Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mindful eating: Ο νέος εύκολος τρόπος αδυνατίσματος με βάση τεχνικές διαλογισμού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαMindful eating: Ο νέος εύκολος τρόπος αδυνατίσματος με βάση τεχνικές διαλογισμού
spot_img

Ο Βουδισμός, μας δείχνει το δρόμο για απώλεια βάρους χωρίς κόπο.

Του Νίκου ΖορζοβίληBSc Dietetics MSc Sport Nutrition

Σημαντικό μέρος της κοινωνικής μας ζωής στρέφεται γύρω από το φαγητό. Στο σπίτι, σε εξόδους, σε εκδηλώσεις, σε διάφορα συναισθήματα, η απάντηση είναι μια τεράστια ποικιλία τροφίμων που είναι διαθέσιμα στον καθένα. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η άμεση πρόσβαση σε φαγητό είναι συνδεδεμένη με
υπερφαγικά επεισόδια και η ανάγκη να καλυφθεί η βιολογική πείνα, συνδυάζεται με ενοχές και τύψεις. Αυτό το φαινόμενο έρχεται να καταργήσει το mindful eating.

Τι είναι όμως “mindful eating”;

Το mindful eating μας καλεί να γευόμαστε και να απολαμβάνουμε κάθε μας μπουκιά, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να έχει τον απαραίτητο χρόνο για ν’ αντιληφθεί ότι έχει νιώσει κορεσμό και ικανοποίηση από την τροφή που το οι ίδιοι συνειδητά έχουμε ετοιμάσει, επεξεργαστεί, σερβίρει και τελικά καταναλώσει. Βασισμένο στο “Mindfulness”, μια τεχνική διαλογισμού που συναντάμε στις Βουδιστικές διδασκαλίες, το mindful eating, έχει ως σκοπό να μας φέρει πιο κοντά στο πιάτο που έχουμε απέναντι μας, βασιζόμενοι στις σωματικές ενδείξεις και των συναισθημάτων μας.

Αν θέλει, λοιπόν, κάποιος να αρχίσει να τρέφεται με τις αρχές του mindful eating πρέπει πρακτικά πριν ξεκινήσει να τρώει, να έχει επαφή με την τροφή που έχει μπροστά του. Να την επεξεργαστεί μέσω των αισθήσεων, να νιώσει την υφή της, το άρωμά της, ακόμα και τον ήχο που πιθανόν έχει, όπως το να κόψεις ένα κομμάτι
ψωμί.

Όταν, λοιπόν, τοποθετήσει την τροφή στο στόμα, πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτή, μακριά από τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή. Και ν’ αρχίσει να μασάει με αργό ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιος να εμποδίσει τον εαυτό του από το να καταναλώσει φαγητό που δεν έχει προγραμματίσει και γενικότερα από διατροφικές συμπεριφορές και συνήθειες, που δυσκολεύουν την προσπάθεια του για απώλεια βάρους ή για μία πιο υγιεινή διατροφή. Όλα τα παραπάνω στάδια δίνουν χρόνο στον καθένα να σκεφτεί αν όντως έχει ανάγκη να φάει κάποιο τρόφιμο ή απλά θέλει να το
καταναλώσει γιατί είναι στρεσαρισμένος ή πιεσμένος από εξωτερικές συνθήκες.

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να επιτευχθεί αυτό, κάποιες εκ των οποίων
είναι:

 Να τρώμε αργά και χωρίς απόσπαση,

 Nα “ακούμε” τα ερεθίσματα που μας στέλνει το σώμα μας σε περίπτωση
κορεσμού, ή πείνας,

 Να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας, παρατηρώντας χρώματα, μυρωδιές,
ήχους, υφές και γεύσεις,

 Να παρατηρούμε τις επιπτώσεις που έχει το κάθε φαγητό στη διάθεση μας

 Τέλος και σημαντικότερο, να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα