Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγόρια φάτε μπρόκολο! Οι ενώσεις του μπρόκολου μειώνουν τον κίνδυνο και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑγόρια φάτε μπρόκολο! Οι ενώσεις του μπρόκολου μειώνουν τον κίνδυνο και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ενώσεις του μπρόκολου συσσωρεύονται στον αδένα του προστάτη και μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση μειώνοντας τον κίνδυνο, το ποσοστό και τη σοβαρότητα του καρκίνου του προστάτη.

 Επιστήμονες και κλινικοί γιατροί από το ινστιτούτο Quadram της Βρετανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Norfolk and Norwich (NNUH) μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ένωση που προέρχεται από το μπρόκολο συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου και της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, παρέχει περισσότερα υποστηρικτικά στοιχεία ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου θα μπορούσαν να ωφελήσουν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Το επιστημονικό εύρημα προέκυψε μετά από κλινική δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με γνωστό ή ύποπτο καρκίνο του προστάτη που προσφέρθηκαν εθελοντικά να λάβουν συμπληρώματα πριν από τις συνηθισμένες βιοψίες προστάτη.

Δίαιτες πλούσιες σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και άλλα λαχανικά όπως το σκόρδο, έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και της εξέλιξής του. Η προστατευτική δράση αυτών των τροφίμων πιστεύεται ότι οφείλεται στη δραστηριότητα των ενώσεων διάσπασης των τροφίμων. Αυτές οι ενώσεις διασπώνται από τα φυτικά ένζυμα ή τα βακτήρια του εντέρου μας σε άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις που προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη σε μελέτες σε κύτταρα ή σε ζώα.

θα μπορούσαν οι ενώσεις του μπρόκολου να συσσωρεύονται στον προστάτη;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, ιδρύθηκε η δοκιμή “Norfolk ADaPT” η οποία στρατολόγησε 40 άνδρες που επρόκειτο να υποβληθούν σε βιοψίες προστάτη για ύποπτο καρκίνο του προστάτη ή εκείνους με γνωστό καρκίνο του προστάτη που βρίσκονταν υπό πρόγραμμα ενεργητικής παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαγνωστεί με πρώιμο, εντοπισμένο, αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο του προστάτη και παρακολουθούνται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος δεν έχει γίνει πιο επιθετικός ή προχωρημένος.

Για τη Δοκιμή ADaPT, ζητήθηκε από τους άνδρες να λαμβάνουν συμπληρώματα για τέσσερις εβδομάδες πριν από τη βιοψία ρουτίνας προστάτη. Τα συμπληρώματα περιείχαν είτε γλυκοραφανίνη από το μπρόκολο, είτε αλλιίνη από το σκόρδο – δύο ενώσεις που σχετίζονται με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη – ή ένα εικονικό φάρμακο. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του συμπληρώματος γλυκοραφανίνης αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση της δραστικής του ένωσης, σουλφοραφάνης, σε όλες τις ζώνες του προστάτη που ελήφθησαν δείγματα. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι μπορεί να ασκήσει τοπική επίδραση στα καρκινικά κύτταρα στον προστάτη με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται σε εργαστηριακά πειράματα. Η αλλιίνη από το σκόρδο ανιχνεύθηκε επίσης στον ιστό του προστάτη, αλλά όχι σε σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν λάβει τα συμπληρώματα σκόρδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεταβολισμός των ενώσεων που προέρχονται από το σκόρδο είναι διαφορετικός από αυτόν των προερχόμενων από μπρόκολο.

Η Tracey Livingstone, γραμματέας ουρολογίας και κύριος ερευνητής της δοκιμής ADaPt, είπε: «Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές ενώσεις που βρίσκονται σε σταυρανθή και συμμαχικά λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο ή την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο αδένας του προστάτη εκτίθεται σε αυτές τις δραστικές ενώσεις ήταν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Αυτό συμβάλλει στην κατανόηση μιας πιθανής μηχανιστικής εξήγησης για αυτή τη σύνδεση, υποδηλώνοντας ότι η συσσώρευση αυτών των ενώσεων μπορεί να οδηγήσει σε τοπικά προστατευτικά αποτελέσματα στα κύτταρα του προστάτη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μετά την κατανάλωση αυτών των λαχανικών». Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της κλινικής έκβασης των συμπληρωμάτων διατροφής σε τέτοιους ασθενείς, η στοχευμένη διατροφική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε τέτοιες ομάδες ασθενών στο μέλλον, ή για οποιονδήποτε άνδρα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα