Οι πιστοποιημένες κομποστοποιήσιμες συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πράγματι βιοδιασπώνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, λέει νέα μελέτη.
Προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους βιωσιμότητας που απαιτούνται για ένα πιο «ανθρώπινο» περιβάλλον, ο τομέας της συσκευασίας είναι σημαντικό να ξεφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το πλαστικό και οι κομποστοποιήσιμες συσκευασίες είναι μια καλή λύση σε αυτή την κατεύθυνση.
Τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη από την Chaire CoPack, σε συνεργασία με την AgroParisTech και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, φέρνουν ιδιαίτερα καλά νέα για τον τομέα, καθώς επιβεβαιώνουν πως οι πιστοποιημένες κομποστοποιήσιμες συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πράγματι βιοδιασπώνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης.
Η μελέτη διεξήχθη σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε πραγματικές συνθήκες, και σε συνεργασία με την AgroParisTech και τη βιομηχανική πλατφόρμα κομποστοποίησης του Syndicat de Centre Héraut στο Ασπριαν.
Στόχος δεν ήταν μόνο να αξιολογηθεί η διαδικασία κομποστοποίησης των συσκευασιών, αλλά και να καθοριστούν οι ιδιότητες των μικρο-θραυσμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια και η επίδρασή τους στο κομπόστ.
Η δοκιμή κομποστοποίησης χρησιμοποίησε 20 τόνους τροφίμων και βιολογικών αποβλήτων που συλλέχθηκαν από νοικοκυριά, μαζί με 323 κιλά διαφόρων πιστοποιημένων κομποστοποιήσιμων συσκευασιών.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δοκιμή κομποστοποίησης «ελέγχου» χωρίς προσθήκη συσκευασίας.
Δοκιμάστηκαν πολλές συσκευασίες που μπορούν να βρεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως κομποστοποιήσιμες σακούλες, φιλμ, δίσκους τροφίμων και δοχεία καφέ που αποτελούνταν από διαφορετικές ρητίνες πιστοποιημένες για βιομηχανική κομποστοποίηση (EN 13432) ή οικιακή κομποστοποίηση (NF T51-800), αναφέρει ο ιστότοπος Sustainable Plastics, από όπου αντλήσαμε τη μελέτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η προσθήκη πιστοποιημένης κομποστοποιήσιμης συσκευασίας:
- Επηρέασε θετικά την απόδοση κομποστοποίησης,
- Δεν είχε αρνητικές συνέπειες στη γεωπονική ποιότητα του τελικού κομπόστ
- Δεν προκάλεσε οικοτοξικότητα σε φυτά και γαιοσκώληκες
- Όλα τα υλικά πληρούσαν πλήρως τις απαιτήσεις ρυθμού αποσύνθεσης των προτύπων κομποστοποίησης.
Για τα υπολείμματα μικρο-θραυσμάτων που προκύπτουν κατά την κομποστοποίηση διαπιστώθηκε:
- Ότι βιοαποικοδομούνται άμεσα
- Ο ρυθμός βιοαποδόμησης αυξήθηκε καθώς τα θραύσματα περνούσαν περισσότερο χρόνο στο κομπόστ
Ο Paolo La Scola, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της TotalEnergies Corbion χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μελέτης ένα «ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επιτραπεί η πρόσβαση σε ε πιστοποιημένα κομποστοποιήσιμα πλαστικά στις υποδομές συλλογής και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων».
Δείτε την προκαταρκτική έκθεση εδώ.