφιλής σάλτσα Worcestershire.

   Ένα βίντεο του 2016 της σειράς του Discovery Channel, “How It’s Made” “έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας τα μάτια πολλών καταναλωτών για το πώς φτιάχνεται η σάλτσα Worcestershire. Η δημοφιλής σος που προστίθεται σε μαρινάδες, σάλτσες ακόμη και κοκτέιλ, διαθέτει ένα συστατικό που την κάνει ακατάλληλη για vegan και αρκετοί δεν το γνώριζαν μέχρι να δουν αυτό το βίντεο.

    Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι τηλεθεατές του κλιπ εξέφρασαν την αποστροφή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πως παρασκευάζεται η σάλτσα. «Κράτησα κυριολεκτικά τη μύτη μου ενώ το έβλεπα», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Λατρεύω τη σάλτσα Worcestershire και θα τη βάζω σε πολλά φαγητά, αλλά αυτό το βίντεο έκανε το στομάχι μου να ανακατεύεται».

   Το βίντεο δείχνει ένα βαρέλι με αντζούγιες που πολτοποιούνται σε αλάτι για αρκετούς μήνες πριν προστεθούν στη σάλτσα. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ένα στρώμα καφέ λάσπης που αναπτύσσεται στην κορυφή του βαρελιού. Στη συνέχεια, οι εργάτες φτυαρίζουν τη λάσπη σε ένα βιομηχανικό μίξερ μαζί με άλλα συστατικά όπως ζάχαρη, ξύδι και μελάσα.

   Η σάλτσα Worcestershire είναι ένα υγρό καρύκευμα που έχει υποστεί ζύμωση, με καταγωγή από την πόλη Worcester του Ηνωμένου Βασιλείου, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Μπορει τα κύρια συστατικά της να είναι το ξύδι, η μελάσα, η ζάχαρη, το αλάτι, οι ατζούγιες, τα εκχύλισμα ταμαρίνδου, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα διάφορα καρυκεύματα, ωστόσο η συνταγή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή με παραλλαγές στα συστατικά και τους χρόνους επεξεργασίας.

   Οι αντσούγιες βέβαια, είναι ένα συστατικό της παραδοσιακής σάλτσας Worcestershire, αλλά διατίθενται και εναλλακτικές για vegan. Αυτές οι εκδοχές γίνονται χωρίς αντζούγιες και συχνά χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστατικά όπως σάλτσα σόγιας και διάφορα μπαχαρικά για να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο γευστικό προφίλ κατάλληλο για Vegan καταναλωτές.

   Η διαδικασία ξεκινά, αναμειγνύοντας κρεμμύδια και σκόρδο τουρσί ξύδι για 1-2 χρόνια μέσα στα βαρέλια. Εκεί τα υλικά αρχίζουν σταδιακά να ρευστοποιούνται και να αρωματίζουν το ζωμό. Άλλα βαρέλια περιέχουν αντζούγιες και αλάτι, τα οποία μένουν εκεί για αρκετούς μήνες. Έπειτα προστίθενται συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη, λευκό ξύδι, μελάσα και ένα μείγμα αρωμάτων και μπαχαρικών, ξεκινώντας από τα συστατικά του ξιδιού. Οι αναλογίες της αντζούγιας είναι άκρως απόρρητες, όπως και η προδιαγεγραμμένη ανάμειξη μεταξύ των συστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο