Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Η επιστήμη εντόπισε νέο κίνδυνο από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδί: Η επιστήμη εντόπισε νέο κίνδυνο από τα επεξεργασμένα τρόφιμα
spot_img

Η δυτική δίαιτα με επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πολλά αντιβιοτικά στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ΙΦΝΕ σε παιδιά.

Τα αντιβιοτικά, η υπερβολική έκθεση στα δυτικά πρότυπα διατροφής και το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό status είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν κίνδυνο ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IΦΝΕ) στα παιδιά.

Τα παραπάνω αποτελούν αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Digestive Disease Week (DDW) 2023.

Όπως ανέφερε η Nisha Thacker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διαιτολόγος γαστρεντερικού, παρατηρείται μια αύξηση της εντερικής φλεγμονώδους νόσου σε παιδιά, ενώ 1 στις 4 περιπτώσεις παγκοσμίως  διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 21 ετών.

Η Thacker στα πλαίσια των διδακτορικών της σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία, πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση 36 μελετών παρατήρησης, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά  6,4 εκατομμύρια παιδιά.

H Thacker διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε έκθεση σε αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των 5 ετών συνδέθηκε με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο παιδιατρικής IBD και η έκθεση σε τέσσερις ή περισσότερες σειρές αντιβιοτικών με 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με το Eurekalert.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν πως η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην πραγματικότητα συνδεόταν με  65% χαμηλότερο κίνδυνο για IBD στην παιδική ηλικία, ενώ επίσης η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, το να έχουν τα παιδιά 2 ή περισσότερα αδέρφια και κατοικίδια ζώα αποδείχθηκαν επίσης παράγοντες που προστατεύουν από την ανάπτυξη ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τα ευρήματα ότι η έκθεση σε ζώα και η ύπαρξη μόνο μιας τουαλέτας προστατεύουν την ΙΦΝΕ δείχνουν ότι η υπερβολική υγιεινή μπορεί να μειώσει τα μικρόβια στο περιβάλλον και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη ενός ισχυρού μικροβιώματος, που είναι σημαντικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η πρώιμη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, η οποία διπλασίασε τον κίνδυνο ΙΦΝΕ.

Η ειδικός συνιστά πως η τήρηση μιας βασικής υγιεινής είναι θεμελιώδης, αλλά παράλληλα τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται σε εξωτερικούς χώρους και να αλληλεπιδρούν με κατοικίδια, προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα.

Στο κομμάτι της διατροφής, συνιστάται οι οικογένειες με μικρά παιδιά τρώνε πολλά λαχανικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά με προσοχή στην πρώιμη παιδική ηλικία και αν είναι δυνατό να πάρουν ένα κατοικίδιο. Επιπλέον, είναι βασικό να μην κάνουν τα παιδιά τους παθητικούς καπνιστές, μεταξύ άλλων.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η επίδραση της μετανάστευσης στην IΦΝΕ, που προέκυψε από την ανακάλυψη ότι ένα παιδί μη Καυκάσιο που ζει σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος είχε τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο. Αυτό θα είναι και το επόμενο αντικείμενο έρευνας της Thacker.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα