Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε τι διαφέρει μια φριτέζα τηγανίσματος με μια φριτέζα αέρος;

ΑρχικήΟικιακάΣε τι διαφέρει μια φριτέζα τηγανίσματος με μια φριτέζα αέρος;
spot_img

Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και διαφορές μεταξύ των δύο συσκευών μαγειρέματος.

Η φριτέζα αέρος αποτελεί το απόλυτο μαγειρικό gadget των τελευταίων χρόνων και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Η ευκολία στη χρήση, το υγιεινό αποτέλεσμα αλλά και η ασφάλεια που παρέχει σε συνδυασμό με την σχετικά προσιτή τιμή του, το καθιστούν ένα εργαλείο για κάθε κουζίνα. Λειτουργεί όμως είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με μια συμβατική φριτέζα για βαθύ τηγάνισμα, (deep fat fryers) η οποία, καταρχήν, διαθέτει ένα καλάθι για να βυθίζετε το φαγητό σε μια δεξαμενή γεμάτη λάδι.

Η φριτέζα λαδιού, που την συναντάμε πολύ συχνά σε εστιατόρια και fast food αλλά τηνχρησιμοποιούν στις κουζίνες τους και πολλοί καταναλωτές, είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί μια μέθοδο μαγειρέματος με βύθιση τροφίμων σε λάδι σε υψηλή θερμοκρασία, συνήθως μεταξύ 177 έως 191°C. Ορισμένες μάλιστα φριτέζες του εμπορίου έχουν μια “κρύα ζώνη” στο κάτω μέρος της της δεξαμενής, όπου συγκεντρώνονται τα σωματίδια τροφής, όπως το πανάρισμα, το κουρκούτι ή τα κομμένα κομμάτια φαγητού, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία τα εμποδίζει να καούν και να λερώσουν το λάδι. Επίσης, άλλα μοντέλα διαθέτουν σύστημα φιλτραρίσματος λαδιού, χημική επεξεργασία ή απορροφητική σκόνη, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση μικροσκοπικών σωματιδίων τροφής που δεν είναι πάντα ορατά.

Ακόμη, σε μια φριτέζα για βαθύ τηγάνισμα, το λάδι είναι πολύ καλύτερος αγωγός θερμότητας από τον αέρα. Μεταφέρει τη θερμότητα τόσο γρήγορα που το νερό μέσα στην πατάτα εξατμίζεται, αφήνοντας μια τραγανή πατάτα με αφράτη υφή. Αυτό κάνει τη συμβατική φριτέζα περίπου 4 φορές πιο γρήγορη από τη φριτέζα αέρα. Ωστόσο, επειδή το νερό αντικαθίσταται αμέσως με λάδι, η φριτέζα λαδιού χρησιμοποιεί έως και 36 φορές περισσότερο λάδι από τη φριτέζα αέρα που μπορεί να λειτουργήσει μόλις με μια κουταλιά.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι οι πυρκαγιές από τις deep fat fryers προκαλούν το ένα πέμπτο όλων των τυχαίων πυρκαγιών σε κατοικίες στις οποίες παρακολουθεί η πυροσβεστική και η υπηρεσία διάσωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Σχεδόν 20 άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα σε τυχαίες πυρκαγιές που ξεκινούν στην κουζίνα τους, οι πιο συνηθισμένες από αυτές που προκαλούνται από τηγάνισμα με λίπος. Επίσης σύμφωνα με το πυροσβεστικού Σώμα της Νέας Υόρκης, οι πυρκαγιές σε φριτέζες προκαλούν κατά μέσο όρο 5 θανάτους, 60 τραυματισμούς και περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές κάθε χρόνο.

Ακόμα κι αν η φριτέζα λαδιού έχει δώσει τη θέση της στη φριτέζα αέρος ως μια πιο υγιεινή επιλογή, πολλοί -και όχι άδικα λόγω νοστιμιάς- παραμένουν πιστοί στην συμβατική φριτέζα λαδιού αλλά θα πρέπει να ακολουθούν μερικές συμβουλές ασφάλειας όπως: ποτέ να μην την γεμίζετε περισσότερο από το ένα τρίτο, να στεγνώνετε τα τα τρόφιμα πριν τα βάλετε μέσα (το νερό μπορεί να κάνει το λάδι να εκραγεί), εάν το λάδι αρχίσει να καπνίζει, μην βάζετε το φαγητό σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει, μην αφήνετε ποτέ το τηγάνι χωρίς επίβλεψη και εάν υπάρχουν φλόγες, μην ρίχνετε ποτέ νερό πάνω από το τηγάνι γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα