Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι οι πετσέτες θα μπορούσαν να μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.
Πετσέτα κουζίνας. Το απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της. Βρίσκεται εκεί σε κάθε πλύσιμο πιάτων για να σκουπίσει τα χέρια μας μετά το πλύσιμο, πιάτα (και τυχόν νερά που θα περιπέσουν στις επιφάνειες).
Αλλά δυστυχώς, αυτή η τόσο πολύτιμη «σύμμαχος» στις δουλειές εντός του αυτόνομου κρατιδίου της κουζίνας είναι… βρώμικη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας πριν από λίγα χρόνια, οι πετσέτες της κουζίνας μας κρατούν πολλά βρώμικα «μυστικά», αναφέρει το USA Today.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πετσέτες θα μπορούσαν να μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση. Βέβαια, τα κριτήρια που συμβάλλουν στην αύξηση των βακτηρίων που βρίσκονται στις πετσέτες είναι αρκετά, συμπεριλαμβανομένων του μεγέθους της οικογένειας και του είδους της τροφής που καταναλώνεται.
Στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες μετά από ένα μήνα χρήσης. Ξέρω πως θα σκεφτείτε πως 1 μήνας ακούγεται πολύς για μια πετσέτα, αλλά κι όμως, τα περισσότερα νοικοκυριά αλλάζουν την πετσέτα τους κάθε 1 ή 2 εβδομάδες με ένα μήνα, ανεξάρτητα από το πόσο ανθυγιεινό είναι ή όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 49% από αυτές είχαν βακτηριακή ανάπτυξη. Αυτοί οι αριθμοί αυξήθηκαν όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πετσετών για πολλαπλούς σκοπούς.
Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος μολυσμένων πετσετών με βακτήρια όπως το E. coli ήταν υψηλότερος σε υγρές πετσέτες, πετσέτες πολλαπλών χρήσεων και σε οικογένειες με μη χορτοφαγικές δίαιτες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους μόλυνσης από πετσέτες κουζίνας
Φυσικά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να διατηρήσετε τη σχέση σας με την πετσέτα της κουζίνας σας υγιή. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά ορισμένες συμβουλές ακριβώς για αυτό το σκοπό
- Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, είτε πριν το μαγείρεμα είτε μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και της συσκευασίας του.
- Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες μία φορά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξαπλωθούν τα μικρόβια. Χρησιμοποιήστε το και μετά πετάξτε το αμέσως.
- Να πλένετε συχνά τις υφασμάτινες πετσέτες, στο ζεστό κύκλο του πλυντηρίου σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια.
- Αλλάζετε τις πετσέτες σας κάθε βδομάδα ή κάθε 4-5 μέρες.