Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι ακριβώς είναι η σάλτσα χρένου που χρησιμοποιείται και για μπριζόλες;

ΑρχικήΟικιακάΤι ακριβώς είναι η σάλτσα χρένου που χρησιμοποιείται και για μπριζόλες;
spot_img

Το λαχανικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το λάχανο.

    Το χρένο είναι πολυετές φυτό της οικογένειας Brassicaceae (που περιλαμβάνει επίσης μουστάρδα, wasabi, μπρόκολο, λάχανο και ραπανάκι). Είναι ρίζα, που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μπαχαρικό και ως καρύκευμα. Το είδος είναι πιθανώς εγγενές στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία.

    Ήταν από παλιά πολύ διαδεδομένο ως γιατρικό, καρύκευμα και λαχανικό αλλά στη συμβατική ιατρική δεν είχε ως τώρα μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το μαντείο των Δελφών είχε πει ότι το βότανο άξιζε το βάρος του σε χρυσό, ενώ στην Αίγυπτο ήταν γνωστό από το 1500 π.χ. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος, επίσης το αναφέρει με το όνομα αρμοράκια και του απέδιδε τις ίδιες ιδιότητες με το άγριο ραπάνι.

    Σύμφωνα με μια περίεργη αλλά απίθανη θεωρία, ο όρος χρένο οφείλεται σε… μεταφραστικό λάθος. Η γερμανική ονομασία του φυτού είναι Meerrettich («θαλασσινό ραπανάκι»), το οποίο οι Αγγλόφωνοι υποτίθεται ότι παρερμήνευσαν με το ραπανάκι φοράδας και τελικά έμεινε με τον όρο χρένο (horseradish). Ωστόσο αυτή η θεωρία δεν έχει κάποιο στοιχείο που να την αποδεικνύει. Όπως εξηγεί το Oxford English Dictionary, το άλογο χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει «ένα μεγάλο, δυνατό ή χονδροειδές είδος» φυτού (ή ακόμα και ζώου).

    Τα φύλλα του χρένου είναι βρώσιμα, αλλά συλλέγονται ως επί το πλείστον για τη λευκή του ρίζα, η οποία τρίβεται και αναμειγνύεται με ξύδι και αλάτι για να παραχθεί αυτό που ονομάζεται «έτοιμο χρένο». Το παρασκευασμένο χρένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως συστατικό σε σάλτσα. Δεν υπάρχει ένας μόνο «σωστός» τρόπος για να φτιάξετε σάλτσα χρένου, αλλά η χαρακτηριστική του κρεμώδη υφή συνήθως επιτυγχάνεται με ξινή κρέμα, μαγιονέζα ή και τα δύο. Άλλα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν μηλόξυδο, σχοινόπρασο, πιπέρι, μουστάρδα Dijon και σάλτσα Worcestershire.

   Όπως επισημαίνει η Real Simple, προστίθεται συχνά στα υπάρχοντα καρυκεύματα, από σάλτσα κοκτέιλ μέχρι κέτσαπ. Μπορεί επίσης να το βρείτε σε σάλτσες για σαλάτες, Bloody Marys, αυγά και πιάτα με πατάτες. Η σάλτσα χρένου, εν τω μεταξύ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής συνοδευτικό για κρέατα όπως η μπριζόλα και το prime rib. Αλλά κάνει επίσης μια υπέροχη σάλτσα για τηγανητές πατάτες, λαχανικά κ.α.

https://www.mentalfloss.com/posts/what-is-horseradish-sauce

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα