Οι ενώσεις στο θηλυκό ginseng (κινέζικη αγγελική) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την οστεοπόρωση.
Με το διαρκώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής έρχεται η πρόκληση της θεραπείας διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση. Αν και υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της μεταβολικής νόσου των οστών, μπορεί να είναι ακριβά και να έχουν παρενέργειες, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητά τους σε ορισμένα άτομα. Στην αναζήτηση εναλλακτικών υποψηφίων φαρμάκων, ερευνητές που αναφέρουν στο ACS Central Science ανακάλυψαν και αναπαρήγαγαν πλήρως μια ένωση από μια βοτανική πηγή, το θηλυκό ginseng, που είχε ισχυρή αντιοστεοπορωτική δράση σε κυτταρικές δοκιμές.
Η οστεοπόρωση και η χαμηλή οστική μάζα επηρεάζουν 54 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική αναπηρία, όπως κατάγματα ισχίου και σπονδυλικής στήλης, και οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως απώλεια μισθών και νοσηλεία. Αρκετά φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά είτε στην πρόληψη της οστικής απώλειας είτε στην προώθηση του σχηματισμού οστού, αλλά το καθένα έχει πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού στα οστά της γνάθου και των ποδιών. Αναζητώντας εναλλακτικές θεραπείες, ο Hao Gao, ο Xin-Luan Wang και οι συνεργάτες του στράφηκαν στο θηλυκό ginseng (Angelica sinensis), το οποίο χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν χημική εκχύλιση στο φαρμακευτικό φυτό και εντόπισαν δύο νέες ενώσεις, που τις ονόμασαν falcarinphthalide A και B, που δομικά δεν έμοιαζαν με οτιδήποτε είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως στο θηλυκό ginseng. Προσδιόρισαν επίσης πιθανούς βιοσυνθετικούς πρόδρομους και μεταβολικές οδούς που χρησιμοποιούν τα φυτά για να σχηματίσουν αυτές τις ενώσεις. Στη συνέχεια, με αυτούς τους μηχανισμούς ως σημεία εκκίνησης, η ομάδα επινόησε μεθόδους εργαστηριακής σύνθεσης και παρήγαγε τις ενώσεις σε ποσότητες επαρκείς για βιολογικές δοκιμές. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αποτελεσματικότητα του θηλυκού ginseng, η ομάδα εξέτασε τις ενώσεις για την επίδρασή τους στον σχηματισμό κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες, τα οποία διευκολύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Παρατήρησαν ότι μόνο η φαλκαρινφθαλίδη Α και οι πρόδρομοί της έδειξαν ανασταλτική δράση των οστεοκλαστών και αντιοστεοπορωτική δράση. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η φαλκαρινφθαλίδη Α μπλόκαρε βασικές μοριακές οδούς που εμπλέκονται στη δημιουργία οστεοκλαστών. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μελέτη ανοίγει τις δυνατότητες για νέες θεραπείες οστεοπόρωσης που βασίζονται στη γυναικεία ένωση ginseng, είτε στην τρέχουσα μορφή είτε ως δομικό πρότυπο για περαιτέρω ανάπτυξη φαρμάκων.