Η Πόπη Τσαβαρή αποκαλύπτει τη μυστική συνταγή για την απόλυτη κρέμα με άρωμα μαστίχας.
Της Πόπης Τσαβαρή
“Μουχαλεμπί και γκιούλ σερμπέτ ο αναστεναγμός σου και του Χατζή Μπεκίρ λοκούμ ο τρυφερός λαιμός σου. Ο κάθε λόγος σου γλυκός, σαν ραβανί αφράτος, και σαν Αιβάν – Σεράι λοκμάς με μέλι μυρωδάτος.” (Από τη Λωξάνδρα της Μαρίας Ιορδανίδου).
Μουχαλεμπί, μαλεμπί μαστίχας ή και σουτ μαλεμπισί θα το έχουμε ακούσει, αλλά σίγουρα θα την “ακούσουμε” όταν το δοκιμάσουμε! Η απόλυτη κρέμα με άρωμα μαστίχας και γαρνιρισμένη με γλυκό τριαντάφυλλο! Σύμφωνα με τον θρύλο, το μουχαλεμπί εισήχθη στην αραβική κουζίνα στα τέλη του έβδομου αιώνα από έναν Πέρση μάγειρα, ο οποίος το προσέφερε σε έναν Άραβα στρατηγό ονόματι Αλ Μουχαλάμπ ιμπν Άμπι Σούφρα. Του άρεσε πάρα πολύ, που έδωσε στο γλύκισμα το όνομά του!
Συνταγή
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες,
- 8 κουταλιές σούπας νισεστέ,
- 5 -6 κουταλιές σούπας ζάχαρη,
- 1-2 δάκρυα μαστίχας Χίου,
- γλυκό τριαντάφυλλο
- σιρόπι τριαντάφυλλο και
- τριμμένο αμύγδαλο ή φυστίκι Αιγίνης.
Αλέθουμε τη μαστίχα με μια κουταλιά ζάχαρη να γίνει σκόνη. Από το γάλα κρατάμε μια κούπα και το υπόλοιπο μαζί με τη ζάχαρη και τη μαστίχα το βάζουμε να ζεσταθεί. Διαλύουμε το νισεστέ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα βρέχουμε τα μπολ και ρίχνουμε μέσα την κρέμα. Αφού κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες. Όταν είναι να τη σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το μπολ με την κρέμα σ ένα πιάτο, βάζουμε στο κέντρο το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο ή φυστίκι Αιγίνης τριμμένο και ρίχνουμε και σιρόπι τριαντάφυλλο (υπάρχει έτοιμο σε μπουκάλι όπως η βυσσινάδα).Υπάρχει κι άλλος τρόπος σερβιρίσματος αντί τριαντάφυλλο ραντίζουμε με ροδόνερο και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη!