Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περού: Το αφροδισιακό “smoothie” που δημιουργείται από… απειλούμενο βάτραχο

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠερού: Το αφροδισιακό "smoothie" που δημιουργείται από... απειλούμενο βάτραχο
spot_img

Τι μας είπαν Περουβιανοί για το ιδιαίτερο ρόφημα.

    Βάτραχοι που απειλούνται με εξαφάνιση περνούν τις τελευταίες τους στιγμές σε μια δεξαμενή με νερό από την οποία οι πωλητές τους εξάγουν και στη συνέχεια τους χτυπούν σε ένα τραπέζι, τους αφαιρούν την πέτσα και τους ρίχνουν σε ένα μπλέντερ μαζί με κομμάτια καρότου, μάκα (ρίζα των Άνδεων) και μελιού. Γνωστό στο Perú ως Jugo de Rana, ή χυμός βατράχου χρησιμοποιείται ως ένα υγιεινό αφροδισιακό ενεργειακό ποτό και θεωρείται σχεδόν πνευματικό ρόφημα, καθώς οι συνταγές έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Ωστόσο ο βάτραχος του γένους Telmatobius culeus, που εξάγεται από τη λίμνη Titicaca, βρίσκεται σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης από το 2004 και στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

    Οι ασθενείς το πίνουν με πίστη γιατί πιστεύουν ότι αυτά τα αμφίβια θα βάλουν τέλος στις βρογχικές ασθένειές τους, αν και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει τέτοια οφέλη. Η μάκα είναι ένα φρούτο από τις Περουβιανές Άνδεις στο οποίο αποδίδονται επίσης διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. “Όπως ξέρω, αυτό είναι ένα είδος ιατρικής των Άνδεων, ειδικά από το Huancayo που βρίσκεται στο κέντρο του Περού. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο περισσότερο οι άνθρωποι από εκείνο το μέρος το γνωρίζουν και ίσως κάποιοι άλλοι. Λένε ότι είναι πολύ καλό για την αναιμία και χρησιμοποιείται επίσης ως αφροδισιακό”, είπε στο Cibum η Leydi Rodriquez, από το Trujillo, βόρεια της Λίμα. “Ακόμα, στη Λίμα υπάρχουν κάποια μικρά καταστήματα που το πωλούν ως πρωινό”, συμπλήρωσε.

   Το αμφίβιο «smoothie» προέρχεται από τις ιθαγενείς κοινότητες των Άνδεων, αλλά η δημοτικότητά του έχει εξαπλωθεί. Εδώ, κοστίζει πέντε περουβιανές σόλες, λίγο λιγότερο από 2 $. Εντωμεταξύ στους μικροπωλητές που τα διαθέτουν έχει επιβληθεί πολλές φορές πρόστιμο για την πώληση των ποτών βατράχου, αλλά συνεχίζουν να τα εμπορεύεται και οι πελάτες συνεχίζουν να πιστεύουν, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, ότι τα ποτά ωφελούν την υγεία. Στο Περού είναι παράνομη η πώληση, η μεταφορά ή το κέρδος από την άγρια ​​ζωή. Άτομα που χρησιμοποιούν είδη που απαριθμούνται στη Σύμβαση του Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδών (CITES) ή στο αντίστοιχο περουβιανό διάταγμα μπορεί να φυλακιστούν.

   “Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά έχω ακούσει ότι φτιάχνουν εκχύλισμα βατράχου και ότι το πίνουν επειδή κάνει καλό στους ασθματικούς και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τις βιταμίνες, αλλά λένε και ότι είναι επιβλαβές για την υγεία”. “Λένε ακόμα ότι είναι παράνομο να φτιάχνεις αυτό το εκχύλισμα γιατί το Υπουργείο Υγείας και οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι έχουν βακτήρια που βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό”, είπε στο Cibum ο Danillo Gamara με καταγωγη απο το Callao, κύριο λιμάνι της Λίμα.

Ο υδρόβιος βάτραχος της λίμνης Τιτικάκα.

Telmatobius culeus, υδρόβιος βάτραχος της λίμνης Titicaca

    Το Telmatobius culeus είναι ένα πλήρως υδρόβιο είδος βατράχου γλυκού νερού που είναι ενδημικό στη λεκάνη της λίμνης Τιτικάκα, η οποία βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων μεταξύ του Περού και της Βολιβίας. Θεωρείται «Κρίσιμα Απειλούμενο» λόγω των κύριων απειλών της υπερβολικής συγκομιδής για ανθρώπινη κατανάλωση και της εισαγωγής εξωτικών ειδών όπως η πέστροφα που τρέφεται με τους γυρίνους.

Στο μεταξύ, μια ανεξήγητη μείωση του πληθυσμού των βατράχων παρατηρήθηκε το 2016, όταν περισσότεροι από 10.000 πέθαναν ξαφνικά. Κανείς δεν ήξερε ακριβώς το λόγο, αλλά οι αρχές παρατήρησαν λάσπη και στερεά απόβλητα κατά τη διάρκεια μιας έρευνας και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η απορροή των λυμάτων μπορεί να έπαιξε ρόλο στους θανάτους. Ο ζωολογικός κήπος του Ντένβερ, ο οποίος απέκτησε έναν μικρό πληθυσμό βατράχων εκείνη τη χρονιά, κατάφερε να εκκολαφθούν περίπου 200 γυρίνοι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βάτραχοι Titicaca εκκολάπτονται ποτέ στον Βορρά Αμερική.

    Στο μεταξύ , δεν υπάρχουν αρκετές συνεπείς έρευνες γύρω από τη λίμνη και πολλές έρευνες χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια τα μεγέθη του πληθυσμού και ο ρυθμός μείωσης. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας των δεδομένων, η IUCN αναθεώρησε το επίπεδο απειλής των ειδών από «κρίσιμα απειλούμενο» σε «απειλούμενο» το 2019, αποκαλώντας το «προληπτική προσέγγιση».

https://www.bbc.com/news/magazine-32718813

https://www.semana.com/jugo-de-rana-una-extrana-bebida-peruana/409401-3

https://edition.cnn.com/2020/07/28/americas/bolivia-scrotum-frog-intl-hnk-scli-scn/index.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο