Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί: Οι προειδοποιητικές για την υγεία, ετικέτες στην Ιρλανδία εξοργίζουν την ευρωπαίους οινοπαραγωγούς

ΑρχικήΝέαΚρασί: Οι προειδοποιητικές για την υγεία, ετικέτες στην Ιρλανδία εξοργίζουν την ευρωπαίους οινοπαραγωγούς
spot_img

Χαρακτηρίζουν την κίνηση ως “προσβολή” στη Μεσογειακή διατροφή.

Προϊόν έντονης διαμαρτυρίας έχει γίνει για τους ευρωπαίους η απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει τις προειδοποιήσεις για την υγεία στις ετικέτες αλκοόλ, στην Ιρλανδία, όπως ακριβώς συμβαίνει στα τσιγάρα. Οι οινοπαραγωγοί χαρακτηρίζουν παράλογη την νομοθεσία αυτή, καθώς οι ετικέτες αυτές θα εμφανίζονται σε κρασιά εξισώνοντας τα με άλλα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

  Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε την Ιταλία και την Ισπανία καθώς και έξι ακόμη κράτη της Ευρώπης, με την ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti να περιγράφει τη νομοθεσία ως «άμεση επίθεση» στους Ιταλούς παραγωγούς. Κάποιοι μάλιστα έχουν ερμηνεύσει την πρόταση της Ιρλανδίας ως προσβολή στη μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη ως ο πιο υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής στον κόσμο.

“Η μεσογειακή διατροφή δεν λέει ποτέ να μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ”, δήλωσε ο Ιταλός οινοποιός Sandro Boscaini στο Sky News. “Λέει να μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ. Ξέρουμε ότι έχουμε τη μακροζωία, μετά τους Ιάπωνες, τη μέγιστη μακροζωία. Πως συμβαίνει αυτό; Λόγω του καρκίνου που προέρχεται από το αλκοόλ; Δε νομίζω”. Τονίζει ακόμη πως αυτή η νομοθεσία προσβάλει την ιστορία της ιταλικής οινοπαραγωγής.

“Είναι εντελώς ανάρμοστο να εξομοιώνεται η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, τυπική των σκανδιναβικών χωρών, με τη μέτρια και συνειδητή κατανάλωση προϊόντων ποιότητας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί”. Και ο Antonio Capaldo, Διευθύνων Σύμβουλος της Feudi di San Gregorio, είπε στο The drink business: “Μαζί με πολλούς άλλους παραγωγούς στην Ιταλία, συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Coldiretti. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι δεν πρόκειται για «άμεση επίθεση» κατά της Ιταλίας ή οποιασδήποτε άλλης οινοπαραγωγικής χώρας. Ακόμη περισσότερο, δεν πιστεύω ότι μια τόσο επιθετική θέση θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να τονιστεί η ουσιαστική διαφορά μεταξύ κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών, όσον αφορά την κουλτούρα κατανάλωσης και συνεπώς τον κίνδυνο για την υγεία.

“Μια τέτοια διαφορά μπορεί να είναι προφανής για εμάς, εδώ στην Ιταλία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα κρασιού/ποτών. Και πρέπει να το αποδεχτούμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κουλτούρα, την ιστορία και την παράδοση του απίστευτου κομματιού πολιτισμού που το κρασί είναι, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με την επιχείρηση εστιατορίων, ένα άλλο απίστευτο κομμάτι της ανθρώπινης δημιουργικότητας”. “Η θέση της Ιρλανδίας δεν είναι η απαγόρευση, αλλά μια προειδοποίηση για τους καταναλωτές που μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τον κίνδυνο του αλκοόλ. Είναι παράξενο όμως το γεγονός ότι μια παρόμοια προειδοποίηση δεν ισχύει, για παράδειγμα, στον ίδιο κανονισμό της Ιρλανδίας, για τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά με πιθανές καρδιακές συνέπειες, αλλά όπως είπα, η πορεία μας παραμένει αμετάβλητη: μιλάμε για το κρασί, την προέλευσή του και τον πολιτισμό του”.

    Η απόφαση αυτή φαίνεται να έχει διχάσει την αγορά και ελέγχεται εάν έρχεται όντως σε αντίθετη με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα