Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι αυτό το “πράσινο” στο σκόρδο; Είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε;

ΑρχικήΟικιακάΤι είναι αυτό το "πράσινο" στο σκόρδο; Είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε;
spot_img

Συστάσεις και τρόποι αποθήκευσης του σκόρδου για να αντέχει περισσότερο και να μην φυτρώνει.

Σκεφτείτε πως μαγειρεύετε ένα φαγητό  και καθαρίζετε μια σκελίδα σκόρδο, αλλά πετυχαίνετε κάτι μικροσκοπικό και πράσινο πάνω της. Τι να είναι άραγε αυτό; Τρώγεται;

Σύμφωνα με τον Minwei Xu, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα φυτοεπιστημών στο North Dakota State University και μέλος του Τμήματος Φρούτων & Λαχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, πρόκειται για τη φύτρα του σκόρδου. Σε δήλωσή του στο Spruce Eats, είπε πως αποτελεί ένδειξη ότι το σκόρδο αναπτύσσει νέους βλαστούς και ρίζες, άρα δεν είναι πλέον φρέσκο ​​και μάλλον βρίσκεται στην κουζίνα για καιρό.

Το σκόρδο φυτρώνει όταν οι σκελίδες έχουν εκτεθεί σε υγρασία και ζεστές θερμοκρασίες, το οποίο μπορεί να συμβεί εάν το σκόρδο αποθηκευτεί σε μέρος ζεστό και υγρό, όπως ένα ντουλάπι κουζίνας.

Σε αυτή την περίπτωση, το σκόρδο τρώγεται κανονικά, αλλά έχει πικρή γεύση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού να αφαιρέσετε τη φύτρα. Έτσι, όχι μόνο θα διατηρήσει την κανονική του γεύση αλλά θα είναι και πιο εύπεπτο.

Εάν αναρωτιέστε πόσο διαφορά κάνει στη γεύση η αφαίρεση της φύτρας, ο επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, David Lebovitz, έκανε ένα πείραμα σε αυτό. Έφτιαξε μαγιονέζα και ζυμαρικά τόσο με τη φύτρα όσο και χωρίς αυτή. Ενώ η  μαγιονέζα που παρασκευάστηκε χωρίς τη φύτρα είχε έντονη, σκορδάτη γεύση, αυτή χωρίς τη φύτρα δεν είχε καλή γεύση και άφηνε μια αίσθηση καψίματος στην κατάποση. Αν και στην περίπτωση των ζυμαρικών η διαφορά δεν ήταν αισθητή,  ο Lebovitz συστήνει πάντα την αφαίρεση της φύτρας, ειδικά όταν το σκόρδο χρησιμοποιείται ωμό.  

Επειδή όταν φυτρώνει το σκόρδο, όπως και άλλα λαχανικά, είναι σημάδι απώλειας τόσο της γεύσης όσο και της θρεπτικής αξίας, είναι καλύτερο το σκόρδο να αποθηκεύεται δροσερό, ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Ένας ενδεικτικός τρόπος είναι στο ψυγείο, σε διχτυωτή σακούλα ή δοχείο με τρύπες για την κυκλοφορία του αέρα ή σε σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι. Αποφύγετε να το έχετε κοντά σε προϊόντα που εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, όπως μήλα, πατάτες ή ντομάτες ή σε υγρά και ζεστά μέρη, όπως δίπλα σε φούρνο ή σόμπα.

Επιπλέον, αν έχετε πολύ σκόρδο μπορείτε να χωρίσετε τις σκελίδες και να τις αποθηκεύσετε σε μικρές ποσότητες, ώστε να τις χρησιμοποιήσετε πριν φυτρώσουν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα