Ας ρίξουμε μια ματιά στα επτά θερμαντικά μπαχαρικά που μπορούν να μας φέρουν πρόσθετη θερμότητα τις κρύες ημέρες μέσα από τα γεύματά μας.
Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι φαίνεται λίγο προφανές αλλά είναι ένα από τα σημαντικά θερμαντικά μπαχαρικά και σε αυτή τη λίστα έχει κορυφαία θέση. Οι κόκκοι πιπεριού χρησιμοποιούνται στην κουζίνα από την αρχαιότητα. Μέλος της οικογένειας Piperaceae, έχει μπει στην ανθρώπινη διατροφή πριν από 4.000 χρόνια.
Καυτοί και πικάντικοι, οι κόκκοι πιπεριού έρχονται σε μαύρο, λευκό, πράσινο και ροζ πιπέρι, παρόλο που οι κόκκοι μαύρου πιπεριού είναι οι πιο συνηθισμένοι. Οι κόκκοι πιπεριού διαφορετικού χρώματος έχουν σαφώς διαφορετικές γεύσεις.
Το εξωτερικό κέλυφος του κόκκου πιπεριού χρησιμεύει για να σφραγίσει τη φρεσκάδα. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι κόκκοι πιπεριού χάνουν τη γεύση τους μέσα σε 30 ημέρες από την άλεσή τους, γι’ αυτό έχετε αυτό υπόψη όταν αποφασίζετε μεταξύ χρήσης αλεσμένου πιπεριού του εμπορίου και φρεσκοαλεσμένων ολόκληρων κόκκων πιπεριού.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα και συνδυάζεται καλά με σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό. Χρησιμοποιήστε το σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή, από αλμυρή έως γλυκιά και σε όλα τα ενδιάμεσα.
Κάρδαμο
Το κάρδαμο έχει έντονη, γλυκιά, πικάντικη γεύση και μυρωδιά, αλλά και νότες λεμονιού και μέντας. Είναι μέλος της οικογένειας Zingiberaceae (τζίντζερ) και σε μικρή ποσότητα δίνει τον χαρακτήρα του στο φαγητό..
Το κάρδαμο απαντάται στο εμπόριο σε τρεις διαφορετικές μορφές. Ολόκληρος ο λοβός, οι σπόροι μέσα από τους λοβούς και οι σπόροι αλεσμένοι. Ολόκληροι οι λοβοί και οι σπόροι χρειάζονται επεξεργασία πριν από τη χρήση.
Αυτό το θερμαντικό μπαχαρικό συνδυάζεται καλά με άλλα θερμαντικά μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς. Χρησιμοποιήστε το με πιάτα με ρύζι ή φακές ή με λαχανικά όπως καρότα και γλυκοπατάτες.
Κανέλα
Γήινη και γλυκιά, η κανέλα βρίσκει τον δρόμο της στις συνταγές που προκαλούν πραγματικά θαλπωρή.
Περισσότερο από την ιδιαίτερη γεύση, ωστόσο, προσφέρει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μελέτες, η κανέλα μπορεί να βελτιώσει ορισμένους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «κακής» LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.
Για να ζεσταθείτε δοκιμάστε να την προσθέσετε στον καπουτσίνο σας, στο τσάι, σε ένα ζεστό ρυζόγαλο, στην σάλτσα του κοκκινιστού σας ή στην παρασκευή σπιτικής σάλτσας μπάρμπεκιου.
Σκόρδο
Ένα άλλο αστέρι στη σειρά θερμαντικών μπαχαρικών είναι το σκόρδο. Το σκόρδο (Allium sativum) ανήκει στο γένος κρεμμυδιών, Allium.
Όταν είναι φρέσκο, το σκόρδο είναι πικάντικο και στιβαρό. Το αποξηραμένο προσφέρει γεύση και ευκολία στην χρήση, ενώ το ψητό είναι κολλώδες και γλυκό.
Η χρήση του είναι ευρεία και έγκειται στην ικανότητά του να συνδυάζεται με σχεδόν οποιοδήποτε μπαχαρικό. Από ντρέσινγκ και μαρινάδες μέχρι ζυμαρικά, μαγειρευτά, σούπες, κατσαρόλες, τηγανητές πατάτες και πολλά άλλα, το σκόρδο προσθέτει άλλη μια στρώση ζεστασιάς και γεύσης στα πιάτα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μια άλλη πηγή ισχύος στη σειρά των θερμαντικών μπαχαρικών. Είναι μέλος της οικογένειας Zingiberceae και έχει μια πικάντικη γεύση με μια νότα γλυκύτητας.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα μεταξύ σε κουζίνες της Άπω Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Ινδίας, της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής. Το τζίντζερ συνδυάζεται καλά με μια μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και προσφέρεται για αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το τζίντζερ έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το τζίντζερ μπορεί να θεραπεύσει την πρωινή ναυτία, τη ναυτία, τον μυϊκό πόνο, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που σχετίζεται με τις κράμπες της περιόδου, για να αναφέρουμε μερικά.
Θα εκπλαγείτε με το θερμαντικό αποτέλεσμα αν προσθέσετε φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ σε χυμό πορτοκάλι.
Χρένο (horseradish)
Το χρένο έχει έντονη γεύση. Μέλος της οικογένειας Brassicaceae (μουστάρδα), αυτό το θερμαντικό μπαχαρικό έχει μια έντονη γεύση που συνδυάζεται καλά με λιπαρά τρόφιμα.
Όπως και η κανέλα, έχει οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, το χρένο περιέχει μεγάλο αριθμό γλυκοζινολικών. Αυτές είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντίσταση στον καρκίνο.
Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμες σάλτσες χρένου σε βαζάκι από το σούπερ μάρκετ ο σε καλά εφοδιασμένα παντοπωλεία, αλλά μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας τρίβοντας φρέσκια ρίζα χρένου που βρίσκεται στο τμήμα προϊόντων.
Το χρένο ταιριάζει εξαιρετικά σε σάλτσες, σούπες (πάντα προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού στη σπιτική μου σούπα ντομάτας) και από πάνω ψητά κρέατα και λαχανικά. Και μπορεί να γίνει το μυστικό που μπορεί να εκτοξεύσει ένα σάντουιτς με τόνο.