Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλαγές στο Nutriscore: Το ελαιόλαδο πάει από το C στο B – “Τιμωρείται” το κόκκινο κρέας

ΑρχικήΝέαΑλλαγές στο Nutriscore: Το ελαιόλαδο πάει από το C στο B - "Τιμωρείται" το κόκκινο κρέας
spot_img

Οι επτά χώρες που έχουν υιοθετήσει το Νutriscore, εντός του 2023 θα αλλάξουν την ταξινόμηση πολλών τροφίμων προκειμένου ο αλγόριθμος να “ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις διατροφικές συστάσεις”.

Πολύ νερό έχει πέσει στον μύλο του Nutri-score με διαβουλεύσεις και ενστάσεις από χώρες που θεωρούν πως θίγονται από τον τρόπο που η προτεινόμενη αυτή σήμανση χαρακτηρίζει τα προϊόντα τους ανθυγιεινά.

Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση εξελίσσεται και ήδη το διατροφικό αυτό λογότυπο έχει εγκριθεί από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία) και υπόκειται πλέον σε διεθνική πολιτική Αρχή αλλά και σε μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που περιλαμβάνει ειδικούς από κάθε χώρα. Στη Γαλλία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας είναι αυτό που διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κανόνων Nutri-score και τη χρήση του από εταιρείες που αποτελούν μέρος της διαδικασίας (αυτές πρέπει ειδικότερα να αναλάβουν να εμφανίζουν την ετικέτα σε όλες τις σειρές τους, έτσι ώστε να μην προωθούν μόνο τα πιο υγιεινά προϊόντα τους).

Κατά τη διάρκεια του 2023 θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στην ταξινόμηση των τροφίμων, μετά την υιοθέτηση στα τέλη Ιουλίου, μιας «ενημέρωσης» του αλγορίθμου Nutri-score και από τις επτά χώρες. «Παρουσιάζουμε ένα βελτιωμένο Nutri-score, το οποίο έχει λάβει υπόψη μικρές ατέλειες, υπολογίζοντας την επιστημονική γνώση», εξηγεί ο Γάλλος καθηγητής Serge Hercberg, πρώην πρόεδρος του εθνικού προγράμματος Διατροφής για την Υγεία, οι ομάδες του οποίου μελέτησαν και ανέπτυξαν αυτήν τη διατροφική σήμανση. .

Μεταξύ των βασικών αναμενόμενων αλλαγών περιλαμβάνονται οι ταξινομήσεις των ελαίων: το ελαιόλαδο, μέχρι τώρα ταξινομημένο Γ’, θα περάσει στο Β’, όπως και του κραμβόσπορου και των ξηρών καρπών. «Για τον καταναλωτή, αυτά είναι τα τρία λάδια που θέλουμε να προωθήσουμε», εξηγεί ο κ. Hercberg, γιατί είναι πλούσια σε Ωμέγα-9 για το πρώτο και σε Ωμέγα-3 για τα άλλα δύο. Τα ψωμιά που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής αλέσεως θα εκτιμηθούν καλύτερα σε σύγκριση με τα ισοδύναμά τους που παράγονται από ραφιναρισμένα αλεύρια.

Αρκετά τυριά θα αναταξινομηθούν, επίσης, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και λιπαρά. Τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως το Emmental, θα μπουν στην ίδια κατηγορία με τη Ρικότα και τη Μοτσαρέλα, ανάμεσα στα λίγα τυριά Γ’ κατηγορίας. Τα γλυκά προϊόντα, ιδίως τα δημητριακά που καταναλώνονται για πρωϊνό γεύμα, θα αξιολογηθούν αυστηρότερα, όπως και τα μεικτά προϊόντα (έτοιμα γεύματα, π.χ. έτοιμες προς κατανάλωση πίτσες), προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μεταποίηση του προϊόντος.

Τα αλλαντικά θα παραμείνουν D ή E, ενώ  και το κόκκινο κρέας θα «τιμωρηθεί» περισσότερο από το νέο Nutri-score. «Η τροποποίηση του Nutri-score δεν αποφασίστηκε για να ευχαριστήσει ορισμένους κλάδους, αλλά για να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις διατροφικές συστάσεις, υποστηρίζει ο Serge Hercberg. Ορισμένοι παραμένουν πολύ δυσαρεστημένοι, ιδίως οι παραγωγοί τυριών και αλλαντικών».

Πηγή: meatnews.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα