Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανατροπή! Το καστανό ρύζι δεν είναι τελικά τόσο υγιεινό – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνατροπή! Το καστανό ρύζι δεν είναι τελικά τόσο υγιεινό - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
spot_img

 Μια νέα μελέτη κάνει λόγο για πολύ υψηλότερα επίπεδα αρσενικού που ανιχνεύονται στο καστανό ρύζι σε σύγκριση με το λευκό.

Ενώ το λευκό ρύζι είναι το πιο δημοφιλές στους καταναλωτές, το καστανό ρύζι έχει καλύτερη φήμη για τα θρεπτικά του οφέλη. Τουλάχιστον έως σήμερα που μια νέα μελέτη, η οποία έγινε με επικεφαλής το Michigan State University και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Risk Analysis, ανατρέπει τις πεποιθήσεις μας και υποστηρίζει ότι το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερο επίπεδο αρσενικού από το λευκό ρύζι.

- Advertisement -

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τις διατροφικές πτυχές του καφέ και του λευκού ρυζιού, εστιάζοντας στο επίπεδο έκθεσης σε αρσενικό για το καθένα. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων “What We Eat in America” ​​- από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και το Joint Institute of Food Science and Applied Nutrition – για να καθοριστεί πόσο ρύζι καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Το πίτουρο ρυζιού και το καστανό ρύζι αποδεικνύεται ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό και συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού από το ενδοσπέρμιο του λευκού ρυζιού», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι στο ρύζι που καλλιεργείται στις ΗΠΑ, το ποσοστό του τοξικού, ανόργανου αρσενικού στο καστανό ρύζι ήταν 48%, σε σύγκριση με 33% στο λευκό ρύζι.

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει τη σημασία της εξέτασης της ασφάλειας των τροφίμων όταν οι καταναλωτές κάνουν επιλογές για τα τρόφιμα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Felicia Wu, John A. Hannah Distinguished Professor και University Distinguished Professor στο MSU’s College of Agriculture and Natural Resources, στο δελτίο τύπου. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρσενικού στο ρύζι, τόσο βιολογικό όσο και ανόργανο. Το ανόργανο αρσενικό είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο , σημείωσαν οι ερευνητές.

Το αρσενικό είναι ένα φυσικό συστατικό του φλοιού της γης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και είναι ευρέως κατανεμημένο σε όλο το περιβάλλον στον αέρα, το νερό και τη γη. Το ρύζι, το οποίο είναι πολύ πορώδες, μπορεί να απορροφήσει πολύ ανόργανο αρσενικό από τα πλημμυρισμένα χωράφια στα οποία αναπτύσσεται, εξηγεί ο διαιτολόγος Devon Wagner στη σελίδα Health & Discovery του Ohio State University. «Το ρύζι μπορεί να απορροφήσει περισσότερο αρσενικό από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια », δήλωσε ο Βάγκνερ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Παιδιά ηλικίας 6 έως 24 μηνών καταναλώνουν υψηλότερο επίπεδο καστανό ρύζι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση στο αρσενικό, σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης είναι επιπλέον ανησυχητικά, επειδή οι στατιστικές κατανάλωσης ρυζιού συχνά υποτιμούν την κατανάλωση από τους πολύ νέους», προειδοποίησαν οι ερευνητές. Η ημερήσια πρόσληψη ανόργανου αρσενικού μεταξύ των μικρών παιδιών υπερβαίνει ακόμη και τα προηγουμένως ασφαλή επίπεδα, σύμφωνα με αυτή την έρευνα. Υπάρχουν πολλές τροφές για βρέφη και νήπια που περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, σφολιατών και πολτοποιημένων λαχανικών που αναμειγνύονται με καστανό ρύζι.

Οι ενήλικες δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο υψηλό κίνδυνο, είπαν οι ερευνητές, καθώς δεν επηρεάζονται τόσο από τις διαφορές στην έκθεση στο αρσενικό, ειδικά όσοι είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα