Ιδέες για φανταστικές νηστίσιμες μακαρονάδες από τους καλύτερους σεφ
Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προχωρά στο αποκορύφωμά της, πολλοί από εμάς προβληματιζόμαστε:
“Τι να φάμε πάλι σήμερα που να είναι και νηστίσιμο και νόστιμο;” Η απάντηση είναι απλή και… ακαταμάχητη: Νηστίσιμη μακαρονάδα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απλό σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που μολύνθηκε με ύπουλο βακτήριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επόμενες 70 μέρες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kellogg’s: Ο Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εταιρεία για τα επικίνδυνα δημητριακά που προκαλούν ΔΕΠΥ στα παιδιά
Οι μακαρονάδες είναι ένας μικρός θησαυρός της κουζίνας αφού δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, μπορούν να γίνουν σε δεκάδες παραλλαγές, είναι γρήγορες, οικονομικές και χορταστικές! Ας απολαύσουμε διαφορετικά τα ζυμαρικά μας κατά τη νηστεία, χωρίς κρεατικά και γαλακτοκομικά, αλλά όπως προστάζει η παράδοση με λαχανικά και θαλασσινά! Βάλτε στο τραπέζι σας αυτές τις συνταγές και κάντε τη νηστεία ενδιαφέρουσα και απολαυστική!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο πεπτικό μας σύστημα όταν τρώμε μεγειρίτσα, αρνί και κοκορέτσι μετά από μία περίοδο νηστείας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «φαινόμενο μπούμερανγκ» με τα φυτοφάρμακα: Τα απαγορεύουμε στην ΕΕ αλλά τα εξάγουμε σε χώρες απ’ όπου αγοράζουμε φθηνότερα τρόφιμα!
1. Μακαρονάδα με μανιτάρια νηστίσιμη με απίθανη γευστική σάλτσα λαχανικών
Για την πρωτότυπη και πεντανόστιμη μακαρονάδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα χρειαστείτε:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δάσκαλος στην απάτη: Έφαγε 300 φορές στο VIP lounge αεροδρομίου χωρίς να ταξιδέψει ποτέ!
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
- 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 κλων. σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση
2. Μακαρόνια με κιμά σόγιας
Και αυτή η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και ίσως «ξεγελάσει» τα παιδιά που έχουν συνηθίσει το συγκεκριμένο πιάτο με κιμά και δύσκολα πείθονται με άλλες επιλογές!
Υλικά
- 400 γρ. κιμά σόγιας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
- 1 πράσο
- 1 τεμάχιο/ια καρότο
- 1 κλων. σέλερι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1/2 φλ. κρασί
- 2 συσκ. αποφλοιωμένα τοματάκια ολόκληρα
- 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 1 συσκ. σπαγγέτι
- 25 γρ. φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμιακές Τούρτες: Συνταγή για τις πιο νόστιμες Πασχαλιάτικες αλμυρές λιχουδιές των Δωδεκανήσων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε πρώτα την σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε για 8′ περίπου ανακατεύοντας για να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5′ επιπλέον. Τέλος προσθέτουμε τον κιμά από την σόγια.
Ανακατεύουμε να λαδωθεί. Τρίβουμε με το κουτάλι τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για 2-3′ να ψηθεί και να μυρίσει ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σπάμε με πιρούνι τα ντοματάκια (αυτά κάνουν τέλεια πυκνή σάλτσα) και τα προσθέτουμε. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40′ να πυκνώσει και να μαλακώσει καλά. Στο τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βράζουμε τα μακαρόνια με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε δύο κουταλιές σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και φρυγανισμένα ψίχουλα.
3. Γρήγορη γαριδομακαρονάδα με ούζο
Λίγα αλλά εκλεκτά υλικά έχει αυτή η απίθανη και πανεύκολη μακαρονάδα που βρήκαμε στον γαστρονόμο και φτιάχνεται σε λίγα λεπτά. Προτιμήστε φρέσκες γαρίδες Αμβρακικού και ένα καλό ούζο και θα έχετε έχετε ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά.
Υλικά
- 1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και την ουρά)
- 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
- 60 ml ούζο
- 500 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
- 0,25 γρ. κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 400 γρ. σπαγγέτι
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γρήγορη γαριδομακαρονάδα με ούζο σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα και τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Πιέζουμε ελαφρά τα κεφάλια των γαρίδων, για να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το ούζο, τα ντοματίνια, τον κρόκο Κοζάνης, την πάπρικα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά. Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, μαζί με το νερό που θα παρασύρουν. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται από αυτό στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια, για να έχουμε μια ζουμερή μακαρονάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στα μακαρόνια τις γαρίδες με τα σκόρδα, τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει και το ξύσμα λεμονιού. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
4. Παστιτσάδα με σουπιές
Και αυτή η πρωτότυπη και πεντανόστιμη παστιτσάδα με σουπιές, κόκκινη σάλτσα και καυτερή πιπερίτσα τσίλι, προέρχεται από τον γαστρονόμο.
Υλικά
- 500 γρ. μακαρόνια χοντρά Νo 2
- 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα στον πολυκόφτη
- 90 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 φλούδες από ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την παστιτσάδα με σουπιές ξεκινάμε και αλατίζουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι στο ψυγείο, μέχρι να τις χρειαστούμε. (Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το σουρωτήρι μέσα σε άλλο σκεύος για να μαζεύει τα υγρά.) Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τις σουπιές και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι σουπιές.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό. (Αν έχουμε και μελάνι σουπιάς, το ρίχνουμε τώρα.) Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες.
Παράλληλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Ανακατεύουμε απαλά. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!