Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα σε ασημένια οικιακά σκεύη: Είναι καλό ή κακό;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρόφιμα σε ασημένια οικιακά σκεύη: Είναι καλό ή κακό;
spot_img

Ποια η επίδραση στην υγεία εάν καταναλώσουμε τρόφιμα που έχουν σερβιριστεί σε ασημένια πιάτα ή μπολ.

Πριν από λίγες ημέρες το Cibum αποκάλυψε πως η αποθήκευση τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε κρύσταλλα ενέχει κινδύνους για την υγεία λόγω απελευθέρωσης μολύβδου. Τι γίνεται όπως με τα ασημένια οικιακά σκεύη; Είναι το ίδιο επικίνδυνα;

Καταρχήν η χρήση ασημικών οικιακών σκευών πάει πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία. Οι ελίτ στους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς, εκτός από την Κίνα και την Ιαπωνία, προτιμούσαν να τρώνε σε πιάτα από ασήμι. Οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες και  Ρωμαίοι μέχρι τον 18ο αιώνα  γευμάτιζαν σε σκεύη από ασήμι και οι μεσαίες τάξεις σε οικιακά είδη από κασσίτερο ή χαλκό.  Η κατοχή ασημικών εξαρτιόταν προφανώς από τον ατομικό πλούτο. Όσο μεγαλύτερα ήταν τα μέσα, τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα των επιτραπέζιων σκευών που κατείχαν. Στον ύστερο Μεσαίωνα και για μεγάλο μέρος της Πρώιμης Σύγχρονης περιόδου, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία ενός σπουδαίου ατόμου ήταν συχνά σε πιάτα και ό,τι δεν χρησιμοποιούταν για ένα γεύμα συχνά εμφανιζόταν σε μια ντουλάπα ή σε μπουφέ για επίδειξη, παράδοση που επικρατεί μέχρι σήμερα. Τα πολύ πλούσια σπίτια μάλιστα είχαν και… silver μπάτλερ, που είχε εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση, την ασφαλή αποθήκευση, τη χρήση και τον καθαρισμό όλων των ασημικών.

Η κατοχή και χρήση ασημένιων σκευών δεν ήταν όμως μόνο θέμα status ή επίδειξης. θα εκπλαγείτε αν μάθετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα ασημικά στην καθημερινότητά τους. Το πλεονέκτημά των ασημικών είναι ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων λόγω του “ολιγοδυναμικού φαινομένου”. Πρόκειται για τη «βιοκτόνο δράση» των μετάλλων ιδιαίτερα των βαρέων μετάλλων που  εμφανίζεται ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο και για «αυτό-απολύμανση των ασημένιων πιάτων και μαχαιροπίρουνων λόγω του ολιγοδυναμικού φαινομένου. Είναι αξιοσημείωτο πως, μεταξύ των νεότερων προϊόντων που πωλούνται, είναι πλαστικά δοχεία τροφίμων που έχουν εγχυθεί με νανοσωματίδια αργύρου, τα οποία προορίζονται να διατηρούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα. Επίσης κάνουν καλό και στην υγεία.

Οι ιδιότητες των ασημικών ειδών οικιακής χρήσης

01. Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα ασημικά έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που προστατεύουν τα τρόφιμα από τα επιβλαβή βακτήρια. Είναι γνωστό ότι το ασήμι είναι φυσικά ανθεκτικό στα βακτήρια και χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές για την προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις.

02. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Καθώς το ασήμι προστατεύει τα τρόφιμα και το νερό από επιβλαβή βακτήρια, βοηθά στην προστασία του σώματός σας από ανεπιθύμητες βακτηριακές λοιμώξεις που προέρχονται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού. Αυτό οδηγεί σε υγιές και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

03. Φυσικό και μη τοξικό στη φύση

Το ασήμι είναι φυσικό μέταλλο και σε αντίθεση με άλλα μέταλλα και υλικά που μολύνουν τα τρόφιμα όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους, τα ασημένια σκεύη και μαχαιροπίρουνα λόγω των ιδιοτήτων του ασημιού δεν μεταφέρει στα τρόφιμα επιβλαβείς χημικές ουσίες. 

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη (Πατέρα της Ιατρικής), το ασήμι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς και είναι ένα “εργαλείο” για την πρόληψη της τερηδόνας. Οι φυσικές ιδιότητες του αργύρου ως αντιβακτηριδιακό έχουν βρει χρήση σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης. 

Οι διαλυτές ενώσεις αργύρου, όπως τα άλατα αργύρου, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, επιληψίας, εθισμού στη νικοτίνη, γαστρεντερίτιδας και μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης και της γονόρροιας.

επίσης:

  • Η σουλφαδιαζίνη αργύρου χρησιμοποιείται ως αντισηπτική αλοιφή για εκτεταμένα εγκαύματα
  • Ο νιτρικός άργυρος χρησιμοποιείται ως αιμοστατικό, αντισηπτικό και στυπτικό
  • Κάποτε, έβαζαν στα μάτια των νεογνών μερικές σταγόνες νιτρικού αργύρου για να προφυλαχθούν από μια μόλυνση των ματιών που ονομάζεται γονόρροια νεογνική οφθαλμία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο