ΑρχικήΝέαΣε τροχιά ρεκόρ ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ

Σε τροχιά ρεκόρ ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει ισχυρή απόδοση του αγροδιατροφικού εμπορίου εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων, με θετικό ισοζύγιο άνω των 63 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγροδιατροφικό τομέα για το 2024 δείχνει ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές στον τομέα έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ. Παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, η έκθεση περιγράφει αρκετές θετικές εξελίξεις. Το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό θετικό και ανέρχεται σε 63,6 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Σε ετήσια βάση, οι σωρευτικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3% (+6,6 δισ. ευρώ) σε 235,4 δισ. ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 23% των εξαγωγών της ΕΕ (53,9 δισ. ευρώ). Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και την Κίνα μειώθηκαν.

Ενώ τα παρασκευάσματα δημητριακών (24,8 δισ. ευρώ, 11%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (19,7 δισ. ευρώ, 8%) και το κρασί (17,4 δισ. ευρώ, 7%) ηγούνται του καταλόγου των προϊόντων του τομέα, οι ελιές, και τα προϊόντα κακάο είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών.

- Advertisement -

Οι εισαγωγές στον αγροδιατροφικό τομέα έφθασαν επίσης σε νέο επίπεδο ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% (+12,4 δισ. ευρώ) σε 171,8 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών των εισαγωγών κακάο, καθώς και του καφέ και των φρούτων και ξηρών καρπών. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγές δημητριακών μειώθηκαν λόγω χαμηλότερων τιμών και όγκων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία και η Βραζιλία παραμένουν οι μεγαλύτερες πηγές εισαγόμενων αγαθών. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ουκρανία και η Νιγηρία σημείωσαν τις σημαντικότερες αυξήσεις στις εξαγωγές προς την ΕΕ. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία (-865 εκατ. ευρώ, -46%) και την Αυστραλία (-722 εκατ. ευρώ, -28%) μειώθηκαν.

Η ΕΕ εξακολουθεί να συναλλάσσεται με ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εταίρων και να εξάγει ένα διαφοροποιημένο καλάθι προϊόντων, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του τομέα. Η πλήρης έκθεση είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο και παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις αυτές.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.