Κόλπα για αποθήκευση καθώς και “επαναφορά” του μπαγιάτικου ψωμιού.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει την αναφορά σε φρεσκοκατεψυγμένα προϊόντα και ευτυχώς για εμάς αυτό μπορεί να γίνει και με το ψωμί. Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάψυξη προϊόντων αμέσως μετά την παραγωγή, μια διαδικασία που επιτρέπει να παραμείνουν φρέσκα μόλις αποψυχθούν, ακόμη και μετά από αρκετές μέρες. Η τακτική αυτή λειτουργεί τόσο με είδη ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας κ.α
Όσον αφορά το έτοιμο αγορασμένο ψωμί δεν πρέπει καταρχήν να το συντηρείτε στο ψυγείο γιατί μπαγιατεύει πολύ πιο γρήγορα. Αντίθετα πρέπει να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγή πλαστική σακούλα. Εάν το αγοράσατε σε χάρτινη σακούλα αφαιρέστε τα από τη σακούλα και τυλίξτε το σφιχτά σε μεμβράνη. Και όταν κόβετε ένα κομμάτι φροντίστε να το τυλίξετε εκ νέου με τη μεμβράνη.
Εάν φτιάχνετε το δικό σας ψωμί, επιλέξτε συνταγές που περιλαμβάνουν λίπη όπως βούτυρο, λάδι ή αυγά. Αυτά τα συστατικά θα το βοηθήσουν να παραμείνει πιο μαλακό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν να περιμένετε να κρυώσει εντελώς το φρεσκοψημένο ψωμί, είτε το έχετε ζυμώσει εσείς είτε το έχετε αγοράσει, πριν το αποθηκεύσετε.
Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε το φρέσκο ψωμί, εκτός από το ότι πρέπει να το κάνετε σύντομα, θα πρέπει επίσης να το τυλίξετε σε πλαστικό και, ιδανικά, κόψτε το ψωμί σε φέτες πριν το καταψύξετε. Κομμένο σε φέτες, θα ξεπαγώσει σε περίπου 10 λεπτά ή μπορεί να φρυγανιστεί γρήγορα χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση απόψυξης στη τοστιέρα σας, επίσης με αυτόν το τρόπο μπορείτε να αποψύξετε την ακριβή ποσότητα που θα καταναλώσετε.
Όπως και να έχει βέβαια, δεν θα αποφύγετε κάποια στιγμή να καταλήξετε με μια ποσότητα μπαγιάτικου ψωμιού. Υπάρχει όμως λύση και γι αυτό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται χαμός για ακόμη μια φορά με το νέο hack, που θέλει να βρέξετε αρκετά το μπαγιάτικο ψωμί και έπειτα να τα ξαναψήσετε στους 180˚C για 10 λεπτά. Αυτό θα κάνει το ψωμί σας ξανά τραγανό και μαλακό στο εσωτερικό!