Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικά γεύματα που μπορείτε να μαγειρέψετε στη σχάρα

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΦυτικά γεύματα που μπορείτε να μαγειρέψετε στη σχάρα
spot_img

3 φυτικές συνταγές για το grill.

   Η στροφή στις φυτικές λύσεις, έναντι του κρέατος έχει οφέλη τόσο για την υγεία όσο και το περιβάλλον, και φυσικά δεν σημαίνει πως αναγκαστικά θα πρέπει να στερούνται γεύσης. Ακόμη και μερικά γεύματα χωρίς κρέας την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, και υπάρχει αφθονία συνταγών που θα επιβραβεύσουν την προσπάθεια.

    Το ConsumerReports, παραθέτει 3 φυτικές συνταγές για το grill.

Veggie Burgers με τέμπε

  • 230 γρ. τέμπε, σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι
  • ½ φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα miso (κόκκινο ή λευκό)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι 
  • Ψωμί σε τρίμμα, αν χρειαστεί
  • 8220 γρ γουακαμόλε
  • 4 φέτες ντομάτας
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • 4 ψωμάκια ολικής αλέσεως

Οδηγίες

1. Τοποθετήστε το τέμπε σε ένα καλάθι ατμού και βράστε στον ατμό για 15 λεπτά ή σιγοβράστε απαλά σε νερό σε μια κατσαρόλα για 5 έως 10 λεπτά. Αφήστε μετά στην άκρη να κρυώσει.

2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε για περίπου 5 με 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέστε το ταμάρι, την πάστα miso, τη σκόνη σκόρδου, το κρεμμύδι σε σκόνη, την πάπρικα και το μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε 2 λεπτά περισσότερο. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

3. Εν τω μεταξύ, θρυμματίστε το μαγειρεμένο τέμπε στον ατμό σε ένα μεγάλο μπολ. Μόλις κρυώσει το μείγμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών, το προσθέτουμε στο μπολ με το τέμπε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ομοιόμορφα μπουρεκάκια. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε σφιχτά μπουρεκάκια, το μείγμα μπορεί να είναι πολύ υγρό. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε είτε κανονική ψίχα ψωμιού είτε panko, όποια έχετε στο ντουλάπι σας, 2 κουταλιές της σούπας τη φορά μέχρι να συγκρατηθεί σφιχτά το μείγμα του τέμπε.

4. Προθερμάνετε τη σχάρα στους 230° C. Μαγειρέψτε τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά ανά πλευρά. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια σε ένα ψωμάκι και από πάνω προσθέστε μαρούλι, ντομάτα και γκουακαμόλε. 

Η συνταγή κάνει 4 μπιφτέκια.

Καλαμπόκι στη σχάρα με μεξικάνικη κρέμα

  • ½ φλιτζάνι μεξικάνικη κρέμα ή ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • ¼ φλιτζάνι ελαφριά μαγιονέζα
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο, προαιρετικά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι, για γεύση
  • Ξύσμα από ένα λάιμ (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού)
  • Χυμός από ένα λάιμ (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) 
  • 4 γλυκά καλαμπόκια, (καθαρίζουμε και αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο)
  • ½ φλιτζάνι τυρί cotija, θρυμματισμένο 
  • ¼ φλιτζάνι ολόκληρα φύλλα κόλιανδρου, προαιρετικά
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι 
  • φέτες λάιμ για το σερβίρισμα

Οδηγίες

1. Προθερμάνετε τη σχάρα στους 200° C.

  2. Σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα, τον κιμά κόλιανδρο (αν χρησιμοποιείτε), το σκόρδο, την πιπεριά Chipotle και το ξύσμα και το χυμό λάιμ. Τα χτυπάμε μαζί με ένα πιρούνι. Δοκιμάστε το μείγμα και προσθέστε μια πρέζα αλάτι ή περισσότερο πιπέρι αν θέλετε. 

  3. Τοποθετήστε το αποφλοιωμένο καλαμπόκι απευθείας σε λαδωμένες σχάρες γκριλ. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ωραίος καφέ ανθρακάς. Μόλις πετύχετε το χρώμα που σας αρέσει, περιστρέψτε κάθε στάχυ κατά ένα τέταρτο της στροφής. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καεί ελαφρώς το εξωτερικό.

  4. Χρησιμοποιώντας είτε ένα πινέλο κουζίνας είτε με ένα κουτάλι, αλείψτε το καλαμπόκι με το μείγμα της κρέμας. Πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο τυρί cotija, τα φύλλα κόλιανδρου (αν χρησιμοποιείτε) και το μαύρο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως με φέτες λάιμ.

Η συνταγή κάνει 4 μερίδες.

Σουβλάκια τόφου και λαχανικών με καρυκεύματα Za’atar

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα za’atar
  • 4 γρ. εξαιρετικά σφιχτό τόφου, κομμένο σε τετράγωνα
  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε τετράγωνα
  • 1 μανιτάρια

Οδηγίες

1. Προθερμάνετε τη σχάρα στους 200° C. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο και το καρύκευμα za’atar.

2. Περάστε τα λαχανικά και το τόφου σε σουβλάκια, εναλλάξ κολοκυθάκια, τόφου, πιπεριές και μανιτάρια. Αλείψτε κάθε σουβλάκι με το καρυκευμένο ελαιόλαδο.

3. Τοποθετήστε τα σουβλάκια στη σχάρα και μαγειρέψτε για 3 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι τα λαχανικά σας να αποκτήσουν τη βαθιά καραμελοποίηση και το κάρβουνο που προτιμάτε. Περιστρέψτε τα σουβλάκια κατά ένα τέταρτο της στροφής και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ψηθούν όλες οι πλευρές. 

Η συνταγή κάνει 4 μερίδες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο