Έχουν δίκιο όσοι φοβούνται να τα καταπιούν και ξεσποριάζουν το φρούτο πριν την κατανάλωση;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την κατανάλωση των σπόρων καρπουζιού. Είναι οι λευκοί σπόροι πραγματικά πιο ασφαλείς για κατανάλωση από τους μαύρους σπόρους; Είναι καλύτερο να καθαρίζουμε το καρπούζι από τους σπόρους πριν το φάμε; κΚαι ενώ πιθανότατα γνωρίζετε ότι η κατανάλωση μαύρων σπόρων δεν πρόκειται να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός καρπουζιού στο στομάχι σας – υπάρχουν κάποιοι λόγοι υγείας για να τους αποφύγετε;
Η απάντηση είμαι ξεκάθαρη: Οι σπόροι του αγαπημένου μας καλοκαιρινού φρούτου, του καρπουζιού, όχι μόνο τρώγονται αλλά περιέχουν και πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά, άφθονες πρωτεΐνες, βιταμίνες, μαγνήσιο και υγιεινά λιπαρά. Τα σπόρια από το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο περνούν από τον οργανισμό ως αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ωστόσο , εάν τείνετε να έχετε ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια προβλήματα στο στομάχι, όπως αέρια ή φούσκωμα, εάν τρώτε πάρα πολλούς από τους σπόρους. Οι σπόροι μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Εν κατακλείδι τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποσότητα που καταναλώνετε.
Όπως και οι κολοκυθόσποροι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως ψημένοι για σαλάτες, καραμελωμένοι ως διακόσμηση ή ψιλοαλεσμένοι ως πρωτεϊνική ενίσχυση για smoothies.
Οι αποξηραμένοι σπόροι καρπουζιού μπορούν να αλεστούν, να ψηθούν, να αλατιστούν, να καραμελωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή λαδιού – πως ακριβώς και οι σπόροι κολοκύθας. Σε κάποια μέρη του κόσμου, μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλείς ώστε καλλιεργούνται ειδικές ποικιλίες του συγκεκριμένου φρούτου με ιδιαίτερα μεγάλους σπόρους.
Φυσικά μπορείτε πάντα να τους φάτε απευθείας μαζί με το καρπούζι αρκεί να τους μασήσετε καλά ώστε να μην τους αποβάλλει ο οργανισμός αχώνευτους προτού αξιοποιήσει τα θρεπτικά τους συστατικά.
Συμβουλές αξιοποίησης σπόρων καρπουζιού
Αφήστε τους σπόρους πρώτα να στεγνώσουν σε μια πετσέτα
Στη συνέχεια, καβουρδίστε τους με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Λίγα λεπτά σε ένα καυτό τηγάνι ή σε ένα ταψί αρκούν για να γίνουν οι σπόροι καφέ, αρωματικοί και τραγανοί.
Μπορείτε να τους φάτε απευθείας ως σνακ, να τους προσθέσετε ως γαρνιτούρα σε μούσλι, γιαούρτι ή οποιοδήποτε άλλο επιδόρπιο, να τους προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες.
Αν είστε γλυκατζής, καραμελώστε τους σπόρους. Μετατρέπονται σε ένα πρώτης τάξεως γλυκό σνακ ή υλικό διακόσμησης γλυκών.
Μπορείτε επίσης να αλέσετε, να θρυμματίσετε ή να ψιλοκόψετε τους αποξηραμένους σπόρους και να τους πασπαλίζετε σε smoothies ή shakes ως εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (περίπου 29 g πρωτεΐνης/100 g σπόρων).
Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως οι σπόροι κολοκύθας για το ψήσιμο ψωμιού.