Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Ανθυγιεινό = Νόστιμο” : Η πεποίθηση που επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές

ΑρχικήΝέα"Ανθυγιεινό = Νόστιμο" : Η πεποίθηση που επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές
spot_img

Επιστημονική μελέτη ερμηνεύει τι κρύβεται πίσω από πεποιθήσεις όπως ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι δυσάρεστα ενώ τα ανθυγιεινά απολαυστικά.

Οι σύγχρονοι καταναλωτές λαμβάνουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και είναι περισσότερο ενήμεροι για τα οφέλη της. Ωστόσο, παρά τις πολλές εκστρατείες δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα της διατροφής παραμένει σε -δυσανάλογα με την υψηλή ενημέρωση- χαμηλά επίπεδα. Η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη, ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, λίπη, ελεύθερα σάκχαρα και αλάτι/νάτριο καταναλώνονται υπερβολικά.

Μελέτες έχουν κατηγοριοποιήσει τις επιλογές τροφίμων σε τρεις διακριτές δυνάμεις που σχετίζονται με τον καταναλωτή: λαϊκές πεποιθήσεις (π.χ. υγιεινό = μη νόστιμο, υγιεινό = ακριβό), στόχους και συνήθειες. Οι καταναλωτές που έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι «το ανθυγιεινό είναι νόστιμο» (UT) είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν υγιεινά τρόφιμα επειδή υποθέτουν ότι μια υγιεινή διατροφή είναι σχετικά δυσάρεστη. Ταυτόχρονα οι στόχοι της υγείας και της γεύσης συχνά συγκρούονται και η γεύση συνήθως υπερισχύει στη λήψη αποφάσεων καθώς έχει αποδειχθεί σε δημοσκοπήσεις ανά τον κόσμο, ότι η γεύση είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της επιλογής φαγητού. Γι’ αυτό και υπάρχει συχνά μια αντίφαση μεταξύ της επιθυμίας για βραχυπρόθεσμη αλλά νόστιμη γεύση και του στόχου της μακροπρόθεσμης υγείας, και οι καταναλωτές επιλύουν αυτές τις συγκρούσεις με βάση τις λαϊκές πεποιθήσεις τους σχετικά με την υγιεινή και τη νοστιμιά των τροφίμων.

Ο στόχος μελέτης Φινλανδών επιστημόνων ήταν να διαμορφώσει το προφίλ των καταναλωτών σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους στο “ανθυγιεινό=νόστιμο” (UT) και να προσδιορίσει τη δύναμη της πεποίθησης μεταξύ μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας καταναλωτών. 

Στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1537 καταναλωτές. Οι ερευνητές εντόπισαν μια αρνητική σχέση μεταξύ της πεποίθησης UT και του ενδιαφέροντος για την υγεία, δηλαδή όσοι θεωρούν το ανθυγιεινό φαγητό νόστιμο δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την υγεία τους, ενώ η σχέση της πεποίθησης UT με το αρσενικό φύλο και τον προσανατολισμό της απόλαυσης στο φαγητό ήταν θετική.

Επίσης βρέθηκε ότι όσοι έχουν προσκολληθεί στην πεποίθηση ότι το ανθυγιεινό είναι και νόστιμο έχουν και θετικά συναισθήματα όταν καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα (ηρεμία, ικανοποίηση, ενέργεια και δραστηριότητα) και αρνητικά συναισθήματα όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή (πλήξη, αηδία). Τέλος διαπιστώθηκε πως όσοι θεωρούν νόστιμο το ανθυγιεινό έχουν αυξημένες ενοχές τις οποίες όμως μειώνουν άλλες πεποιθήσεις όπως ότι το υγιεινό φαγητό δεν προσφέρει ευχαρίστηση.

Στην πράξη, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της πεποίθησης UT και των προσωπικών παραγόντων και στάσεων, και η σημασία αυτής της πεποίθησης για τις προσδοκίες τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση των εργαλείων που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές σε πιο υγιεινές επιλογές. Έτσι, η προσαρμογή μηνυμάτων, για παράδειγμα, με διαφορετική έμφαση στη γεύση και το περιεχόμενο υγείας για διαφορετικές ομάδες, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στις επιλογές υγιεινών τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο