Η ιδανική νηστίσιμη αλοιφή της Σαρακοστής
H ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αφού αποτελεί την ιδανική νηστίσιμη «αλοιφή» για τη λαγάνα μας, αλλά και για ολόκληρη την Σαρακοστή. Ας δούμε λοιπόν μερικά μυστικά για να τη φτιάξουμε αφράτη και νόστιμη!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή στις πιπεριές! Πάνω από τις μισές έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έδειξαν έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ
Όλα ξεκινούν βέβαια από την ποιότητα του ταραμά. Για την ταραμοσαλάτα ο καλύτερος ταραμάς είναι ο λευκός – αποφεύγουμε τον κόκκινο. Δεν περιέχει πρόσθετες χρωστικές ουσίες, σε αντίθεση με τον ροζ που συχνά έχει χρώμα από τεχνητές βαφές. Πρέπει να έχει ευχάριστη μυρωδιά και να μην μυρίζει ψαρίλα. Η γεύση του πρέπει να είναι αλμυρή, καθόλου ξινή και να μην αφήνει στον ουρανίσκο αίσθηση ταγκίλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από τιραμισού – Ο κίνδυνος σαλμονέλωσης και πως να προστατευτείτε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL CZ: Οι Αρχές εντόπισαν σαλμονέλα σε δημοφιλές έδεσμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται καλλυντικό ενυδάτωσης με απαγορευμένη, καρκινογόνα ουσία – Πωλείται και στην Ελλάδα
Το κρεμμύδι, αν προσθέσουμε, πρέπει να είναι πολτοποιημένο για να μην το βρίσκουμε στο δόντι και η παρουσία του στο τελικό πιάτο να είναι διακριτική.
Το δεύτερο πιο σημαντικό υλικό στην ταραμοσαλάτα είναι φυσικά το ελαιόλαδο. Πρέπει να έχει μαλακή γεύση, για να μην πικρίσει η ταραμοσαλάτα μας, και καλό θα είναι να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα καλό ηλιέλαιο. Το ηλιέλαιο, εκτός από ήπια γεύση, έχει την ιδιότητα να μην παγώνει στο ψυγείο με αποτέλεσμα η ταραμοσαλάτα μας να αντέχει. Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
Και το μυστικό συστατικό…
Για ταραμοσαλάτα με υφή μους, το μυστικό είναι το κρύο ανθρακούχο νερό, με το οποίο αραιώνουμε τον ταραμά. Έτσι δημιουργούμε ένα αφράτο μείγμα, το οποίο ρουφάει λιγότερο λάδι, με αποτέλεσμα πιο ντελικάτη γεύση και υφή.
Υλικά για ταραμοσαλάτα:
100 γρ. λευκό ταραμά
150 γρ. ψίχα λευκού ψωμιού, χωρίς κόρα
70 ml νερό από τριμμένο κρεμμύδι (πιέζουμε το τριμμένο κρεμμύδι και χρησιμοποιούμε το ζουμί που απελευθερώνει)
80 ml χυμό λεμονιού
150 ml ελαιόλαδο
350 ml ηλιέλαιο
230 ml κρύο ανθρακούχο νερό
άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τον ταραμά με το κρεμμύδι και με λίγο από το ανθρακούχο νερό.
Προσθέτουμε το ψωμί, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ανθρακούχο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο αργά και σταθερά, μέχρι να πήξει.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
Αν μας βγει αραιή τότε προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι.