Υπόσχεται βιωσιμότητα σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις κύριες καλλιέργειες σιταριού
Ένας μικροσκοπικός κόκκος δημητριακών από την Αιθιοπία και την Ερυθραία που ονομάζεται teff είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως συστατικό στους σεφ και στους καταναλωτές που αναζητούν υγιεινά και βιώσιμα συστατικά.
Η αγορά teff αναμένεται να αυξάνεται 11% ετησίως, από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IndustryARC . Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης καθοδηγείται από την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χωρίς γλουτένη και την επέκταση της καλλιέργειας teff παγκοσμίως.
- Δείτε επίσης: Lidl De:«Μην το φάτε!» – Πίτσα με μεταλλικά κομμάτια
Τι είναι το Teff
Το Teff είναι ένα αρχαίο σιτάρι που πιστεύεται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε γύρω στο 4000 με 1000 π.Χ. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα περιβάλλοντα. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αιθιοπία και είναι το κύριο συστατικό της injera, ενός σπογγώδους, σαν τηγανίτα ψωμιού με ελαφρώς ξινή γεύση που είναι βασικός πυλώνας της εθνικής κουζίνας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη , η κατανάλωση teff αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της πρόσληψης πρωτεΐνης στην Αιθιοπική διατροφή. Εκτός από το injera, το teff τρώγεται επίσης ως χυλός ή ζωοτροφή, αλλά καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον, οι παραγωγοί τροφίμων βρίσκουν νέους τρόπους χρήσης του teff.
Ενώ το 90% των παγκόσμιων καλλιεργειών teff εξακολουθούν να καλλιεργούνται στην Αιθιοπία, αγρότες στη Βόρεια Αμερική, στην Ινδία, την Αυστραλία και την Ευρώπη, έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το συγκεκριμένο σιτηρό. Στις ΗΠΑ, μάρκες όπως η Bob’s Red Mill και η Maskal πωλούν αλεύρι τεφ και δημητριακά.
Φυσικοί, χωρίς γλουτένη, οι σπόροι teff μπορεί να είναι κόκκινοι, λευκοί ή καφέ. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μαγγάνιο και περιέχουν μέτριες ποσότητες θειαμίνης, φωσφόρου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Το Teff περιέχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που είναι σε ζήτηση από τους καταναλωτές αυτές τις μέρες. Είναι εμποτισμένο με σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνη.
Γιατί θεωρείται βιώσιμο τρόφιμο
Οι αγρότες στις Δυτικές ΗΠΑ διαφημίζουν το ευνοϊκό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλα σιτηρά, όπως η χαμηλή χρήση νερού, καθώς και η ικανότητά του να εναλλάσσεται με άλλες καλλιέργειες.
Το Teff είναι ένα πλούσιο φυτό που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να παρέχει μια πιο βιώσιμη πηγή τροφής, καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τη γεωργία πιο δύσκολη σε ορισμένες περιοχές. Εκτός από το ότι είναι μια διατροφική δύναμη, μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα από το επίπεδο της θάλασσας έως τα μεγάλα υψόμετρα και να ανέχεται τόσο την ξηρασία όσο και τις συνθήκες πλημμύρας.