Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 7 “θαύματα” της φράουλας στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα 7 "θαύματα" της φράουλας στην υγεία
spot_img

7 τρόποι με τους οποίους οι φράουλες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Οι φράουλες δεν είναι απλά ένα γευστικό, κόκκινο φρούτο της άνοιξης. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθώς και άλλα φυτοχημικά, που είναι καλά για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει πως οι φράουλες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου, ακόμα και να συνεισφέρουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Αυτά εν συντομία. Ακολουθούν αναλυτικότερα 7 οφέλη που έχουν οι φράουλες στην υγεία μας.

 Μείωση της αρτηριακής πίεσης και συμβολή στην καρδιακή υγεία

Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσουν την καρδιά υγιή, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο και ανθοκυανίνη. 

Οι ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μπλε ή μωβ χρωστικές που βρίσκονται στα φυτά και υπάρχουν σε πολλά πορφυρόχρωμα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τον Josh Gibbs, ερευνητής διατροφής με βάση τα φυτά στο Πανεπιστήμιο του Warwick, και τις δηλώσεις του στον ιστότοπο exceptional.com, το κάλιο εκτοπίζει το νάτριο από το αίμα, το οποίο είναι βλαβερό για την αρτηριακή πίεση. Για τις ανθοκυανίνες, ο Gibbs επισημαίνει πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αυξάνουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων μας να χαλαρώνουν και έτσι βελτιώνουν την λειτουργία των αρτηριών. Και όλα αυτά μόνο μέσα σε λίγες ώρες.

Θετική συμβολή στο διαβήτη τύπου 2

Ένα άλλο πλεονέκτημα των φραουλών είναι ότι βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση των επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2.  Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Μελέτη με τίτλο “Τα μούρα μειώνουν τις μεταγευματικές αποκρίσεις ινσουλίνης στα ψωμιά σίτου και σίκαλης σε υγιείς γυναίκες”, δημοσιευμένη ηλεκτρονικά στον ιστότοπο Pubmed, αναφέρει πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν άσπρο ψωμί μαζί με μούρα, είτε ήταν φράουλες, βατόμουρα, βατόμουρα ή οποιοδήποτε είδος μούρων, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα βυθίστηκε και έπεσε πολύ νωρίτερα από ότι θα συνέβαινε κανονικά. 

Συμβολή στην καλή υγεία του εντέρου

Οι φράουλες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζουν την πέψη και διατηρούν κανονικές τις κινήσεις του . Σύμφωνα με τον Gibbs ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε περαιτέρω την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να τρώτε ολόκληρη τη φράουλα, αφήνοντας τις φυλλώδεις πράσινες κορυφές αντί να τις κόβετε.  Μπορεί να μην ακούγεται τόσο ελκυστικό, αλλά ευτυχώς δεν είναι απαραίτητο, αλλά απλά ένα μπόνους.

Βοηθούν το ανοσοποιητικό

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της λήψης αρκετής βιταμίνης C από τα φρούτα και τα λαχανικά για να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας, και οι φράουλες περιέχουν πολλή από αυτή τη βιταμίνη.  Ο Gibbs εξηγεί ότι, συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα αδιαθεσίας – όπως πυρετό ή πόνους στις αρθρώσεις – οι αντιοξειδωτικές ουσίες στις φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή τους, μιας και καταστέλλουν τις φλεγμονές που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.

Βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Ακριβώς επειδή οι ιδιότητές τους καταστέλλουν τις φλεγμονές, συμβάλλουν και σε μια καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και ως εκ τούτου καλύτερη γνωστική λειτουργία. Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND – έναν συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, η οποία εστιάζει στην υγεία του εγκεφάλου και περιλαμβάνει την κατανάλωση μούρων καθημερινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα MIND μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και της άνοιας, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μιας άλλης παρεμφερούς μελέτης.

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Οι φράουλες είναι και νόστιμες και καλές για τη διαχείριση του βάρους! Αυτό γιατί έχουν τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα άλλα μούρα, με μόλις 32 θερμίδες τα 100 γραμμάρια! Ό τι πρέπει για άτομα που κάνουν δίαιτα.

Αντικαρκινικά οφέλη

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι φράουλες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία είναι βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Χάρη στο ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες, σύμφωνα πάλι με τον Josh Gibbs. “Είναι καύσιμο για τα μικρόβια του εντέρου σας, τα οποία ζυμώνουν τις ίνες και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Τα SCFA είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου”, προσθέτει. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο