ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΤο απόλυτο μεσογειακό επιδόρπιο του καλοκαιριού: Σύκα σε κρασί

Το απόλυτο μεσογειακό επιδόρπιο του καλοκαιριού: Σύκα σε κρασί

2 λεπτά ανάγνωσης

Απλό, εκλεπτυσμένο, καλοκαιρινό – αυτό το επιδόρπιο είναι το απόσταγμα της μεσογειακής απόλαυσης.

Η εποχή των σύκων είναι συνυφασμένη με το μεσογειακό καλοκαίρι. Γλυκά, ηλιόλουστα και γεμάτα αρώματα, τα φρέσκα σύκα μεταμορφώνονται σε έναν αρωματικό θησαυρό όταν σιγοβράσουν σε κρασί port. Αυτή η συνταγή, βασισμένη στην πορτογαλική παράδοση, συνδυάζει τη βαθιά γλυκύτητα του port με τη φυσική φρουτώδη γεύση των σύκων, σε ένα επιδόρπιο που είναι ταυτόχρονα ρουστίκ και υψηλής γαστρονομίας. Το tawny Port διαθέτει μια φυσική γλυκύτητα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, και μια βελούδινη υφή που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο κρασί. Όταν μειώνεται και καραμελώνει ελαφρώς στο τηγάνι, δημιουργεί μια πυκνή, σκούρα σάλτσα που τυλίγει τα σύκα σε ένα πέπλο πολυτέλειας.

- Advertisement -

Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φυτικές ίνες λόγω της μαλακής φλούδας τους και των αμέτρητων σπόρων τους. Είναι επίσης πλούσια σε χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο , βιταμίνη Κ , φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. 

Η συνταγή με μια ματιά

  • Υλικά:
    10 μαύρα σύκα (ελαφρώς άγουρα ή πολύ ώριμα), ζάχαρη, κρασί port, μαύρο πιπέρι
  • Τεχνική:
    Καραμελώνουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε τα σύκα με την κομμένη πλευρά κάτω και σιγοβράζουμε με port και πιπέρι. Η σάλτσα δένει στο τέλος με τη φυσική πηκτικότητα του φρούτου.
  • Χρόνος:
    Μόλις 15 λεπτά και έτοιμο.

Μικρές συμβουλές από τον David Leite: “Δεν είναι σύκα ποσέ. Είναι καραμελωμένα σύκα μέσα σε μια πλούσια, σιροπιαστή σάλτσα port. Ένα πιάτο που μετατρέπει τις μικρές ατέλειες των σύκων σε γαστρονομική τελειότητα.” Δοκιμάστε το με ψημένες φέτες από μπριός, τυρί μπλε ή ροκφόρ και καβουρδισμένα καρύδια.

- Advertisement -

Αυτό το πιάτο αποτελεί μέρος μιας σειράς από υπογραφικά καλοκαιρινά επιδόρπια που ξεχωρίζουν για την απλότητα και το στυλ τους. Είναι το τέλειο φινάλε για ένα δείπνο στη βεράντα, κάτω από το φως των κεριών και με ένα ποτήρι port στο χέρι. Επίσης, μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, με παγωτό βανίλια, φέτα μανούρι ή γιαούρτι στραγγιστό.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μακαρόνια: Εντοπίστηκε κάδμιο στο 80% των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια – Τι έδειξαν οι έλεγχοι για άλλα μέταλλα και φυτοφάρμακα

Νέα έρευνα της γαλλικής «60 Millions de consommateurs» αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ δημοφιλών ζυμαρικών, με το κάδμιο να βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων

Ιός του Δυτικού Νείλου: 19 θάνατοι και 232 τα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – Η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα

Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν αυστηρή σύσταση για τη συστηματική χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δημοφιλές συστατικό σαλάτας πίσω από σοβαρές επιδημίες E. coli και Salmonella με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα

Νέα επιδημία με 55 κρούσματα στις ΗΠΑ, μετά τις μεγάλες εξάρσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη.