Γιάννης Ζαμπετάκης
Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών / Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, University of Limerick, Ιρλανδία
ΓΕΝΝΗΣΗ / ΔΙΑΜΟΝΗ
Αθήνα / Ελλάδα και Ιρλανδία
ΣΠΟΥΔΕΣ
Πτυχίο Χημείας (ΕΚΠΑ), Διδακτορικό (Ph.D.) Επιστήμη Τροφίμων (Leeds, UK) και Μάστερ στη Διδακτική της Χημείας Τροφίμων (M.Ed., Leeds, UK)
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
1998-2001 Λέκτορας Χημείας Τροφίμων, University of Leeds, UK
2003-2015 Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ.
2015-σήμερα Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, University of Limerick, Ιρλανδία
Τι χρειάζεται στην ζωή σας περισσότερο χρόνο από αυτό που διαθέτετε;
Τα παιδιά μου.
Για ποιο θέμα θα θέλατε να γνωρίζετε περισσότερα;
Για το πώς το Marketing μπορεί να μάθει από την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.
Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
Μουσική.
Πoια η δυσκολότερη επαγγελματική απόφαση που έχετε πάρει;
Όλες μου τις επαγγελματικές αποφάσεις τις πήρα με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μου και δεν ήταν δύσκολες αλλά έπρεπε να ζυγίσω τα κατά και τα υπέρ πολύ προσεκτικά. Το μότο μου είναι απλό: καλύτερα να μετανιώσω για κάτι που έκανα παρά για κάτι που δεν έκανα. Δουλεύει καλά ως σήμερα!
Αν αλλάζατε εντελώς επαγγελματικό προσανατολισμό σήμερα, ποια εργασία θα επιλέγατε;
Πολιτικές επιστήμες και marketing.
Έχετε κάνει επαγγελματικά κάποιο λάθος για το οποίο θα θέλατε να ζητήσετε συγνώμη;
Δόξα τω Θεώ δεν έχω κάνει μέχρι σήμερα κάποιο τέτοιο λάθος.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας;
Καφές και Μελωδία στο ραδιόφωνο.
Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Η πιο σημαντική ενέργεια είναι όταν μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Ιρλανδία.
Σε ποιο ερώτημα θα θέλατε να γνωρίζετε την απάντηση;
Τι κάνει πραγματικά ευτυχισμένους τους ανθρώπους.
Ποια είναι η καλύτερη μέρα του έτους για σας;
Τα γενέθλιά μου.
Ποια τηλεοπτική εκπομπή δεν υπάρχει, αλλά θα έπρεπε;
Εκπομπή σχετικά με τις επιστήμες των τροφίμων (ασφάλεια, ποιότητα, βιοχημεία τροφίμων) και διατροφή.
Ποιο ενδιαφέρον σου παραμένει άγνωστο για τους συναδέλφους σας;
Μοιράζομαι όλα τα ενδιαφέροντά μου με τους στενούς συνεργάτες μου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Αρνάκι στο λαδόχαρτο (από τα χεράκια της Μητέρας μου).
Τι ελπίζετε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ;
Η ειλικρίνεια στη σχέση μου με τα παιδιά μου.
Ποιον θεωρείτε μέντορά σας, που συνέβαλε αποφασιστικά στον τρόπο της επαγγελματικής και επιστημονικής σκέψης σας;
Για τα επιστημονικά, ο επιβλέποντας καθηγητής στο διδακτορικό μου Dr Mark Holden (RIP) που με μύησε στην βιοτεχνολογία των τροφίμων και ο ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κων/νος Α. Δημόπουλος που με μύησε στην έρευνα με αιμοπετάλια σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επαγγελματικά, ο Νίκος Γδοντέλης που με βοήθησε να μπω στο χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων ως Lead Auditor και έτσι να γνωρίσω από πρώτο χέρι πολλές βιομηχανίες τροφίμων της Ελλάδας. Το βιβλίο που γράψαμε μαζί με τον Νίκο “HACCP: από το H έως το P” είναι το όμορφο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και φιλίας.
Ποιος/α θα ήθελες να καθίσει δίπλα σου σε μια πτήση 10 ωρών;
Η σύντροφός μου.
Τι πρέπει να διδάσκουν στο σχολείο τα παιδιά, αλλά δεν διδάσκεται;
Όλο το φάσμα των Θετικών Επιστημών αλλά μέσα από πειράματα και παρατήρηση, όχι αποστήθιση!
Γενικά, τα παιδιά στην Ελλάδα αποκτούν πολλές θεωρητικές γνώσεις αλλά τις ξεχνούν αμέσως μετά τις εξετάσεις γιατί τις έχουν απλά αποστηθίσει…
Σε ποιο μη επαγγελματικό θέμα θα μπορούσατε να κάνετε μια παρουσίαση 40 λεπτών χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία;
Πώς μια ομάδα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό.
Εάν δεν χρειαζόταν να κοιμηθείτε, τι θα κάνατε με τον επιπλέον χρόνο;
Θα διάβαζα βιβλία ακούγοντας προκλασική μουσική (Albinoni και Vivaldi)
Ποια θα ήταν η πρώτη σας ερώτηση όταν ξυπνήσετε από λήθαργο 100 ετών;
Σε ποια αναμνηστική δόση για τον Covid έχουμε φτάσει; 😊
Εάν μπορούσατε να αναβαθμίσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ολυμπιακό άθλημα, που θα ήταν αυτή ώστε να μπορούσατε να έχετε πιθανότητα να διεκδικήσετε ένα μετάλλιο;
Ψήσιμο ελληνικού καφέ και τάβλι.
Τι υποψιάζεστε έντονα αλλά δεν έχετε καμία απόδειξη;
Ότι οι λαοί δεν έχουν ιστορική μνήμη και κάνουν ξανά και ξανά τα ίδια λάθη…
Τι θα αφαιρούσατε από τα πρότυπα ή την νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων;
Δεν θα αφαιρούσα κάτι αλλά θα πρόσθετα πιο πολλά σχετικά με την αρχή της Προφύλαξης σχετικά με την αλυσίδα των τροφίμων.
Εάν μπορούσατε να εξαλείψετε ένα κίνδυνο στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν θα επιλέγατε;
Τα βαρέα μέταλλα
Ποιόν Έλληνα επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων θαυμάζεις;
Θαυμάζω όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία και κάνουν εξαγωγές.
Αν γινόσασταν ένα είδος υπερνομοθέτη στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν/ους θα επιλέγατε να είναι τεχνικοί – επιστημονικοί σας σύμβουλοι;
Άνθρωποι της αγοράς στην πλειοψηφία και ελάχιστους Ακαδημαϊκούς.