Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να μαγειρεύετε τέλεια τα διάφορα είδη ρυζιού

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΠώς να μαγειρεύετε τέλεια τα διάφορα είδη ρυζιού
spot_img

Υπάρχουν διάφορα είδη ρυζιού, όπως λευκό μπασμάτι, γιασμίν και καστανό αλλά το καθένα θέλει τον δικό του τρόπο μαγειρέματος

Το ρύζι είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό για πολλά πιάτα, αλλά και μια καλή βάση για πολλά άλλα, όπως ριζότο ή σούπες. Ωστόσο, με τόσα διαφορετικά είδη, μπορεί κανείς να μην είναι απόλυτα σίγουρος για το πώς να μαγειρέψει το καθένα. Για αυτό το λόγο, ένας ειδικός στο ρύζι, ο Peter Sidwell, σύμφωνα με τη Daily Record, παρέχει συμβουλές για να μαγειρεύετε τέλεια κάθε είδος ρυζιού, αποφεύγοντας ανεπιθύμητα «ατυχήματα» στην κουζίνα σας.

Ρύζι μπασμάτι

Tο μπασμάτι είναι ένα αρωματικό ρύζι, αρκετά διαδεδομένο στην ινδική κουζίνα και με την ελαφριά του γεύση μπορεί να συνοδεύσει επάξια πολλά πιάτα σας, από κοκκινιστό μοσχαράκι μέχρι και κοτόπουλο με κάρυ. Ας δούμε πώς ο Peter Sidwell προτείνει να το μαγειρέψετε σε 6 απλά βήματα.

1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή αναλογία. Μια μερίδα για δύο άτομα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι (200 g) ρύζι σε 1½ φλιτζάνι (375 ml) νερό.

2. Προσθέστε το ρύζι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. (μέθοδος απορρόφησης)

3. Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα σας, καθώς  βοηθά στο να διατηρείται όλη η θερμότητα και ο ατμός μέσα στην κατσαρόλα, μαγειρεύοντας τους κόκκους ομοιόμορφα και αποτελεσματικά.

4. Σιγοβράστε για 12-15 λεπτά, ανάλογα την ποσότητα

5. Μην σηκώνετε το καπάκι κατά το μαγείρεμα!

6. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, αποσύρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη για 10 λεπτά, με το καπάκι, να ξεκουραστεί.

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ολικής αλέσεως, άρα και λίγο πιο σκληρό από το μπασμάτι.

1.Για κάθε ένα φλιτζάνι (200 g) καστανό ρύζι που μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε 8 φλιτζάνια (2 λίτρα) νερό. Το καστανό ρύζι χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό για να μαλακώσει από άλλα είδη ρυζιού, ακριβώς επειδή είναι σκληρό.

2. Ως μέθοδο βρασμού, μπορείτε είτε να το βράσετε όπως το μπασμάτι, είτε όπως βράζετε τα ζυμαρικά. Αφήστε το τηγάνι ακάλυπτο κατά το βρασμό

3.Βράστε για 30 λεπτά με σταθερή θερμοκρασία και συμπληρώστε νερό αν χρειαστεί.

4.Στραγγίστε τους κόκκους πρώτα με ένα κόσκινο. Αφού ψηθούν οι κόκκοι, στραγγίξτε την κατσαρόλα με ένα διχτυωτό σουρωτήρι ή κόσκινο.

5.Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αφού στραγγίξετε, προσθέστε τους κόκκους ξανά στην άδεια πια κατσαρόλα, καλύψτε με ένα καπάκι και αφήστε το να ξεκουραστεί ξανά πριν σερβίρετε.

Ρύζι Arborio

Το ρύζι Arborio χρησιμοποιείται συχνότερα σε ιταλικές συνταγές για ριζότο και έτσι συχνά θα το βρείτε μόνο σε τέτοια πιάτα. Επειδή αυτό το ρύζι δεν αλέθεται τόσο πολύ όσο τα περισσότερα άλλα είδη ρυζιού, αυτό που μένει είναι περισσότερο άμυλο.

Χρειάζεστε 1 φλιτζάνι ρύζι, 1 1/2 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε μέχρι να βράσουν.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Κρατώντας το καπάκι ανοιχτό, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να καθίσει για άλλα 10 λεπτά.

Ρύζι Γιασμίν

Αυτό το είδος ρυζιού είναι ιδανικό ταίρι για πολλά πιάτα της Ανατολικής Ασίας, είναι αρωματικό, πιο μαλακό από τα άλλα είδη και έχει ένα ιδιαίτερο πολύ λευκό χρώμα.

1. Η αναλογία για το δύο μερίδες ρυζιού γιασμίν είναι ένα φλιτζάνι (200 g) ρύζι σε 1¼ φλιτζάνια (310 ml) νερό.

2. Αφήστε το ρύζι γιασεμί να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι, ώστε οι κόκκοι να απορροφήσουν το νερό.

3. Χρησιμοποιήστε το καπάκι του σκεύους, για να διατηρήσετε όλη τη θερμότητα και τον ατμό μέσα στην κατσαρόλα.

4. Σιγοβράστε για 12 λεπτά .

5. Μην σηκώνετε το καπάκι κατά το μαγείρεμα για να διατηρηθεί όλη η  θερμότητα.

6. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πρώτα με το καπάκι και μετά χωρίς, πριν σερβίρετε.

Λευκό ρύζι

Αυτό το ρύζι είναι ένας κοινός τύπος ρυζιού και χρησιμοποιείται κυρίως σε κυρίως πιάτα, συνοδευτικά και επιδόρπια. Για 1 φλιτζάνι μακρόσκοκο λευκό ρύζι χρειάζεστε 2 φλιτζάνια νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Αφήστε το νερό να βράσει και προσθέστε το ρύζι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Ρύζι πιλάφι

Το ρύζι πιλαφιού έχει ζωηρό κίτρινο χρώμα, το οποίο οφείλεται σε φυσικά μπαχαρικά που εμπλουτίζουν τους κόκκους με μια ήπια, αλμυρή γεύση.

1. Το πιλάφι παρασκευάζεται μαγειρεύοντας ρύζι μπασμάτι με ορισμένα μπαχαρικά. Οπότε διαλέξτε ποια μπαχαρικά προτιμάτε. Το κρεμμύδι, οι σπόροι κύμινου, οι λοβοί κάρδαμου, τα γαρίφαλα, ο κουρκουμάς και τα φύλλα δάφνης είναι μερικές συχνές επιλογές.

2. Χρησιμοποιήστε τη σωστή αναλογία, δηλαδή 1:2 ρυζιού προς νερό όταν φτιάχνετε μπασμάτι για πιλάφι.

3. Σοτάρετε πρώτα τα μπαχαρικά σε βούτυρο ή λάδι πριν τα ανακατέψετε με τους κόκκους μπασμάτι και το βραστό νερό.

4. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε το ρύζι για 10-15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

5. Αφήστε το τηγάνι να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά εκτός φωτιάς, με το καπάκι ανοιχτό.

Κολλώδες ρύζι

Το κολλώδες ρύζι είναι επίσης γνωστό ως «ταϊλανδέζικο κολλώδες και έχει μια υφή σαν κόλλα, εξού και το όνομά του. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μια νόστιμη «παρέα» για πολλά αλμυρά ή γλυκά πιάτα.

1. Μουλιάστε τους κόκκους πριν το μαγείρεμα για μια νύχτα ή για έως και 24 ώρες. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το εξωτερικό κέλυφος του κόκκου, δίνοντάς του μια τρυφερή αλλά ευδιάκριτα λαστιχωτή υφή.

2. Χρησιμοποιήστε αναλογία 1:1¾ ρύζι προς νερό με ένα φλιτζάνι (200 g) ρύζι και 1¾ φλιτζάνια (425 ml) νερό.

3.Για να μαγειρέψετε το κολλώδες ρύζι, ακουμπήστε το καπάκι στο τηγάνι υπό γωνία, ώστε η κατσαρόλα να καλυφθεί εν μέρει. Ο ατμός θα πρέπει να μπορεί να διαφύγει από το μικρό κενό. Σιγοβράστε για 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

5. Σκεπάστε το ρύζι με το καπάκι, ώστε να καλύψει εντελώς το τηγάνι και αφήστε το για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το ρύζι που έχετε διατηρήσει στο ψυγείο

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο