Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί χωρίς αλκοόλ: Ιταλός υπουργός ζητά να αφαιρεθεί η λέξη κρασί από την ετικέτα

ΑρχικήΝέαΚρασί χωρίς αλκοόλ: Ιταλός υπουργός ζητά να αφαιρεθεί η λέξη κρασί από την ετικέτα
spot_img

Η λέξη «κρασί» πρέπει να αφαιρεθεί από τα αμπελοοινικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας Francesco Lollobrigida.

Τα τελευταία 8 χρόνια έχει δημιουργηθεί μία παγκόσμια στροφή προς τα μη αλκοολούχα ποτά  και χρόνο με τον χρόνο τα προϊόντα με χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ κερδίζουν περισσότερο μερίδιο αγοράς από τα αλλά προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ. Το θέμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Lollobrigida, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ετήσιας εμπορικής έκθεσης κρασιού της χώρας, Vinitaly. Αν και δεν δήλωσε αντίθετος στην παραγωγή τους εντούτοις είπε ότι δεν πρέπει να λέγονται κρασί.

«Ας φτιάξουμε μη αλκοολούχα ποτά, αλλά να μην τα λέμε “κρασί”. Το κρασί μας αξίζει πάνω από 8 δισ. σε εξαγωγές και επιλέγεται στην εγχώρια αγορά γιατί εκφράζει ποιότητα και χαρίζει ασφάλεια. Το καλύτερο είναι να πίνεις με μέτρο, ποιοτικά προϊόντα και στη σωστή τιμή, για να δώσεις τη σωστή αξία στην εφοδιαστική αλυσίδα, από αυτούς που παράγουν σταφύλια μέχρι τους οινοποιούς, τους μεταποιητές και τους διανομείς. Θέλουμε να δώσουμε ισορροπία και να δημιουργήσουμε πλούτο για το έθνος» είπε ο Lollobrigida.

Η τοποθέτηση αυτή, ακολουθεί την περσινή δήλωση του Lollobrigida, η οποία επέκρινε τα σχέδια που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος για την τοποθέτηση προειδοποιήσεων για την υγεία στις ετικέτες των μπουκαλιών κρασιού στην Ιρλανδία, με τους παραγωγούς κρασιού, επίσης να επικρίνουν τους νέους κανόνες. Επιπλέον, η Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV) και η Spirits Europe έχουν υποβάλει καταγγελίες
ώστε να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων της Ιρλανδίας για νέα νομοθεσία που αφορά την επισήμανση στο αλκοόλ.

Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε την Ιταλία και την Ισπανία καθώς και έξι ακόμη κράτη της Ευρώπης, με την ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti να περιγράφει τη νομοθεσία ως «άμεση επίθεση» στους Ιταλούς παραγωγούς. Κάποιοι μάλιστα έχουν ερμηνεύσει την πρόταση της Ιρλανδίας ως προσβολή στη μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη ως ο πιο υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής στον κόσμο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα