Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πετσέτες κουζίνας: Οι μισές μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια – Πότε μεγαλώνει ο κίνδυνος ασθένειας εξαιτίας τους

ΑρχικήΟικιακάΠετσέτες κουζίνας: Οι μισές μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια - Πότε μεγαλώνει ο κίνδυνος ασθένειας εξαιτίας τους
spot_img

Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι οι πετσέτες θα μπορούσαν να μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.

Πετσέτα κουζίνας. Το απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της. Βρίσκεται εκεί σε κάθε πλύσιμο πιάτων για να σκουπίσει τα χέρια μας μετά το πλύσιμο, πιάτα (και τυχόν νερά που θα περιπέσουν στις επιφάνειες).

Αλλά δυστυχώς, αυτή η τόσο πολύτιμη «σύμμαχος» στις δουλειές εντός του αυτόνομου κρατιδίου της κουζίνας είναι… βρώμικη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας πριν από λίγα χρόνια, οι πετσέτες της κουζίνας μας κρατούν πολλά βρώμικα «μυστικά», αναφέρει το USA Today.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πετσέτες θα μπορούσαν να μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση. Βέβαια, τα κριτήρια που συμβάλλουν στην αύξηση των βακτηρίων που βρίσκονται στις πετσέτες είναι αρκετά, συμπεριλαμβανομένων του μεγέθους της οικογένειας και του είδους της τροφής που καταναλώνεται.

Στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες μετά από ένα μήνα χρήσης. Ξέρω πως θα σκεφτείτε πως 1 μήνας ακούγεται πολύς για μια πετσέτα, αλλά κι όμως, τα περισσότερα νοικοκυριά αλλάζουν την πετσέτα τους κάθε 1 ή 2 εβδομάδες με ένα μήνα, ανεξάρτητα από το πόσο ανθυγιεινό είναι ή όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 49% από αυτές είχαν βακτηριακή ανάπτυξη. Αυτοί οι αριθμοί αυξήθηκαν όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πετσετών για πολλαπλούς σκοπούς.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος μολυσμένων πετσετών με βακτήρια όπως το E. coli ήταν υψηλότερος σε υγρές πετσέτες, πετσέτες πολλαπλών χρήσεων και σε οικογένειες με μη χορτοφαγικές δίαιτες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους μόλυνσης από πετσέτες κουζίνας

Φυσικά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να διατηρήσετε τη σχέση σας με την πετσέτα της κουζίνας σας υγιή. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά ορισμένες συμβουλές ακριβώς για αυτό το σκοπό

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, είτε πριν το μαγείρεμα είτε μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και της συσκευασίας του.
  • Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες μία φορά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξαπλωθούν τα μικρόβια. Χρησιμοποιήστε το και μετά πετάξτε το αμέσως.
  • Να πλένετε συχνά τις υφασμάτινες πετσέτες, στο ζεστό κύκλο του πλυντηρίου σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια.
  • Αλλάζετε τις πετσέτες σας κάθε βδομάδα ή κάθε 4-5 μέρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο