Αυξανόμενος αριθμός ανακλήσεων προϊόντων σάλτσας ντομάτας – Ερωτήματα από τις πολλαπλές αποσύρσεις
Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, ενημερώθηκε από τις Αρχές της Ολλανδίας, για σοβαρό κίνδυνο από σάλτσα ντομάτας που περιέχει γυαλιά. Πρόκειται για το προϊόν «Tomagrec» της Manna Foods σε γυάλινο βάζο με ημερομηνία λήξης 31/05/2026.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό το προϊόν παντοπωλείου αποφεύγουν οι γεροντολόγοι γιατί κάνει τα κύτταρα να γερνούν πιο γρήγορα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλή γλυκά και σνακ με διοξείδιο του τιτανίου και γλυκερόλη – Οι εργαστηριακές δοκιμές και οι συμβουλές των παιδιάτρων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μπλόκο» σε Ιταλικά αλλαντικά πολυτελείας από τις Υγειονομικές Αρχές – Σοβαρή παρατυπία κατά την εισαγωγή
Αυτό δεν είναι όμως, το μοναδικό περιστατικό τον τελευταίο καιρό, καθώς οι ειδήσεις για παρουσία ξένου σώματος σε έτοιμες σάλτσες ντομάτας απασχολούν τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Τον Φεβρουάριο εντοπίστηκαν από καταναλωτές, κομμάτια γυαλιού σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας προέλευσης Ιταλίας, Τον Οκτώβριο βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά σε βιολογική σάλτσα ντομάτας (SALSA της Glaser Organic Farms) ενώ πρόσφατα και ο μεγάλης κλίμακας όμιλος λιανικής της Ιταλίας, Il Gigante κοινοποίησε την ανάκληση παρτίδας του εκλεκτού χυμού ντομάτας “La Polpadoro” με την επωνυμία Casar λόγω «πιθανής αποκόλλησης θραυσμάτων του εσωτερικού σμάλτου της κονσέρβας».
Θραύσματα γυαλιού είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο σε Ιταλική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, που εισαγόταν και στην Ελλάδα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακλήθηκαν 8 διαφορετικά είδη σάλτσας ντομάτας από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ λόγω κομματιών ξύλου. Τον Μάρτιο αποσύρθηκαν από τα ράφια 50.000 μπουκάλια σάλτσας ντομάτας επειδή ανακαλύφθηκε ότι περιέχουν πλαστικά κομμάτια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έρχονται τα δόντια «καλλιέργειας» (!) που θα μας απαλλάξουν από σφραγίσματα και εμφυτεύματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κι άλλες ντομάτες λόγω σαλμονέλας – Επείγουσα ειδοποίηση σε συσκευαστές και λιανοπωλητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Νεκρό φίδι» σε σχολικό γεύμα αρρώστησε πάνω από 100 μαθητές
Σε αντίθεση με τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους, οι φυσικοί ρύποι αποτελούν την πιο προφανή ένδειξη μόλυνσης του προϊόντος. Αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή παραπόνων πελατών που λαμβάνουν πολλοί κατασκευαστές τροφίμων, λιανοπωλητές και αρχές επιβολής του νόμου. Μεταξύ πολλών τροφίμων, τα φρεσκοκομμένα λαχανικά είναι πιο ευάλωτα σε φυσική μόλυνση πριν, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και μετά τη συγκομιδή, όπως η μεταφορά, η αποθήκευση και η λιανική διανομή. Ορισμένοι είναι συνηθισμένοι ρύποι στα φρεσκοκομμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, των εντόμων, των πετρών και των ξύλινων τεμαχίων. Λόγω της ποικιλομορφίας τους όσον αφορά τις πρώτες ύλες, και της τεχνολογίας παραγωγής τους, οι σάλτσες αποτελούν πιθανή πηγή προβλημάτων υγείας. Η παρουσία αυτών των ρύπων υποβαθμίζει την ποιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η πεντανόστιμη συνταγή για ζυμαρικά με κοτόπουλο του Jamie Oliver, εμπνευσμένη από την Άνδρο
Τα ξένα σώματα είτε πρόκειται για γυαλιά, πλαστικά ή μεταλλικά θραύσματα, κομμάτια ξύλου, έντομα κτλ, -αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ- μπορεί να μολύνουν την παραγωγή σάλτσας ντομάτας από διάφορες πηγές. Τα κομμάτια γυαλιού προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα και ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Τα πλαστικά σωματίδια από μηχανήματα (π.χ. σωληνώσεις), μαγειρικά σκεύη ή υλικά συσκευασίας μπορούν να μολύνουν πρώτες ύλες ή τελικά προϊόντα. Επιπλέον, τα πλαστικά στα τρόφιμα δεν ανιχνεύονται εύκολα σε σύγκριση με το μέταλλο και ενδέχεται να συγχέονται με άλλα υλικά, όπως το γυαλί. Το ξύλο μπορεί να θρυμματιστεί από παλέτες, κουτιά και άλλα δοχεία και είναι ένας κοινός ένοχος που μολύνει τα προϊόντα διατροφής κατά την παραγωγή ή την επεξεργασία. Αλλά η μόλυνση του ξύλου μπορεί επίσης να συμβεί στο αγρόκτημα. Τα μικρά κομμάτια ξύλου μπορούν εύκολα να συλλεχθούν μαζί με τις καλλιέργειες κατά τη συγκομιδή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παστεριωμένο γάλα: Αποσύρονται από τα ράφια 7 γνωστές μάρκες λόγω μόλυνσης από καουτσούκ
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.