Η συγκομιδή του μήλου στην Ελλάδα μόλις άρχισε. Η τέλεια αφορμή για να απολαύσουμε τη συνταγή ενός λαχταριστού καραμελωμένου κράμπλ μήλου!
Η συγκομιδή του μήλο μόλις άρχισε στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Τα μήλα τρώγονται όλο τον χρόνο, χάρη στην τεχνολογία, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο! Το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίησή τους ως βάση για γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές.
Για τη συνταγή κράμπλ καραμελωμένου μήλου θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά προετοιμασία, 35 λεπτά ψήσιμο και τα εξής απλά υλικά:
4 μεγάλα πράσινα, κατά προτίμηση, μήλα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
175 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη άχνη
2 πρέζες αλεσμένη κανέλα
115 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο ανάλατο
225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γραμμ. ζάχαρη άχνη
25 γραμμ. κουάκερ ή άλλου τύπου νιφάδες βρώμης
Στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα βατόμουρα ή κράνμπερι για πιο έντονη γεύση. Επίσης, μετά το ψήσιμο, κι αφού κρυώσει αρκετά, σερβίρεται θαυμάσια με μια μπάλα παγωτό ή μια γερή κουταλιά κρέμα σαντιγί.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μεγάλα κομμάτια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα 175 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και μετά προσθέτουμε τα μήλα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν ελαφρά. Αδειάζουμε το μίγμα σε τετράγωνο ταψί πυρέξ πλάτους περίπου 20 εκ. Βάζουμε το κρύο βούτυρο και το αλεύρι σε πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ψιλό τρίμα με υφή φρυγανιάς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μίγμα με τη ζάχαρη άχνη. Με κουτάλι το αραδιάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα βρασμένα μήλα και πασπαλίζουμε με τη βρώμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το κραμπλ μήλου και να αποκτήσει τραγανή επιφάνεια, με μαλακό και ζουμερό περιεχόμενο. Το σερβίρουμε με κρέμα ή παγωτό. Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί με υλικά χωρίς γλουτένη, ενώ η ζάχαρη μπορεί να είναι και κρυσταλλική.