Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι σημαίνει πιστοποίηση προϊόντος – Πληροφορίες για συνειδητοποιημένους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι σημαίνει πιστοποίηση προϊόντος - Πληροφορίες για συνειδητοποιημένους καταναλωτές
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τον κρίσιμο ρόλο της πιστοποίησης στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων είναι μια επαλήθευση τρίτου μέρους ότι τα προϊόντα, οι διαδικασίες ή τα συστήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πληρούν τα αποδεκτά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων είναι μία από τις βιομηχανίες που πρέπει να είναι πολύ συνειδητοποιημένες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τη συμμόρφωση με την ποιότητα.

Μια επιχείρηση τροφίμων που διαθέτει πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων διασφαλίζει στους καταναλωτές και στην αγορά ότι έχει ικανοποιήσει επιτυχώς τις απαιτήσεις μιας εθνικής ή διεθνώς αναγνωρισμένης προσέγγισης βέλτιστων πρακτικών. Η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων από τρίτο μέρος σε μια επιχείρηση τροφίμων, διασφαλίζει τη χρηστή διακυβέρνηση και την εταιρική ευθύνη. Οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις τροφίμων έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Στον σημερινό τρόπο ζωής, η υγεία, η ασφάλεια τροφίμων, η βιωσιμότητα αλλά και οι κανονισμοί αποτελούν βασικούς παράγοντες υγείας και ευημερίας. Προκειμένου να συμμορφωθούν με όλες αυτές τις ανάγκες, τα συστήματα διαχείρισης τροφίμων είναι πιστοποιημένα μέσω διαφόρων διεθνών φορέων πιστοποίησης. Τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων εξελίσσονται και καλύπτουν βασικές απαιτήσεις όπως η ασφάλεια, η ποιότητα, η νομιμότητα και η ακεραιότητα των προϊόντων διατροφής. 

Εκτός από την πιστοποίηση για την ασφάλεια των τροφίμων, η πιστοποίηση προϊόντος πιστοποιεί ότι ένα προϊόν- τρόφιμο συμμορφώνεται με την ασφάλεια,την καταλληλόλητα κατανάλωσης και τα χαρακτηριστικά που εντάσσονται στις προδιαγραφές των προτύπων, που ζητούνται από την αγορά.
Ένας οργανισμός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με οποιοδήποτε πρότυπο ασφάλειας τροφίμων δίνει ένα είδος σιγουριάς ότι ο οργανισμός έχει εκτελέσει κατάλληλα το σύστημα διαχείρισης τροφίμων και έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, σε όλα τα προϊόντα, τις διαδικασίες, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του.

Ένας οργανισμός τροφίμων μπορεί να πιστοποιηθεί ανεξάρτητα από το μέγεθός του επιδεικνύοντας την ικανότητα να ελέγχει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα τρόφιμα που διαθέτει στην αγορά, είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Θέματα που καλύπτονται από το πρόγραμμα πιστοποίησης ενός οργανισμού τροφίμων:
• Σωστός καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών, του εξοπλισμού και των σκευών.
• Κατανόηση των νομικών υποχρεώσεων σχετικά με το χειρισμό τροφίμων.
• Τήρηση υψηλού επιπέδου προσωπικής υγιεινής.
• Χρήση ασφαλούς νερού και ασφαλών πρώτων υλών.
• Πρόληψη μόλυνσης των τροφίμων με παθογόνα που εξαπλώνονται από ανθρώπους, κατοικίδια και παράσιτα.
• Αποθήκευση, προετοιμασία και σωστό μαγείρεμα των τροφίμων σε σχέση με τη θερμοκρασία, το περιβάλλον και τον εξοπλισμό.
• Κατανόηση των τροφικών αλλεργιών, της τροφικής δυσανεξίας και του τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται η διασταυρούμενη μόλυνση.
• Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να συμβεί τροφική δηλητηρίαση και πως μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές από επιβλαβή βακτήρια.
• Εκτέλεση αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης παρασίτων.

Μερικές δημοφιλείς πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων:
• BRC – British Retail Consortium
• HACCP – Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
• FSSC 22000 – Πιστοποίηση Ασφάλειας Τροφίμων
• IFS – International Features Standars
• ISO 22000 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων
• Μη ΓΤΟ
• Οργανικό
• Πιστοποίηση Global GAP

Η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων διασφαλίζει τη συμμόρφωση και με άλλες βασικές απαιτήσεις όπως η Ιχνηλασιμότητα. Η παρακολούθηση και η ανίχνευση είναι σημαντική για να υπάρχει ιχνηλασιμότητα. Η αυξανόμενη ανησυχία για τα αλλεργιογόνα απαιτεί κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης αλλεργιογόνων. 

Ανάγκη για περισσότερα από ένα πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εταιρεία τροφίμων μπορεί να απαιτεί περισσότερες από μία πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, γιατί η βιομηχανία τροφίμων σε όλο τον κόσμο δεν είναι τυποποιημένη, οι κυβερνήσεις σε ορισμένες χώρες μπορεί να απαιτούν μια συγκεκριμένη πιστοποίηση, ενώ οι λιανοπωλητές ή οι κατασκευαστές μπορεί να ζητήσουν άλλη.

Σε πολλές χώρες, η κυβερνήσεις έχουν θέσει τα δικά τους πρότυπα, αλλά για να εξάγουν τα προϊόντα τους μπορεί να χρειαστούν μια άλλη διεθνή πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων που είναι αποδεκτή από τις χώρες εισαγωγής. Μερικές φορές, οι έμποροι λιανικής ζητούν από τους προμηθευτές τους να λάβουν πιστοποίηση για ένα συγκεκριμένο σύστημα όπως BRC ή HACCP. Ένας οργανισμός τροφίμων που έχει πιστοποιηθεί σε ένα από τα προγράμματα ασφάλειας τροφίμων που υπάγονται στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) θα τον βοηθήσει να μειώσει το συνολικό κόστος της επιχείρησης, καθώς αυτά τα πρότυπα αναγνωρίζονται μεταξύ τους και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από τις κυβερνήσεις και τους λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο.

Το 2000, το Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών ίδρυσε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) για να αυξήσει την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και να εναρμονίσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων παγκοσμίως. Το 2013, μια πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα σε συνδυασμό με την Diversey Consulting (Sealed Air), το Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών και στελέχη της GFSI ζήτησαν τη γνώμη περισσότερων από 15.000 παραγωγών τροφίμων με πιστοποίηση GFSI παγκοσμίως για να καθορίσουν εάν η πιστοποίηση GFSI ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Αναλύθηκαν συνολικά 828 ερωτηματολόγια, που αντιπροσωπεύουν περίπου 2.300 εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και προμηθευτές τροφίμων σε 21 χώρες, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν το 90 τοις εκατό αυτών των πιστοποιημένων προμηθευτών χαρακτήρισαν το GFSI ως επωφελές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους για την ασφάλεια των τροφίμων, και οι ερωτηθέντες είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν τη διαδικασία πιστοποίησης γνωρίζοντας τι συνεπάγεται. 

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) αυτών των παραγωγών τροφίμων θα επέλεγαν να περάσουν ξανά από τη διαδικασία πιστοποίησης, ακόμη και αν δεν απαιτούνταν πιστοποίηση από έναν από τους τρέχοντες πελάτες λιανικής τους. 

Αν και το 50% ή λιγότεροι ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι είδαν πραγματικές αυξήσεις στις πωλήσεις, στους πελάτες, στους προμηθευτές ή στους υπαλλήλους, πολύ περισσότερες εταιρείες συμφώνησαν παρά διαφώνησαν ότι υπήρξε αύξηση σε αυτούς τους βασικούς δείκτες απόδοσης το έτος μετά την πιστοποίηση GFSI. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81 τοις εκατό) συμφώνησε ότι υπήρξε σημαντική επένδυση σε χρόνο προσωπικού από την πιστοποίηση και το 50 τοις εκατό συμφώνησε ότι υπήρξε σημαντική επένδυση κεφαλαίου. Αυτή η έρευνα είναι η μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική των παγκόσμιων κατασκευαστών τροφίμων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Πλεονεκτήματα της πιστοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων:
Τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων είναι μία από τις κοινές απαιτήσεις για μια επιχείρηση τροφίμων. Η ύπαρξη ενός πλήρως πιστοποιημένου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων περιλαμβάνει πλεονεκτήματα όπως –
• Ένα καλά εκτελεσμένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων βοηθά μια επιχείρηση τροφίμων να παράγει με συνέπεια ένα ασφαλές και ποιοτικό φαγητό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών.
• Ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων βοηθά στο να αποδειχθεί ότι η διοίκηση τηρεί τις νομικές της ευθύνες σε σχέση με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων και ότι το κάνει αποτελεσματικά.
• Μια συστηματοποιημένη προσέγγιση των διαδικασιών διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην επιχείρηση και έχουν επίγνωση των ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων πριν γίνουν μεγαλύτερα τα προβλήματα.
• Η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις της χώρας προέλευσης και της χώρας προορισμού.
• Η πιστοποίηση ασφάλειας τροφίμων επιτρέπει στην επιχείρηση τροφίμων να βγει στην παγκόσμια αγορά, μειώνοντας έτσι τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.
• Ένας οργανισμός τροφίμων αφού λάβει την πιστοποίηση ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών στα προϊόντα του.
• Δυναμική επικοινωνία για θέματα ασφάλειας τροφίμων με προμηθευτές, πελάτες, ρυθμιστικές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
• Προϊόντα από πιστοποιημένο οργανισμό τροφίμων γίνονται δεκτά σε όλο τον κόσμο.

Περιορισμοί που αντιμετωπίζει ένας οργανισμός τροφίμων για τη λήψη πιστοποιητικού ασφάλειας τροφίμων:
• Οικονομικός περιορισμός.
• Δυσκολία εύρεσης κατάλληλου φορέα πιστοποίησης.
• Έλλειψη εμπειρίας από τους εργαζόμενους.
• Δυσκολία εύρεσης κατάλληλου ικανού συμβούλου.
• Χρειάζεστε μεγάλη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, υλοποίηση και συντήρηση του οργανισμού για την επιδίωξη πιστοποιητικού ασφάλειας τροφίμων.
• Έλλειψη γνώσης για την εφαρμογή συστήματος ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων.
• Έλλειψη δέσμευσης και παρακολούθησης από τη διοίκηση.
• Λιγότερη συνειδητοποίηση της σημασίας της εφαρμογής πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων.
• Χρονικός περιορισμός
• Έλλειψη κινήτρων μεταξύ των εργαζομένων.
• Οι μικρές εταιρείες τροφίμων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες κατά την εφαρμογή της πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων.

Πληροφορίες από fnbnews.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα