Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

ΑρχικήΟικιακάΦασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
spot_img

Κλασική φασολάδα χυλωμένη, χωρίς μούλιασμα, με πυκνό ζωμό, πλούσια σε γεύση και πάρα πολύ νόστιμη!

Η φασολάδα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα απλό, θρεπτικό και χορταστικό πιάτο, φτιαγμένο κατά βάση με ξερά φασόλια, ελαιόλαδο, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και ντομάτα.

- Advertisement -

Καθώς περιέχει μόνο φυτικά υλικά και καθόλου ζωικά προϊόντα, η φασολάδα είναι ιδανική για νηστεία, όχι μόνο από άποψη παράδοσης, αλλά και υγείας. Παρέχει σημαντικές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες και σίδηρο.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο προσωπικό της σάιτ με συνταγές μας αποκαλύπτει το μυστικό που θα απογειώσει αυτό το πιάτο που είναι συνιφασμένο με την ελληνική πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα.

Υλικά για την χυλωμένη φασολάδα

  • 500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
  • 3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κλων. σέλερι
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα αλλά όσπρια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν. Έπειτα τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και μια πατάτα θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμη την παραδοσιακή φασολάδα. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό (περίπου 2,5lt). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο. Μια κουτάλια της σούπας πάπρικα γλυκιά θα απογειώσει τη σούπα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Έξτρα μυστικά για τέλεια φασολάδα

Ποτέ δε μουλιάζω τα φασόλια για να φτιάξω φασολάδα. Είναι περιττή διαδικασία, αρκεί να προσέξετε τα εξής:

Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!

Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο την φασολάδα και την κάνει πολύ νόστιμη με δεμένο ζωμό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα