ΑρχικήΝέαΠροσοχή στις πιπεριές! Έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ έδειξαν ότι πάνω από τις μισές...

Προσοχή στις πιπεριές! Έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ έδειξαν ότι πάνω από τις μισές έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα

4 λεπτά ανάγνωσης

Αποτελέσματα ελέγχων Ιανουαρίου του ΥΠΑΑΤ, σε 66 προϊόντα

Μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ τον Ιανουάριο του 2025 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, για παρουσία φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ και συνοριακούς σταθμούς. Σε λαϊκές αγορές και μανάβικα δεν έγινε έλεγχος.

- Advertisement -

Τον Ιανουάριο 2025 ελέγχθηκαν 66 δείγματα έναντι 311 δειγμάτων τον Δεκέμβριο του 2024 (μείωση 78%). Όμως παρά τον μικρό αριθμό των δειγμάτων, και τα τρόφιμα με υπέρβαση των ορίων και με πιθανή επικινδυνότητα ήταν αρκετά.

Από τα 66 δείγματα το 47% ήταν ελληνικής προέλευσης και το 53% ήταν εισαγόμενα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 5 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs (MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα) και 4 βρέθηκαν με πιθανή επικινδυνότητα.

- Advertisement -

Στα 7 δείγματα πιπεριές οι 4 (57%) βρέθηκαν με υπέρβαση των ορίων στη δραστική ουσία Tolfenpyrad, για την οποία ωστόσο δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες και ως εκ τούτου θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη για τους καταναλωτές. Επίσης από τα 27 δείγματα ελαιολάδου από ελαιοτριβεία που ελέγχθηκαν στο 1 βρέθηκε υπέρβαση των ορίων σε φυτοφάρμακα.

Η χώρα μας το μήνα Ιανουάριο 2025 προχώρησε σε δύο κοινοποιήσεις στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Και οι δύο ειδοποιήσεις ήταν για το φυτοφάρμακο Tolfenpyrad.

- Advertisement -

Σε ελέγχους που γίνονται σε τρόφιμα από το πρόγραμμα MACP της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όσον αφορά τις πιπεριές είτε εισαγόμενες είτε ευρωπαϊκές,  πάνω από τις μισές (53%) βρέθηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων (έλεγχοι σε 1.394 δείγματα). Στο 3,4% των δειγμάτων δηλαδή στις 48 πιπεριές η συγκέντρωση υπερέβη  το ΑΟΚ (Ανώτατο Όριο Kαταλοίπων). Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 34,2% (477) των δειγμάτων. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ένα δείγμα, αναφέρθηκαν 28 διαφορετικά φυτοφάρμακα

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος