Για άλλη μια φορά ανακαλείται πάπρικα λόγω φυτοφαρμάκων.
Οι Αρχές της Σλοβενίας ανακάλεσαν από την αγορά πάπρικα προέλευσης Αλβανίας. Η Αρχή Ασφάλειας της χώρας (UVHVVR) έλαβε πληροφορίες από τον υπεύθυνο διανομέα του προϊόντος σχετικά με την απόσυρση της πάπρικας λόγω της υπέρβασης των ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο Formetanate και η πάπρικα πωλείται ως Paprika kozji rog, rdeča, από τα σουπερμάρκετ Mercator. Η UVHVVR συνέστησε στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν την πάπρικα και ή να την πετάξουν, ή να την επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.
Αυτή δεν είναι και η μοναδική περίπτωση παρουσίας απαγορευμένων ουσιών σε πάπρικα. Στις αρχές του μήνα το Βέλγιο ανακάλεσε από την αγορά, πάπρικα (Basak, Αριθμός παρτίδας: L2144R)
λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκου (οξείδιο του αιθυλενίου το οποίο έχει απολυμαντικές ιδιότητες.). Επίσης πριν από λίγο καιρό η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF, για υψηλή περιεκτικότητα οξειδίου του Αιθυλενίου -που είναι απαγορευμένο στην ΕΕ-, σε σκόνη πάπρικα από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, σοβαρό.
Πρόσφατα το Γερμανικό μέσο έρευνας και προστασίας των καταναλωτών, Oekotest μετά από αναλύσεις διαφόρων προϊόντων πάπρικας, η οποία είναι το δημοφιλέστερο μπαχαρικό μετά το πιπέρι στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι πολλές μάρκες παραβιάζουν τα όρια ασφαλείας παρουσίας φυτοφαρμάκων. Σχεδόν οι μισές από τις σκόνες πάπρικας που εξετάστηκαν απέτυχαν στην ανάλυση φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μία μάρκα βρέθηκαν 23 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το φυτοφάρμακο Formetanate είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ και χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες ως εντομοκτόνο, ακαρεοκτόνο και αγροχημικό. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη καρκινογένεσης για τον άνθρωπο ( IARC), η οξεία έκθεση σε αναστολείς χολινεστεράσης μπορεί να προκαλέσει χολινεργική κρίση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ναυτία/έμετο, σιελόρροια, εφίδρωση, βραδυκαρδία, υπόταση, κατάρρευση και σπασμούς. Η αυξανόμενη μυϊκή αδυναμία είναι μια πιθανότητα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν εμπλέκονται οι αναπνευστικοί μύες. Η συσσώρευση του στα κινητικά νεύρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση, μυϊκές κράμπες, συστολή και παράλυση. Όταν υπάρχει συσσώρευση στα αυτόνομα γάγγλια, μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και υπογλυκαιμία. Η υπερδιέγερση των υποδοχέων νικοτινικής ακετυλοχολίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω συσσώρευσης ACh, έχει ως αποτέλεσμα άγχος, κεφαλαλγία, σπασμούς, αταξία, καταστολή της αναπνοής και κυκλοφορίας, τρόμο, γενική αδυναμία και πιθανώς κώμα.