Οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς νέα προβλήματα – όπως η μετάλλαξη Omicron και οι κακές καιρικές συνθήκες – έχουν προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που ταλαιπωρούν τους λιανοπωλητές από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι ελλείψεις είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας τα προϊόντα και το κρέας καθώς και τα συσκευασμένα αγαθά, όπως τα δημητριακά και μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο. Τα παντοπωλεία των ΗΠΑ έχουν ελλείψεις συνήθως στο 5% με 10% των προϊόντων, αλλά αυτή την περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 15%, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ένωσης Καταναλωτικών Εμπορικών Σημάτων, Geoff Freeman.
Το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ ξόδεψε 144 δολάρια (περίπου 126 ευρώ) την εβδομάδα στα σούπερ μάρκετ πέρυσι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων των ΗΠΑ, ποσό χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 161 δολαρίων (περίπου 141 ευρώ) το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από τα 113,50 δολάρια (περίπου 99 ευρώ) που ξόδεψαν τα νοικοκυριά το 2019.
Πρόβλημα παραμένει επίσης η έλλειψη οδηγών φορτηγών που άρχισε να δημιουργείται πριν από την πανδημία με αποτέλεσμα οι αποστολές να καθυστερούν, επηρεάζοντας τα πάντα, από τα εισαγόμενα τρόφιμα έως τα κιβώτια που συσκευάζονται στο εξωτερικό.
Οι έμποροι λιανικής και οι παραγωγοί τροφίμων προσαρμόζονται σε αυτή την πραγματικότητα από τις αρχές του 2020 όταν οι αγορές που πραγματοποιούσαν οι καταναλωτές πάνω στον πανικό τους στην αρχή της πανδημίας οδήγησαν τη βιομηχανία σε ύφεση. Πολλοί έμποροι λιανικής έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες προμήθειες, όπως π.χ. χαρτί υγείας, ώστε να αποφύγουν έντονες ελλείψεις. Τα γυμνά ράφια ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο τους τελευταίους 20 μήνες.
Όπως συνέβη με το προσωπικό σε νοσοκομεία, σχολεία και γραφεία, η μετάλλαξη Omicron έχει επηρεάσει αρνητικά τις γραμμές παραγωγής τροφίμων. Το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι νοσούν επηρεάζει επίσης τα παντοπωλεία αφού σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενώ συνήθως απουσιάζει το 2% του προσωπικού, τώρα λόγω Omicron το ποσοστό έχει εκτοξευτεί στο 8%.
Οι καιρικές συνθήκες, όπως χιονοθύελλες στα βορειοανατολικά κι οι πυρκαγιές στο Κολοράντο, επηρέασαν με τη σειρά τους τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και έκαναν ορισμένους αγοραστές να προμηθεύονται περισσότερα από ό,τι συνήθως, επιδεινώνοντας τα προβλήματα εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία.
Βέβαια, διατυπώνονται και απόψεις πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και ότι στις αρχές της πανδημίας, ήταν πολύ χειρότερα, συνεπώς, δεν χρειάζεται πανικός, όπως λένε, αφού σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Άλλοι πάλι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι με τον Geoff Freeman να ισχυρίζεται ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με την Omicron θα μπορούσαν να επεκταθούν καθώς η παραλλαγή αγγίζει τις Μεσοδυτικές Πολιτείες όπου δραστηριοποιούνται πολλές μεγάλες εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων, όπως η Kellogg Co. και η General Mills Inc.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά, ώστε να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στα βασικά τρόφιμα έχουν πρόσβαση σε τεστ. Επιπλέον, θα έπρεπε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε θέματα, όπως οι διαδικασίες καραντίνας για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους αφού αυτή τη στιγμή οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με πολλούς και διαφορετικούς τοπικούς κανονισμούς.