Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ψωμένια κυρά Σαρακοστή: Ο λόγος που δεν έχει στόμα και μύτη…

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ ψωμένια κυρά Σαρακοστή: Ο λόγος που δεν έχει στόμα και μύτη...
spot_img

Η Κυρά Σαρακοστή λειτουργεί σαν ημερολόγιο και… “βασιλόπιτα” του Πάσχα.

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Συνήθως φτιάχνεται την Καθαρά Δευτέρα και πρόκειται για μια ‘’δουλειά’’ που συνήθως την έκαναν τα παιδιά της οικογένειας. Η κατασκευή της κυρά Σαρακοστής ήταν παιχνίδι, αλλά το αρτοποίημα χρησίμευε ως ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Κάτι σαν το ημερολόγιο με τα σοκολατάκια που χρησιμεύει για την αντίστροφη μέτρηση των αγγλοσαξόνων για τα Χριστούγεννα και ονομάζεται Advent Calendar. Το πρώτο πόδι λοιπόν της κυρά Σαρακοστής κόβεται το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής, το Σάββατο αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα και το τελευταίο το Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)!

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, αν και στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι μία πολύ διαδεδομένη δραστηριότητα για τους μικρούς μαθητές και συνήθως επιλέγεται η δημιουργία χάρτινης ή πάνινης κυρά Σαρακοστής με κοπτική.  

Η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής απεικόνιζε μια μαντιλοφορεμένη γυναίκα ή κατά άλλους καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει και χωρίς μύτη για να μην μυρίζει και ζηλεύει τα φαγητά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού φτιαχνότανε από τα παιδιά ως παιχνίδι και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο.

Ακολουθήστε την συνταγή που ακολουθεί και φτιάξτε την κυρά Σαρακοστή μαζί με τα παιδιά σας

Συστατικά

3 κούπες αλεύρι

1 κούπα αλάτι

1 κούπα νερό

γαρύφαλλο για διακόσμηση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

Πλάθουμε την κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι, χρησιμοποιόντας το σαν πλαστελίνη, φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, μια και μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

Στο ακόλουθο βίντεο δείτε την κατασκευή της κυρά Σαρακοστής από παιδιά και καλή επιτυχία!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα