Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραδοσιακή μηλόπιτα “της γιαγιάς”

ΑρχικήΟικιακάΠαραδοσιακή μηλόπιτα "της γιαγιάς"
spot_img

Παραδοσιακή, αμερικάνικη συνταγή μηλόπιτας, για να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Η παράδοση έχει μεγάλη αξία στο φαγητό. Δεν εξυπηρετεί μόνο το σκοπό να έρθει κανείς σε επαφή με τις ρίζες του, αλλά και να αναβιωθούν νοστιμιές “ξεχασμένες” μέσα στο χρόνο. Για αυτό το σκοπό, ο αρθρογράφος Mark Hix μοιράζεται, μέσω της The Telegraph, την αγαπημένη συνταγή μηλόπιτας της γιαγιάς του, η οποία μας άρεσε και θα μοιραστούμε με τη σειρά μας μαζί σας.

Η συνταγή χρειάζεται 25 λεπτά χρόνο προετοιμασίας, συν χρόνο ψύξης, ενώ απαιτούνται μόλις 35 λεπτά για να μαγειρευτεί και να είναι έτοιμη για απόλαυση.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 110γρ. μαλακό βούτυρο, συν λίγο περισσότερο για άλειμμα
  • 135γρ. ζάχαρη άχνη
  • 225γρ. αλεύρι, συν λίγο ακόμα για άλειμμα στο ταψί
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα Bramley, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • μια γενναιόδωρη κουταλιά βούτυρο
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη ή όσο χρειάζεται

Για το σερβίρισμα

  • κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή παγωτό

Εκτέλεση

1. Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Έπειτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το ανακατεύουμε προσθέτοντάς το στο μείγμα βουτύρου, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα, ανακατεύοντας σταδιακά, μέχρι να ενωθεί καλά και το μείγμα να γίνει μια μάζα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά.

2. Σε ένα άλλο σκεύος, παράλληλα, τοποθετούμε τα μήλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας νερό και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με καπάκι, για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα και ανακατεύουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη αν χρειάζεται.

3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια, αρκετά για να στρωθούν με ζύμη 4 ατομικές φόρμες ψησίματος τάρτας 10 εκ. x 3 εκ. Συγκεντρώνουμε τη ζύμη και τυλίξτε την ξανά και μετά κόψτε τέσσερις δίσκους για να χωρέσουν στην κορυφή.

4. Αλείφουμε ελαφρά τα φορμάκια με βούτυρο και στρώνουμε το καθένα με ένα μεγαλύτερο δίσκο ζύμης, ώστε να φτάσει ακριβώς πάνω από το πάνω μέρος της φόρμας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο, μαζί με τους δίσκους ζαχαροπλαστικής για την κορυφή, απλωμένα σε ένα ταψί.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 6 λεπτά.

6. Βγάζουμε τα φορμάκια από το ψυγείο. Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα των μήλων στις φόρμες, ώστε να φτάνει μέχρι την κορυφή του καθενός, αλλά χωρίς να ξεχειλίσει. Αλείφουμε τις άκρες τους με το χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια απλώστε τα καπάκια στις πίτες, σφραγίζοντας τις άκρες μεταξύ τους με τα δάχτυλά σας.

7. Αλείφουμε τα φορμάκια με περισσότερο αυγό και κάνουμε μια μικρή σχισμή στο κέντρο του καθενός με την αιχμή ενός μαχαιριού. Ψήνουμε τις μηλόπιτες σε ταψί για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε λίγο τον φούρνο αν αρχίσουν να παίρνουν πολύ χρώμα.

8. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τα φορμάκια. Σερβίρουμε με πηγμένη κρέμα, κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα