Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Η επεξεργασία σόγιας δεν μειώνει την ποιότητα της πρωτεΐνης της

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΕπιστήμη: Η επεξεργασία σόγιας δεν μειώνει την ποιότητα της πρωτεΐνης της
spot_img

Επιστήμονες της Unilever και του Πανεπιστημίου Wageningen δημοσίευσαν μερικά πρωτοποριακά ευρήματα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition σχετικά με την επάρκεια της περιεκτικότητας των εναλλακτικών κρέατος από σόγια σε πρωτεΐνη.

Η σόγια είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά  σε προϊόντα εναλλακτικών κρέατος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και ποιότητάς της σε πρωτεΐνες, σε σχέση με άλλα φυτικά συστατικά. Μερικά αρκετά δημοφιλή προϊόντα είναι τα μπιφτέκια και ο κιμάς από σόγια, ιδανικά για ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

 Πριν χρησιμοποιηθεί σε φυτικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, η σόγια υποβάλλεται σε διάφορες μεθόδους επεξεργασίας, όπως μούλιασμα, άλεση και θέρμανση για τη δημιουργία γάλακτος σόγιας ή αποφλοίωση και εκχύλιση λίπους για τη δημιουργία αλεύρου σόγιας και στη συνέχεια αφαίρεση των διαλυτών υδατανθράκων. Έτσι,  δημιουργείται το συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας.

Η πρωτεΐνη σόγιας αποτελεί το κύριο συστατικό των προϊόντων The Vegetarian Butcher, μια σειρά από χορτοφαγικά υποκατάστατα κρέατος, παραγωγής του παγκόσμιου κολοσσού Unilever. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία από τους καταναλωτές για το αν η σόγια κατά την επεξεργασία της χάνει τα θρεπτικά συστατικά της. Για να μπει ένα τέλος στις ανησυχίες, επιστήμονες από την ίδια τη Unilever και το Πανεπιστήμιο Wageningen δημοσίευσαν μερικά πρωτοποριακά ευρήματα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Η έρευνα απέδειξε για πρώτη φορά ότι η επεξεργασία σόγιας μπορεί μεν να μειώσει, αλλά και να αυξήσει τη θρεπτική ποιότητα της πρωτεΐνης ανάλογα με τον τύπο επεξεργασίας που υφίσταται. Πχ η μείωση της ποιότητας πρωτεΐνης, μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες μορφές μετα-επεξεργασίας όπως πρόσθετες συνθήκες θερμικής επεξεργασίας ή υγρασίας.

Όμως η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των προϊόντων σόγιας έχει υψηλές βαθμολογίες ποιότητας πρωτεΐνης, καθώς και ότι οι συνθήκες επεξεργασίας και μετά την επεξεργασία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της πρωτεΐνης.

Δεδομένου του αυξανόμενου επιπέδου ζήτησης για θρεπτικά, υψηλής ποιότητας χορτοφαγικά εναλλακτικά κρέατα, τα ευρήματα είναι αρκετά θετικά, καθώς αποδεικνύουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας μπορούν πράγματι να ικανοποιήσουν τις πρωτεϊνικές ανάγκες του οργανισμού μας. Οι ερευνητές, παρόλα αυτά, τονίζουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των ευρημάτων.

Η Amelia Jarman, διευθύντρια επιστήμης και τεχνολογίας για την υγεία και την ευεξία της Unilever, είπε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη σόγια αποτελούν ανεπαρκή πηγή πρωτεΐνης.

Διαβάστε την πλήρη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα