Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 άκρως καλοκαιρινές σούπες

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγές4 άκρως καλοκαιρινές σούπες
spot_img

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν συνδυάσει τη σούπα με το χειμώνα. Αλλά, στην πραγματικότητα, υπάρχουν εξίσου πολλές, δροσιστικές και καλοκαιρινές παραλλαγές. Ακολουθούν 4 από αυτές.

Η σούπα δεν είναι η πιο προφανής επιλογή για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα ενόψει Δεκαπενταύγουστου, αλλά αν είναι ελαφριά, κρύα ή ακόμη και παγωμένη και φτιαγμένη κυρίως από υλικά της εποχής που τρώγονται έτσι κι αλλιώς ως φρούτα η σαλάτα, ποιος θα είχε αντίρρηση; Να μερικές ιδέες, που υπόκεινται σε πάμπολλες παραλλαγές κατά τα γούστα σας.

 Σούπα με αγγούρι και αβοκάντο και σάλτσα μάνγκο.

Yλικά

2 μεγάλα αγγούρια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα

1 μεγάλο αβοκάντο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λευκά και πράσινα μέρη, ψιλοκομμένα

80 ml νερό

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα

170 γρ μάνγκο σε κύβους

75 γρ φρέσκα, ωμούς σπόρους καλαμποκιού

20 γρ φρέσκο​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ ή λεμόνι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειάζεται, για πιο κρεμώδη υφή. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Για τη σάλτσα μάνγκο ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ, αλατοπιπερώνετε και τα σερβίρετε πάνω στη σούπα αγγουριού- αβοκάντο.

Κρεμώδης σούπα καρότου

Υλικά

1 μεσαίο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

4-5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες

1 κουταλιά βούτυρο

550 γρ καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1,2 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών

215 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα

Σε τηγάνι με καπάκι τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν πολύ, αλλά όχι να ροδίσουν. Προσθέστε τα καρότα στο μαλακωμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια προσθέστε τον ζεστό ζωμό και σιγοβράστε για τουλάχιστον μισή ώρα. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο και ανακατέψτε απαλά. Προσθέτουμε 150 ml κρέμας, ελέγχουμε για αλάτι και καρυκεύματα και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει. Όταν κρυώσει η σούπα, σερβίρουμε με μικρές κουταλιές κρέμας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Πεπόνι σούπα με φέτα, μέντα και κάσιους

Υλικά

1 ώριμο πεπόνι

Ζάχαρη άχνη, για γεύση

50 γρ φέτα

30 γρ αλατισμένα καβουρδισμένα κάσιους, χοντροκομμένα

Τα φυλλαράκια από 4 κλωναράκια φρέσκια μέντα

Αφαιρέστε τη φλούδα και τους σπόρους από το πεπόνι, κόψτε τη σάρκα σε κύβους και στη συνέχεια κάντε πουρέ σε μπλέντερ μέχρι να γίνει πολύ λεία. Δοκιμάστε, γλυκαίνετε με λίγη ζάχαρη άχνη, αν χρειάζεται, και κρυώνετε το μίγμα..

Στο μεταξύ φτιάχνετε το τόπινγκ: κόβετε τη φέτα σε μικρούς κύβους ή θρυμματίζετε. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ρίχνετε τη σούπα σε τέσσερα παγωμένα μπολ σούπας, προσθέτετε από πάνω τη φέτα, ψιλοκομμένα κάσιους και φρέσκο ​​δυόσμο.

Ανδαλουσιανή σούπα ντομάτας (salmorejo)

2 φέτες ψωμί λευκό με προζύμι

1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες

Αλατοπίπερο

2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί (ιδανικά από ανδαλουσιανό σέρι)

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

4 φέτες «χαμόν σεράνο» ή μπέικον

2 αυγά βραστά

Φρέσκος βασιλικός

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και μουλιάζετε το ψωμί σε 100ml νερό. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνετε  κατά βούληση, βάζετε στη μεσαία θέση του φούρνου να ψηθούν για 15 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσουν. Βάλτε όλα τα υλικά για τη σούπα – μαζί και το νερό με το μουλιασμένο ψωμί – σε μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνει πολύ λείο το μείγμα. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε περισσότερο νερό ή λάδι εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή. Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Όσο η σούπα κρυώνει, τηγανίζετε το «χαμόν» (το ισπανικό ζαμπόν) σεράνο ή το μπέικον σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό και το αφήνετε σε χαρτί κουζίνας μέχρι να κρυώσει. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα ψιλοκόβετε. Για να σερβίρετε, μοιράστε τη σούπα σε μπολ και ρίχνετε από πάνω  κομμάτια τραγανού ζαμπόν ή μπέικον, ψιλοκομμένο αυγό και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Περιχύστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο